Αλλαγές στη Σκάλα Ερεσού

01/07/2012 - 05:56
Αλλαγμένη η Σκάλα Ερεσού, λόγω επεμβάσεων που έχουν γίνει από το δήμο, κάποιες από τις οποίες προκάλεσαν την απορία ή ακόμη και τη δυσαρέσκεια πολλών από αυτούς που την επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες.
Αλλαγμένη η Σκάλα Ερεσού, λόγω επεμβάσεων που έχουν γίνει από το δήμο, κάποιες από τις οποίες προκάλεσαν την απορία ή ακόμη και τη δυσαρέσκεια πολλών από αυτούς που την επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, φαίνεται να έχουν επεκταθεί σε σχέση με πέρυσι τα θαλάσσια σπορ, που πραγματοποιούνται από ξενοδοχείο της περιοχής.

Αλλαγές μπορούσε να παρατηρήσει όποιος πήγε στη Σκάλα Ερεσού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Κλαδεύτηκαν όλα τα αλμυρίκια που βρίσκονται στην περιοχή της παιδικής χαράς, δίπλα στο ποτάμι, με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, να μην προσφέρουν καθόλου σκιά, αποθαρρύνοντας έτσι, σε συνδυασμό με την περσινή κατασκευή της περιφραγμένης παιδικής χαράς, την παρουσία των ελεύθερων κατασκηνωτών που παραδοσιακά έρχονται στη Σκάλα Ερεσού κάθε καλοκαίρι. Αλλά και στερώντας τον ίσκιο από όποιον επισκέπτη τον αναζητεί.
Επιπλέον, παράλληλα με τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στη Σκάλα, ο δήμος έχει προβεί στη διάνοιξη ενός χωματόδρομου, που εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα που θέλουν να παρκάρουν.

«Δεν υπάρχει καμμία σκοπιμότητα»

Σύμφωνα με τη Ζαφείρω Καραβασίλη, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο βασικός δρόμος που οδηγεί στη Σκάλα. «Πρόκειται για έναν κοινόχρηστο χώρο του δήμου, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το παρκάρισμα», λέει η κ. Καραβασίλη. Και συνεχίζει: «Λόγω του ότι γεμίζουν τα δύο πάρκινγκ της Σκάλας, και επειδή με το να παρκάρουν τα αυτοκίνητα κατά μήκος του βασικού δρόμου δημιουργείται πρόβλημα συμφόρησης, αλλά και διέλευσης του απορριμματοφόρου και των πεζών, χρειάζεται κάποια διέξοδος.» Σύμφωνα με την ίδια, ο χώρος πρόκειται να διαμορφωθεί περαιτέρω, όχι μόνο ως πάρκινγκ με ξύλινα κάγκελα, αλλά και με την τοποθέτηση πάγκων και ζαρντινιέρων.
Όσο για το κλάδεμα στα αλμυρίκια, η κ. Καραβασίλη αναφέρει ότι αυτό έχει πραγματοποιηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, με τελευταία φορά τρία χρόνια πριν, και γίνεται για λόγους συντήρησης, χωρίς να έχει καμμία σκοπιμότητα. «Δεν έγινε», λέει, «επειδή υπάρχει πρόβλημα του δήμου με τους ελεύθερους κατασκηνωτές της παραλίας. Έγινε για κλαδιά που είναι στραβά ή γερασμένα. Τον Ιούλιο τα αλμυρίκια θα έχουν αναζωογονηθεί και θα είναι όπως και πριν», λέει η κ. Καραβασίλη.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που κλαδεύονται τόσα πολλά αλμυρίκια, καθώς συνήθως κλαδεύονταν μόνο αυτά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο. Ενώ φέτος είναι πρωτοφανής και ο βαθμός στον οποίο έχουν κλαδευτεί, αφού δεν έχει μείνει παρά μόνο λίγο πράσινο στην κορυφή τους.



Τι γίνεται με τα… θαλάσσια σπορ;

Σε ενοχλητική και ενδεχομένως επικίνδυνη δραστηριότητα έχει εξελιχθεί η παρουσία των θαλάσσιων σπορ στην παραλία της Ερεσού, τα οποία αποτελούν μία παροχή μέσω ειδικού πακέτου, αποκλειστικά προς τους πελάτες του από Αγγλία, του ξενοδοχείου «Aeolian Village».
Οι παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου αφορούν σε υπηρεσίες της σχολής θαλάσσιων σπορ του ξενοδοχείου, που περιλαμβάνουν μικρά ιστιοφόρα (windsurfs), κανό κ.λπ. και εκτείνονται τόσο πάνω στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα, με την παρουσία ειδικού διαδρόμου, που οδηγεί τα σκάφη σε κάποια απόσταση από την ακτογραμμή.
Ωστόσο, εκτός του ειδικού διαδρόμου, οι μαθητευόμενοι επισκέπτες του ξενοδοχείου κινούνται συχνά, με τα windsurfs σε μια ακτίνα αρκετά μεγάλη κατά μήκος της ακτογραμμής και όχι πάντα σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή που κολυμπούν οι λουόμενοι. Αποτέλεσμα, να αποτελούν αν μη τι άλλο ενόχληση, αν όχι κίνδυνο, για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμα το μπάνιο τους. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο ενοχλητικός ήχος από τις κόρνες που χρησιμοποιούνται κατά τα θαλάσσια σπορ, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων κόβει, ουσιαστικά, την παραλία της Ερεσού στα δύο.



Οι… σημαδούρες;
Το λιμεναρχείο Σιγρίου πρόκειται σύντομα να πραγματοποιήσει έλεγχο στα θαλάσσια σπορ της Σκάλας Ερεσού, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του εκεί Λιμενικού Σταθμού, Γιώργο Φωτεινό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι άδειες χειρισμού ταχυπλόου, αλλά και εάν τα σκάφη κινούνται σε απόσταση 100 έως 200 μέτρων έξω από τις σημαδούρες για τους λουόμενους, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Προϋπόθεση για να ελεγχθεί το τελευταίο… να τοποθετηθούν οι σημαδούρες από το δήμο Ερεσού, αφού σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό δεν έχουν τοποθετηθεί όσες θα έπρεπε και αυτό ακριβώς περιμένει το λιμεναρχείο προκειμένου να εκτελέσει τον έλεγχο.

«Είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι»
Σύμφωνα, πάντως, με το ξενοδοχείο, η σχολή θαλάσσιων σπορ λειτουργεί σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς και τις άδειες που υπάρχουν από το λιμεναρχείο, ενώ υπάρχουν οι ειδικές σημαδούρες και ναυαγοσώστης, για την ασφάλεια τόσο των πελατών του, όσο και των λουομένων.
«Λειτουργούμε σε συνεργασία με το δήμο Ερεσού και το λιμεναρχείο, από όπου μας έχει παραχωρηθεί νόμιμα τμήμα του αιγιαλού. Δε θα μας συνέφερε να κάνουμε κάτι παράνομα», λέει ο υπεύθυνος παραλίας του «Aeolian Village», Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν νόμιμοι διάδρομοι που οριοθετούν την περιοχή όπου θα κινηθούν τα μηχανοκίνητα σκάφη, ωστόσο τα windsurfs δεν είναι εύκολο να περιοριστούν, καθώς τα κατευθύνει ο αέρας. Και γι’ αυτό το ξενοδοχείο έχει μεριμνήσει, με την ύπαρξη σωστικών λέμβων, για την περίπτωση ατυχήματος, κάτι που όμως σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο δεν έχει συμβεί ποτέ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ξενοδοχείου με το δήμο Ερεσού, περιλαμβάνεται η διαθεσιμότητα του ναυαγοσώστη που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της παραλίας, σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς και η τοποθέτηση, από το δήμο, σημαδούρων που θα προστατεύουν τους λουομένους - κάτι που και ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνει πως ο δήμος δεν έχει πράξει ακόμη.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της καλής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο ξενοδοχείο και τους ντόπιους, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει την παρατήρηση που τους έγινε από το γλύπτη της περιοχής Θανάση Μανούσο σχετικά με λανθασμένη τοποθέτηση των σημαδούρων, τις οποίες το ξενοδοχείο έσπευσε να διορθώσει, καθώς και ότι στους δημότες Ερεσού παραχωρούνται δωρεάν μαθήματα θαλάσσιων σπορ.
«Μπορεί να είναι αντιαισθητική για ορισμένους και σε αυτό δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν είναι επικίνδυνη», λέει για την παρουσία των θαλάσσιων σπορ ο κ. Παναγιωτόπουλος.



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey