Το περιβάλλον και η προστασία του

01/07/2012 - 05:56
Είναι γνωστή η ευαισθησία του Πατριάρχη για το περιβάλλον και η προσπάθεια που καταβάλει ώστε να καταστεί παγκόσμια συνείδηση, η  διάσωσή του, γι’ αυτό και έχει αποκληθεί  «ο πράσινος πατριάρχης».
«Ανήκει εις την πνευματικήν ευθύνην πάντων ημών,
να διεγείρωμεν το ενδιαφέρον και την ευαισθησίαν των πιστών,
ιδία δε των νέων, έναντι των επιβλαβών δια τον άνθρωπον επιπτώσεων
εκ των εις βάρος του περιβάλλοντος ανθρωπίνων παρεμβάσεων»
                                                                   Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης,
             προλογίζοντας το βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου Παναγιώτη Καποδίστρια,
             καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, «Κεφάλαια Θεολογίας του περιβάλλον». 

Είναι γνωστή η ευαισθησία του Πατριάρχη για το περιβάλλον και η προσπάθεια που καταβάλει ώστε να καταστεί παγκόσμια συνείδηση, η  διάσωσή του, γι’ αυτό και έχει αποκληθεί  «ο πράσινος πατριάρχης».
«Η ορθόδοξος εκκλησία, με την μακράν ασκητικήν παράδοσιν και το λειτουργικό της ήθος, δύναται να συνεισφέρει τα μέγιστα εις την αντιμετώπισιν της απειλητικής πλέον δια τον πλανήτη μας οικολογικής κρίσεως» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 11 Οκτωβρίου 2008, εν όψει της σύναξης των πατριαρχών, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι την επομένη 12 Οκτωβρίου  και θύμισε ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ήδη από το 1989…, όρισε την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως ημέραν προσευχών δια την προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος».
Και ενώ όλα αυτά γίνονται γνωστά σε όλον τον κόσμο και κατανοητά απ’ όλον τον κόσμο, ο φέρων τον τίτλο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου, ο κ. Κύριλλος Συκής, εφημέριος της Αγίας Τριάδας Πλαγιάς, ή δεν τα αντιλαμβάνεται ή τα απορρίπτει, προφανώς μη υπακούοντας στα κελεύσματα του πνευματικού του πατέρα.



Τελευταίο του κατόρθωμα, η ανακατασκευή του εξωκκλησιού της Αγίας Βαρβάρας, στην ομώνυμη περιοχή του Πλωμαρίου, την οποία εγκατέλειψε στη μέση, αφήνοντας κι έναν λόφο μπαζών αλλά και άλλων οικοδομικών υλικών, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές του νησιού μας, την ώρα που προσπαθούμε εναγωνίως να πείσουμε τους ξένους να μας επισκεφθούν, για  να τονώσουν την οικονομία μας. Και ουδείς, ούτε καν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που έχουν συσταθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της «προσπάθειας», που άρχισε από το καλοκαίρι του 2006 κι έμεινε μισοπέλαγα το χειμώνα του 2009, όπως αποδεικνύει περίτρανα η φωτογραφία.
Καλά λοιπόν τα λόγια, άριστες οι διακηρύξεις, αλλά την προστασία του περιβάλλοντος πότε θα την κάνουμε πράξη; Ή μήπως θα πρέπει και γι’ αυτό να αρχίσει να μας καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

22.4.2009




 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey