Στο τέλος της γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ ήταν το «ζουμί» της όλης συζήτησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη.
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Αβραντίνης καταγγέλλει Χαλκιώτη και προαναγγέλλει αγωγές αποζημίωσης
Στο τέλος της γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ ήταν το «ζουμί» της όλης συζήτησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον κύριο υπεύθυνο που η ΝΕΛ μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτύξει το πρόγραμμα δρομολογίων που είχε σχεδιάσει. Η οικονομική ζημία που υφίσταται η εταιρεία, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλό της, είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητάς της.
Όπως ανέφερε ο κ. Αβραντίνης, η ΝΕΛ είχε καταθέσει από τον περασμένο Μάιο αίτημα για δρομολόγηση του «Μυτιλήνη» στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος - Χίος - Μυτιλήνη - Μύρινα - Καβάλα και αντίστροφα. Το ίδιο δρομολόγιο θα κάνει το πλοίο «Ταξιάρχης». Το «Μυτιλήνη» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη προβλέπεται να αντικατασταθεί από το «Θεόφιλος», που έχει μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα φορτηγών. Τα αιτήματα είχαν γίνει κατ’ αρχήν δεκτά από την τέως υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή. Μάλιστα, υπήρχε πίεση και από τους τοπικούς φορείς της Σάμου και της Ικαρίας, καθώς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών μόνο από ένα πλοίο, το «Νήσος Μύκονος».
Φαίνεται, όμως, πως όταν αποχώρησε η κ. Τσουρή άλλαξε και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ζήτημα. Είτε από πιέσεις ανταγωνιστών είτε για άλλους λόγους. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει δοθεί άδεια στην εταιρεία να ξεκινήσει τα δρομολόγιά της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με προσωρινή δρομολόγηση. Παράλληλα, όμως, δεν έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα εξετάσει το θέμα. Η συνεδρίασή του αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουλίου, δηλαδή η ΝΕΛ θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό της μόνο τον Αύγουστο.
Κατατίθενται αγωγές
Τα πυρά του κ. Αβραντίνη, εκτός από τον κ. Χαλκιώτη, αφορούσαν και τον έτερο γενικό γραμματέα, Ναυτιλιακών Θεμάτων Νικόλαο Λίτινα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη από αυτή την παρελκυστική πρακτική, παράλληλα όμως θα στραφεί και προσωπικά με αγωγές κατά των Χαλκιώτη και Λίτινα.
Ακόμη ανέφερε ότι η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και πέρυσι από τον ΟΛΠ για τη δρομολόγηση των Ro-Ro που έχει ναυλώσει η ΝΕΛ στα Δωδεκάνησα. Ο ΟΛΠ δεν έδινε θέσεις στάθμευσης στα πλοία, με αποτέλεσμα η ζημία που υπέστη η εταιρεία να φθάσει στα 18,7 εκατ. ευρώ. Και γι’ αυτή την υπόθεση η ΝΕΛ έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητάει να αποζημιωθεί.
Οι απεργίες και οι καταλήψεις που έγιναν στα πλοία τής ΝΕΛ που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Κόρινθος - Αγκόνα από την ΠΝΟ, ήταν ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε στη γενική συνέλευση της ΝΕΛ. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητάει να αποζημιωθεί από την ΠΝΟ και το τέως υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων
Γιάννη Διαμαντίδη.
Άλλα προβλήματα
Πολλά παράπονα έχει η ΝΕΛ από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα πλοία και οι ναυτικοί από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες ρίχνουν βροχή προστίμων ακόμη κι αν ένα πλοίο καθυστερήσει 10 λεπτά.
Τεράστιο πρόβλημα για τη ΝΕΛ ήταν η λήψη πιστοποιητικών από νηογνώμονα. Το κλείσιμο του Ελληνικού Νηογνώμονα ανάγκασε την εταιρεία να καταφύγει στον ιταλικό RINA και το Ρωσικό Νηογνώμονα, οι οποίοι ακολουθούσαν τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των πιστοποιητικών. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του «Κωνσταντίνος Γ.», το οποίο αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα δρομολογηθεί το Φεβρουάριο, αλλά τελικά δρομολογήθηκε τον Ιούλιο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.