Η 4η Οκτωβρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών, ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία το 1931.
Η 4η Οκτωβρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών, ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία το 1931. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων, με σκοπό να τονίσει τη δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση. Με τον καιρό, όμως, στη μέριμνα του οργανισμού της 4ης Οκτωβρίου συμπεριλήφθηκαν όλα τα είδη και σήμερα πλέον γιορτάζεται παγκοσμίως ως Ημέρα όλων των ζώων. Έτσι, τα ζώα του κόσμου μπορεί να απέκτησαν τη δική τους μέρα, όμως 78 χρόνια αργότερα δεν κατέκτησαν ακόμα τα βασικά τους δικαιώματα στη ζωή και την ελευθερία.
Η οργάνωση «Πολίτες για τα δικαιώματα της φύσης και της ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ) υπογραμμίζει ότι ετησίως σφαγιάζονται πάνω από 60 δισεκατομμύρια ζώα και αλιεύονται περί τα 75 - 145 εκατομμύρια τόνοι ιχθυδίων, από τους οποίους τα 2/3 γίνονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια για την εκτροφή των ζώων φάρμας. Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ζώα γδέρνονται και χρησιμοποιούνται για γούνες και εκατομμύρια άλλα εξοντώνονται σε στεριά, αέρα και θάλασσα στο όνομα της ψυχαγωγίας, της άθλησης και της τόνωσης της «ανδρικής» δύναμης. Τουλάχιστον 150 - 180 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται επίσης για ερευνητικούς, στρατιωτικούς και ιατρικούς σκοπούς, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άλλα κακοποιούνται, βασανίζονται και δηλητηριάζονται. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το «Ευρωβαρόμετρο», έδειξε ότι το 93% των Ευρωπαίων θεωρεί ηθική υποχρέωση τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Όμως, «για να φτάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, χρειάζεται να αφυπνίσουμε τη συνείδησή μας», τονίζει χαρακτηριστικά η οργάνωση. «Χρειάζεται να αντιληφθούμε την παράλογη αντιμετώπιση των ζώων και τη σχιζοφρενική στάση μας απέναντί τους, όταν από τη μια έχουμε αγκαλιά το γουνοφόρο ζώο ως κατοικίδιο σύντροφο και από την άλλη το φοράμε σα γιακά του μπουφάν μας ή το σερβίρουμε στιφάδο στο γεύμα μας.» Η οργάνωση έχει πέρα για πέρα δίκιο. Είναι αφάνταστα υποκριτική η κατάσταση που επικρατεί - ειδικά στη χώρα μας - με τα ζώα, που από τη μια χρησιμεύουν ως κατοικίδια και «παιχνίδι» για τα μικρά παιδιά και από την άλλη, με απίστευτη ευκολία, στην πρώτη δύσκολη στιγμή εγκαταλείπονται στους δρόμους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αδέσποτα να αποτελούν τα εύκολα θύματα.
Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα τραγική και αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κανείς με ευκολία στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Το ελληνικό κράτος όχι απλά απουσιάζει, αλλά το όλο θέμα εναπόκειται μόνο στην ευαισθησία κάποιων πολιτών. Το ελληνικό κράτος και τα κόμματα αδιαφορούν εγκληματικά για την τύχη των ζώων και η Πολιτεία δε θεσπίζει (ή αν έχει θεσπίσει, τουλάχιστον δεν εφαρμόζει) αυστηρούς νόμους για την τιμωρία όλων αυτών που δε λογαριάζουν τη ζωή τους. Δεν είναι θέμα ευαισθησίας μόνο η υπόθεση με τους βασανισμούς και την κακοποίηση των ζώων, ούτε είναι αποκλειστική υπόθεση κάποιων γραφικών, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν κάποιοι χαιρέκακοι, αλλά και θέμα της αντιμετώπισης της αξιοθρήνητης αυτής κατάστασης από την επίσημη Πολιτεία. Η 4η Οκτωβρίου, λοιπόν, πέρα από ημέρα εκλογών είναι και ημέρα σκέψης για τη ζωή αυτών των αθώων πλασμάτων. Πριν από λίγες ημέρες, δεκάδες ζωοφιλικές οργανώσεις απηύθυναν μερικές ερωτήσεις στα ελληνικά κόμματα αναφορικά με την πολιτική που προτίθενται να εφαρμόσουν και η οποία θα στοχεύει στην προστασία των ζώων. Μένει να δούμε ποιο από τα κόμματα θα απαντήσει, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των οργανώσεων. Και κατά πόσο η ζωοφιλία θα πλαισιωθεί και από αντίστοιχους αυστηρούς νόμους για την αποτελεσματική προστασία των ζώων, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που τα κακομεταχειρίζονται.