Συνεργασία για το διοικητήριο

01/07/2012 - 05:56
Εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της νομαρχίας Λέσβου, του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο το νέο διοικητικό συγκρότημα της Μυτιλήνης.
Εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της νομαρχίας Λέσβου, του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο το νέο διοικητικό συγκρότημα της Μυτιλήνης. Την εισήγηση ψήφισαν μόνο οι εννέα νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κατά ψήφισαν οι πέντε σύμβουλοι της «Λαϊκής Ενότητας» και της ΝΑΣ και λευκό ψήφισαν οι τέσσερις νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης «Ελπίδα και Προοπτική για τα νησιά μας».

Αντικείμενο αυτής της μελέτης-ερευνητικού προγράμματος θα είναι να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις και η μορφή ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καθώς και των συνθηκών συνολικής ενσωμάτωσής της στο πλέγμα των αστικών λειτουργιών της πόλης. Ο προσδιορισμός επίσης του είδους και του συνολικού φόρτου των χρήσεων οι οποίες θα συνοδεύουν το διοικητικό πλέγμα και των σχέσεων της νέας με τις παλιές περιοχές της πόλης. Προσδιορισμός λειτουργικά, μορφολογικά και χωροταξικά όλων των εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του οικοπέδου και το περιβάλλον της περιοχής για την επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης των νέων αστικών τυπομορφολογιών με το ύφος δόμησης της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και όλης της Λέσβου.
Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, πρόκειται για το δυσκολότερο στάδιο αφού μ’ αυτό θα καθοριστεί η ανάπτυξη του συγκροτήματος λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε εγκαταστάσεις, τη σύνδεση με τη λειτουργία της πόλης και τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα εν όψει της σχεδιαζόμενης κατασκευής του νέου λιμανιού.

Γρήγορα…

Πρόθεση της νομαρχιακής αρχής είναι να επισπευσθούν όσο γίνεται οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης αυτής κι αυτό γιατί εκτιμάται πως όσο πιο γρήγορα μετακομίσουν οι υπηρεσίες στις νέες εγκαταστάσεις τόσο γρηγορότερα θα μειωθούν τα λειτουργικά της νομαρχίας. Θυμίζουμε ότι τώρα η νομαρχία πληρώνει το δάνειο με το οποίο αγόρασε το οικόπεδο των 85 στρεμμάτων και παράλληλα τα ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών της. Η ετήσια δόση για το δάνειο υπολογίζεται στα 230.000 ευρώ περίπου και οι δαπάνες για ενοίκια ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία του εγχειρήματος, η απαίτηση λύσεων επιστημονικά τεκμηριωμένων, οδήγησαν στην υιοθέτηση μιας συνεργασίας με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Βορειοανατολικού Αιγαίου, με το ΤΕΕ να έχει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου της νομαρχίας. Το κόστος αυτής της μελέτης θα ανέλθει στα 260.000 ευρώ.

Η συζήτηση
Στην πολύωρη συζήτηση του θέματος οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έθεσαν το ζήτημα του οικονομικού κόστους του διοικητηρίου και της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα.
Ειδικότερα από την παράταξη «Ελπίδα και προοπτική για τα νησιά μας», ο Μιχάλης Μαμάκος υποστήριξε ότι το έργου αυτό δε θα γίνει ποτέ επειδή η νομαρχία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ηρακλής Βερβέρης υποστήριξε ότι η νομαρχιακή αρχή έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί το έργο αυτό και με τη μελέτη αυτή προσπαθεί απλώς να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Δηλαδή να δείξει ότι κάτι κινείται γύρω από την υπόθεση αυτή, χωρίς στην πραγματικότητα να γίνεται τίποτα. Θεωρεί δε ότι επιδίωξη της νομαρχιακής αρχής είναι να φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας της με αυτή τη μελέτη και να αφήσει στην επόμενη νομαρχιακή αρχή να λύσει το πρόβλημα. Για ακόμη μια φορά ο κ. Βεβέρης ενέμεινε στην άποψη ότι θα έπρεπε να γίνει ένα μικρότερο και κατά συνέπεια οικονομικότερο έργο, που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της νομαρχίας. Με βάση αυτό το συλλογισμό, υποστήριξε ακόμα ότι η παράταξή του θα αντιμετώπιζε θετικά μια πρόταση για εκπόνηση αρχιτεκτονικής ή οικονομοτεχνικής μελέτης. Επίσης τόνισε ότι ακόμη κι αν δοθούν για το έργο αυτό όλοι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που αφορούν δημόσιες επενδύσεις της νομαρχίας, δεν αρκούν.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, αναφερόμενος στο ιστορικό του ζητήματος, σημείωσε ότι η νομαρχιακή αρχή θα μπορούσε να είχε κάνει ένα προσύμφωνο με τον πωλητή του οικοπέδου για να εξασφαλίσει φθηνότερο τίμημα και παράλληλα να τον δεσμεύσει ότι, σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, αυτό θα μειωθεί. Εν ολίγοις ο κ. Βουνάτσος κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι θα μπορούσε να είχε κάνει έλεγχο για το εάν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το οικόπεδο ή όχι, κι έτσι σήμερα να γνωρίζει τι μπορεί να χτιστεί και σε ποια έκταση. Παράλληλα σημείωσε ότι το οικονομικό κόστος αυτής της επένδυσης είναι τόσο μεγάλο που δεν αρκούν οι πόροι της νομαρχίας για να το χρηματοδοτήσει.
Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος της ΝΑΣ υποστήριξε ότι δρομολογείται η κατασκευή του νέου διοικητικού συγκροτήματος με ΣΔΙΤ, όπου κάποιος ιδιώτης θα κατασκευάσει το κτήριο και η νομαρχία θα κληθεί να πληρώνει και πάλι ενοίκια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο κ. Παλαιολόγος στηριζόμενος στην εκτίμηση ότι η κατασκευή του διοικητικού κέντρου θα στοιχίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που δεν μπορεί αν βρει με δανεισμό η νομαρχία καθώς δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει.
Ωστόσο αναγνώρισε την αναγκαιότητα να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της νομαρχίας και πρότεινε να διεκδικηθεί η κατασκευή διοικητικού μεγάρου της δημοσία δαπάνη.

Να ξεκινήσει η διαδικασία
Ο νομάρχης σημείωσε ότι όλα τα δημόσια έργα, για να γίνουν, απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά κάποιος πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία των μελετών για να κατασκευαστούν, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που μπορεί να κατασκευαστεί σε 30 χρόνια, αλλά αν δεν ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες δε θα γίνει ποτέ. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες για την κατασκευή του μεγάρου, κατά την άποψη του κ. Βογιατζή, είναι και η διασφάλιση ότι η έδρα της νομαρχίας Βορείου Αιγαίου (όταν προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση) θα είναι στη Λέσβο. Σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατασκευής του έργου, ο κ. Βογιατζής απέφυγε να πει οτιδήποτε, μια και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το λύσουν οι σχετικές μελέτες. Πέραν τούτου, διέψευσε ότι το κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ και διευκρίνισε παράλληλα πως ένα μέρος των χρημάτων που θα κληθεί να πληρώσει η νομαρχία, θα καλυφθούν από τα χρήματα που δίνει σήμερα για ενοίκια, αλλά και από τα ενοίκια που θα εισπράττει από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που θα στεγαστούν εκεί.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι σύντομες παρεμβάσεις που έκαναν οι αντινομάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Σταύρος Ψαρρόπουλος.




Διαμαρτύρεται το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την περικοπή πόρων

Μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Μιχάλης Μαμάκος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, συζήτησε, εκτός ημερησίας διάταξης, το πρόβλημα που δημιουργείται στις νομαρχίες από την περικοπή των πόρων από τέλη μεταβίβασης. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μειώνονται τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων, αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και μοτοσυκλετών. Η νομαρχία Λέσβου από την απόφαση αυτή θα χάσει έσοδα ύψους 250.000 ευρώ περίπου και γι’ αυτό ζητά από το υπουργείο Οικονομίας είτε να αλλάξει την απόφασή του, είτε να καλύψει αυτή την απώλεια από άλλους πόρους.
Όπως είπε στο «Ε» ο κ. Μαμάκος, η κυβέρνηση δε δικαιούται να επικαλείται την οικονομική κρίση για τη μείωση των εσόδων των νομαρχιών, την οποία μάλιστα θα πρέπει όλοι να αποδεχθούν. Διότι, όπως μαθαίνουμε, ήδη οι προϋπολογισμοί των νομαρχιών έχουν περικοπεί κατά 31,7%.
Την πολιτική διάσταση που έχει το ζήτημα αυτό σημείωσαν στις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Βουνάτσος, Πολίτης και Παλαιολόγος και όλοι συμφώνησαν στο ότι η αφαίρεση πόρων ουσιαστικά σηματοδοτεί την υποβάθμιση των νομαρχιών.
Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για άλλα αιτήματα, η ΕΝΑΕ έχει αποφασίσει το κλείσιμο όλων των νομαρχιών της χώρας στις 29 Απριλίου. Ένα από τα ζητήματα που θέτει η ΕΝΑΕ είναι και ότι υπάρχουν μεγάλες ανεξόφλητες οφειλές για τη μεταφορά μαθητών.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για την κατασκευή λυόμενων εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Μύρινας, που θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινός σταθμός αναμονής επιβατών. Στην ψηφοφορία που έγινε για το θέμα αυτό, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Ενότητας» Βουνάτσος και Πολίτης ψήφισαν λευκό, ενώ ο εκ Λήμνου Δημήτρης Παλαιολόγου έδωσε θετική ψήφο. Τη διαφορετική στάση του κ. Παλαιολόγου διευκρίνισε ο κ. Βουνάτσος.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey