«Πράσινη» ζέστη στον Πολιχνίτο

01/07/2012 - 05:56
Ένα μεγάλο εγχείρημα για την αξιοποίηση της «πράσινης ενέργειας» ξεκινά σήμερα στον Πολιχνίτο
Ένα μεγάλο εγχείρημα για την αξιοποίηση της «πράσινης ενέργειας» ξεκινά σήμερα στον Πολιχνίτο, όπου μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση και από σειρά δοκιμών θα ζεσταθούν τα σχολικά συγκροτήματα Γυμνασίου-Λυκείου και Δημοτικού-Νηπιαγωγείου με «θέρμανση» απ’ το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Θερμόπολις» μπαίνει σε λειτουργία, αποσκοπώντας μέσα στο επόμενο διάστημα να εξασφαλίσει θέρμανση με σαφώς χαμηλότερο απ’ ό,τι τα καύσιμα κόστος. Το ίδιο σύστημα που μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας δημοτικής επιχείρησης, μπορεί να δώσει δουλειά σε δέκα περίπου δημότες, αλλά και το κυριότερο, να γίνει το παράδειγμα για το πώς η γεωθερμία θα αξιοποιηθεί απ’ τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) μπαίνει το κύκλωμα σε λειτουργία, ζεσταίνοντας κατ’ αρχάς τα σχολεία του Πολιχνίτου», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Συκάς, προσθέτοντας πως «γίνεται μια μεγάλη αρχή, παίρνει μπροστά ένα μεγάλο έργο, η τηλεθέρμανση, την οποία απ’ το 2003, όταν ανέλαβα δήμαρχος, έθεσα ως στόχο να κάνω, μαζί με το δημοτικό φωτισμό από φωτοβολταϊκά συστήματα, που όμως δεν έχει ακόμη προχωρήσει.»

4,2 χιλιόμετρα δικτύου
Το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα «Θερμόπολις» χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και ιδιωτικά κεφάλαια κι άρχισε να υλοποιείται το 2006. Η «φιλοσοφία» του έγκειται στην εκμετάλλευση της θερμότητας απ’ το γεωθερμικό ρευστό της περιοχής για τη θέρμανση νερού που θα «κυκλοφορεί» στο χωριό, ενδεχομένως στη συνέχεια και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, προσφέροντας τη ζέστη του για τη θέρμανση των οικιών. Το ρευστό θα επιστρέφει και πάλι στο γεωθερμικό πεδίο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, που δε θίγεται απ’ τη συγκεκριμένη δράση.
Οι συμμετέχοντες φορείς της κοινοπραξίας ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Χαλκίδας, και ειδικότερα το Τμήμα Μηχανολογίας, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία στην κοινοπραξία ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ εκφράστηκε απ’ την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.. Οι πρώτοι φορείς μέσω του έργου «κατοχύρωσαν» την τεχνογνωσία τού πώς το γεωθερμικό υλικό μπορεί να μεταφερθεί και να λειτουργήσει στη θέρμανση κτηρίων, ενώ η ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε τη δημιουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης στον Πολιχνίτο.
Το δίκτυο αυτό, πέρασε - προκαλώντας και αντιδράσεις στην κατασκευή του - μέσα απ’ τις γειτονιές του Πολιχνίτου, καταλαμβάνοντας συνολικό μήκος 4,2 χιλιόμετρα.


Τα δύο Σχολεία από σήμερα, αλλά και η Αστυνομία, η εκκλησία, το Πολύκεντρο και το Γηροκομείο, θα είναι πιλοτικά τα πρώτα έξι κτήρια που θα θερμανθούν απ’ τη γεωθερμία. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για τη θέρμανση και 200 περίπου σπιτιών

Όλο στο δήμο…

Πέρυσι το Δημοτικό Συμβούλιο Πολιχνίτου αποφάσισε μοναδικός κύριος του έργου να μείνει ο δήμος, οπότε και αναζητά χρηματοδότηση της τάξης των 400.000 - 500.000 ευρώ (ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί το κόστος της ιδιωτικής συμμετοχής της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.), προκειμένου να «αγοράσει» το δίκτυο τηλεθέρμανσης.
«Εμείς», τόνισε ο κ. Συκάς, «εξ αρχής ήμασταν αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε το έργο και τώρα, ξεπερνώντας μια σειρά από εμπόδια, βάζουμε μπροστά το όλο σύστημα, ας μην έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως κάποιες λεπτομέρειες.»
Εξηγώντας το πώς δουλεύει η τηλεθέρμανση, ο κ. Συκάς ανέφερε ότι από μία γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο βγαίνει ρευστό του οποίου η θερμοκρασία ανέρχεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Το ρευστό περνά από εναλλάκτη, στον οποίο μεταφέρεται θερμότητα που ζεσταίνει ένα πρωτεύον κύκλωμα νερού. Το γεωθερμικό ρευστό από άλλη γεώτρηση επιστρέφει στο πεδίο, ενώ το πρωτεύον κύκλωμα νερού διέρχεται στο δίκτυο των 4,2 χιλιομέτρων.
Μικρότεροι εναλλάκτες που έχουν τοποθετηθεί στους καυστήρες των δημοτικών κτηρίων, χρησιμοποιούν το ζεστό νερό, που φτάνει σε θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου στο δίκτυο, για να θερμάνουν τα κτήρια με τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης που είχαν.
«Μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο, αλλά είναι πολύ απλό το όλο σύστημα», τόνισε ο κ. Συκάς, αναφέροντας πως ο εναλλάκτης που μπήκε στα δημοτικά κτήρια και θα μπει και σε όσα σπίτια θα θελήσουν να παίρνουν ζέστη απ’ τη γεωθερμία, είναι από τιτάνιο, έχει όγκο όσο ένα μικρό βαλιτσάκι - σα φορητός υπολογιστής - και σχετικά μικρό κόστος.
Το δίκτυο μεταφοράς του νερού έχει γίνει από ειδικούς σωλήνες που έχουν θερμομόνωση, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες θερμότητας. Στη σωλήνωση έχουν αφεθεί αναμονές στις οποίες και θα μπορούν να συνδεθούν στη συνέχεια οι κατοικίες, περίπου 200 οικίες, ενώ σε πρώτη φάση, εκτός απ’ τα σχολεία, θα θερμανθούν πιλοτικά το Γηροκομείο, το κτήριο της Αστυνομίας, το Πολύκεντρο Πολιχνίτου και η εκκλησία.


«Παράθυρο ευκαιριών»
Ο ιαματικός φυσικός πόρος, είπε ο κ. Συκάς, είναι «στην πράξη η πράσινη ανάπτυξη, αυτό που θα δώσει ζωή στο χωριό, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για δέκα ανθρώπους, αφού σκοπεύουμε να κάνουμε μια δημοτική εταιρεία για τη διαχείριση του έργου. Το θέμα της ανάπτυξης της υπαίθρου δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικές μεταρρυθμίσεις τύπου “Καλλικράτης”, αλλά με έργα υποδομής. Κι αν δε βοηθήσουν την περιφέρεια για να αναπτυχθεί, δε θα σωθεί ούτε η Αθήνα.».
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ είχε αναλάβει ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δίας Χαραλαμπόπουλος, ενώ υπεύθυνος ενημέρωσης για το έργο είχε αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής του ίδιου Τμήματος Γιάννης Ματσίνος, ο οποίος χθες απ’ τη Γερμανία όπου βρισκόταν μας ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συνεχίζει να στηρίζει επιστημονικά και ερευνητικά το όλο εγχείρημα, που με την έναρξη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης εκπληρώνει και τον ουσιαστικό του στόχο, να αποτελέσει πιλότο για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, το συγκεκριμένο έργο ανοίγει παράθυρο ευκαιριών για τον Πολιχνίτο και ολόκληρη τη Λέσβο που δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey