Έργα στο μικρό λιμανάκι

01/07/2012 - 05:56
Το μικρό αλιευτικό καταφύγιο στο Πυργί επισκέφτηκαν, χτες το πρωί, οι αντινομάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χάρης Γραμμός, προκειμένου να δουν από κοντά τα προβλήματα
Επίσκεψη Βαλσαμίδη - Γραμμού στο Πυργί

Το μικρό αλιευτικό καταφύγιο στο Πυργί επισκέφτηκαν, χτες το πρωί, οι αντινομάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χάρης Γραμμός, προκειμένου να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Αλιευτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων και να συζητήσουν από κοινού την εξεύρεση πιθανών λύσεων.


Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, το αλιευτικό καταφύγιο στο Πυργί της Γέρας είναι πολύ παλιό, μια και μετράει τουλάχιστον 60 χρόνια ζωής, παρουσιάζοντας πια έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλά χρόνια, αφού οι μόνοι που ουσιαστικά μεριμνούν γι’ αυτό είναι οι ίδιοι οι αλιείς.
Από τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίζει το λιμανάκι είναι η μείωση του βάθους του, που έχει προκληθεί από τις συνεχείς προσχώσεις φερτών υλικών, και σήμερα δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά, μη επιτρέποντας πλέον να αγκυροβολήσουν μεγαλύτερα σκάφη, αλλά και δυσκολεύοντας το άραγμα ακόμη και των πιο μικρών, τα οποία «βρίσκουν» στο βυθό.
Όπως υποστήριζαν πριν τρεις εβδομάδες περίπου, στο σχετικό ρεπορτάζ, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παντελής Θωμαΐδης, όσο και ο αντιπρόεδρος, Στέργιος Κεραμίδας, εδώ και 10 χρόνια περίπου έχει καταστραφεί από το νερό της θάλασσας και τις βροχές και η μικρή προβλήτα του καταφυγίου, μήκους έξι μέτρων περίπου, η οποία μάλιστα άντεξε μόνο πέντε χρόνια από τη στιγμή που κατασκευάστηκε, αφού η κατασκευή ήταν πρόχειρη και δεν ήταν οπλισμένη με σιδερένιες βέργες για να αντέχει στην καταπόνηση. Επιπλέον, η μέσα όχθη του καταφυγίου αποτελείται ακόμη μόνο από πέτρες και χώματα, αφού οι πρόχειρες τσιμεντοστρώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει στο τοιχίο της έχουν καταστραφεί κι αυτές σε πολλά σημεία από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται ζημιές στις βάρκες.

Συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς

Την προηγούμενη Δευτέρα, εκπρόσωποι του Αλιευτικού Συλλόγου επισκέφτηκαν το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για τα αιτήματά τους δείχνοντας ενδιαφέρον. Στο ίδιο πλαίσιο, την προηγούμενη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Στέργιος Κεραμίδας, επισκέφτηκε το γραφείο του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, όπου και πάλι συζητήθηκαν τα ίδια θέματα, για τα οποία ο αντινομάρχης ήταν επίσης ενήμερος.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, χτες το πρωί, ο τελευταίος, μαζί με τον αντινομάρχη Χάρη Γραμμό, μετέβησαν στο Πυργί ώστε να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και ζήτησαν από τον Αλιευτικό Σύλλογο να υποβάλει γραπτώς τα αιτήματά του στη νομαρχία, ώστε αυτά να διαβιβαστούν και στους άλλους δύο εμπλεκόμενους φορείς - το δήμο Μυτιλήνης και το Λιμενικό Ταμείο - και να συζητηθούν από κοινού οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Τα «συν» και τα «πλην»

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βαλσαμίδης, πάντως, προκειμένου να αρχίσουν οποιαδήποτε έργα θα πρέπει να εκπονηθεί σχετική και καλά οργανωμένη μελέτη.
«Υπάρχουν, όντως, αρκετά προβλήματα και για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων, Παντελή Θωμαΐδη, να μας στείλει το αίτημά του, ώστε να το μεταβιβάσουμε τόσο στο δήμο Μυτιλήνης, όσο και στο Λιμενικό Ταμείο. Η νομαρχία διατίθεται ευχαρίστως να βοηθήσει, χρειάζεται ωστόσο να προηγηθεί καλή μελέτη και όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, προκειμένου να δούμε ποιος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έργα για να μπορέσει να βελτιωθεί το λιμανάκι», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Βαλσαμίδης.
Πρόβλημα αποτελεί, εν μέρει, το ότι το λιμανάκι δεν είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως «αλιευτικό καταφύγιο». Αντιθέτως, θετικό, σύμφωνα με τον αντινομάρχη, είναι το ότι υπάρχει ήδη η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, διαδικασία που - εφόσον θα έπρεπε να γίνει εκ νέου - θα ήταν πολύ δύσκολη και χρονοβόρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey