Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»

01/07/2012 - 05:56
Με τα κρούσματα της γρίπης ν’ αυξάνονται σταθερά, μεγαλώνει η ανησυχία γονέων
Με τα κρούσματα της γρίπης ν’ αυξάνονται σταθερά, μεγαλώνει η ανησυχία γονέων για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι ουρές ασθενών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μόνο την Τετάρτη το απόγευμα, εκτιμάται ότι πέρασαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 50 εμπύρετα περιστατικά, ενώ την ίδια ώρα οι απουσίες στα σχολεία ολοένα και αυξάνονται.

«Δεν έχουμε στείλει νέα δείγματα στο Παστέρ, ξέρουμε όμως ότι πολλά από τα περιστατικά που βλέπουμε είναι και κρούσματα της νέα γρίπης. Όταν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, τους στέλνουμε στο σπίτι για ν’ αναρρώσουν με την κατάλληλη αγωγή», λέει ο γιατρός Χαράλαμπος Ανιτσάκης, μέλος της Επιτροπής Πανδημίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο ίδιος δεν κρύβει ότι όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα περιστατικά, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι θετικό το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιο σοβαρό κρούσμα.

Φυλλορροούν τα σχολεία

Αυξάνονται, όμως, και στα σχολεία οι απουσίες λόγω ιώσεων. Παρατηρείται, μάλιστα, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου παρουσιάστηκε και το πρώτο επίσημα διαπιστωμένο κρούσμα (σε λύκειο), να είναι περισσότερα τα περιστατικά γρίπης απ’ ό,τι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από γονείς που πιέζουν για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της γρίπης.
«Και τα δυο παιδιά μου που είναι μαθητές λυκείου είναι σήμερα με πυρετό. Απ’ ό,τι μου είπαν, υπήρχαν στην τάξη πολλοί συμμαθητές τους που έβηχαν. Γιατί τους στέλνουν άρρωστους οι γονείς στα σχολεία και γιατί οι καθηγητές δεν τους συνιστούν να μείνουν στο σπίτι για λίγες ημέρες;», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης και κτηνίατρος Γιώργος Παλαιολόγος.
Ο κ. Παλαιολόγος υπογραμμίζει μάλιστα την άλλη - ακόμη σοβαρότερη - διάσταση του προβλήματος, που είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της νέας γρίπης σε άτομα μέσα στην οικογένεια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Ακόμη και τα παιδιά μου δείχνουν να πέρασαν ελαφρά τη γρίπη, φοβόμαστε όμως για τον κίνδυνο μετάδοσής της σε ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Φοράμε όλοι μάσκες στο σπίτι, ενώ φοράω μάσκα και στο ιατρείο μου για να προστατέψω τον κόσμο, με τον οποίο έρχομαι σε επαφή, από τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης, καθώς και εγώ είναι πιθανό να είμαι φορέας. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει υπευθυνότητα πρωτίστως από τους γονείς, που προτιμούν να στείλουν το παιδί τους με ένα Depon στο σχολείο, και έπειτα από τους καθηγητές που δε φροντίζουν να συνιστούν στα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα να μείνουν στο σπίτι;», τόνισε ο ίδιος.

Αγωνία και παράπονα

Ο κ. Θανάσης Φραγκόπουλος, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει γίνει όλες αυτές τις ημέρες δέκτης πολλών τέτοιων παραπόνων από τους γονείς. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι καθηγητές είναι να συστήσουν στους μαθητές που έχουν νοσήσει να μείνουν πέντε επιπλέον ημέρες μετά την ανάρρωση στο σπίτι, και να θερμομετρήσουν μαθητές που οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται καλά για να δουν αν χρειάζεται να φύγουν στο σπίτι. «Δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε γιατροί και να εξετάζουμε κάθε παιδί αν το ίδιο δεν παραπονεθεί. Ούτε μπορούμε να το στείλουμε στο σπίτι αν δεν ξέρουμε σίγουρα ότι έχει κάποια ίωση», αναφέρει ο ίδιος.

Τα σχολικά πάρτυ
Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο εκφράζονται παράπονα από γονείς είναι τα πάρτυ που οργανώνουν σε café-bar της πόλης σχολικές τάξεις, κυρίως λυκείου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μαθητής που διαπιστώθηκε από το Παστέρ ότι είχε νοσήσει από τη νέα γρίπη, είχε πάει την προηγούμενη μέρα σε ένα τέτοιο πάρτυ.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνος» για τη μετάδοση ιώσεων. «Τα πάρτυ οργανώνονται σε χώρους εκτός σχολείου και εκτός σχολικού ωραρίου. Δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς να πούμε στα παιδιά να μην οργανώσουν πάρτυ», απαντά ο κ. Φραγκόπουλος.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνωρίζει, πάντως, ότι μέρα με τη μέρα οι απουσίες στα σχολεία αυξάνονται, ωστόσο τονίζει ότι αν χρειαστεί να κλείσει κάποιο σχολείο θα πρέπει να δοθεί σχετική οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη νομαρχία. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, σε σύνολο 1.215 μαθητών γυμνασίων στην πόλη της Μυτιλήνης απουσίαζαν 216 άτομα, ενώ σε σύνολο 956 μαθητών λυκείων απουσίαζαν 143 μαθητές. «Θεωρώ ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των απόντων μαθητών στα σχολεία. Εμείς, μέσω ενημερώσεων που έγιναν σε κάθε σχολείο στους συλλόγους γονέων, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει με την πρώτη αδιαθεσία που θα αισθανθεί το παιδί να μη το στέλνουν στο σχολείο», υπογράμμισε ο κ. Φραγκόπουλος.
Σε «φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα» τονίζει από την πλευρά του ότι κινούνται οι απουσίες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτης Σάλτας. Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που φθάνουν καθημερινά στη διεύθυνση από όλα τα σχολεία του νομού, δε φαίνεται να υπάρχει παραπάνω αριθμός απουσιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ουρές και στα εμβόλια

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης η κίνηση αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα. Χθες, ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το γιατρό κ. Ανιτσάκη, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει σύντομα και απογευματινή βάρδια στο Νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey