Η άποψή του για το σχέδιο «Καλλικράτης» ήταν η πρώτη δημόσια παρέμβαση του ιδρυθέντος από πέρυσι Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την ανάπτυξη της Λέσβου με την επωνυμία «Πιττακός ο Μυτιληναίος», που έχει τεκμηριωμένη άποψη για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τη Λέσβο.
Η άποψή του για το σχέδιο «Καλλικράτης» ήταν η πρώτη δημόσια παρέμβαση του ιδρυθέντος από πέρυσι Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την ανάπτυξη της Λέσβου με την επωνυμία «Πιττακός ο Μυτιληναίος», που όπως προκύπτει απ’ τη διακήρυξή του έχει τεκμηριωμένη άποψη για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τη Λέσβο. Ο Σύνδεσμος ήδη απαρτίζεται από επώνυμα στελέχη κυρίως της λεσβιακής διασποράς, τα οποία και θέτουν στις προτεραιότητές τους τη διαμόρφωση προτάσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού.
Η διακήρυξη του Συνδέσμου συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009 κι όπως τονίζεται δε δημοσιοποιήθηκε όλο αυτό τον καιρό για λόγους διαφόρων προβληματισμών και σχετικών αναστολών που στην πράξη ήρε το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο κι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας δημοσιοποίησης της παρουσίας του Συνδέσμου.
Όχι άλλο απαθείς…
Όπως επισημαίνει στη Διακήρυξη εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συνδέσμου ο Τάκης Ιορδάνης, αφού διεξοδικά περιγράφεται η παρούσα κατάσταση της Αναπτυξιακής Καχεξίας, της Μιζέριας, και του Οικονομικού αλλά το χειρότερο Πληθυσμιακού Μαρασμού της Λέσβου, «καταλήγουμε ότι δε θα πρέπει πια απαθείς να παρακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση του να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει επί χρόνια τώρα το νησί που μας γέννησε». Σημειώνεται, μάλιστα, εν κατακλείδι ότι «ως ενεργοί πολίτες, συναισθανόμενοι την ευθύνη έναντι των επιγενομένων μας, αλλά και της Ιστορίας του τόπου μας και με σκοπό να αποφύγουμε να μας δοθεί ο χαρακτηρισμός των στερουμένων επαρκούς σοφίας ή ακόμη και απλής λογικής, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον παρόντα σύνδεσμο».
Κύριος σκοπός του οποίου είναι, στα πλαίσια των νόμων της Πολιτείας, να καταθέτει προτάσεις, να κάνει τις όποιες παρεμβάσεις προς κάθε δημόσιο φορέα και αρχή, διεκδικώντας με κάθε προσφερόμενο μέσο την υλοποίηση αυτών. Αυτά, αποβλέποντας στο να δρομολογηθεί το εκάστοτε απαιτούμενο πλαίσιο δράσεως, ώστε να λαμβάνει σάρκα και οστά το όποιο έργο υποδομής και κυρίως έργα μεγάλης κλίμακος που θα δρομολογήσουν επιτέλους τη σκοπούμενη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του νησιού.
«Θεωρούμε», σημειώνεται στη διακήρυξη, «ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση δράσεως εξ αντικειμένου θα μας καταστήσει συνένοχους στο κατά του τόπου μας συνεχώς ογκούμενο ανοσιούργημα, του ελλείμματος ανάπτυξής του, της μιζέριας των συμπατριωτών μας και αναπόφευκτα τελικά της ερήμωσής του.»
Ποιοι μετέχουν
Κατά αλφαβητική σειρά την ιδρυτική διακήρυξη του συνδέσμου υπογράφουν οι: Αχλιώπτας Κώστας ηλεκτρολόγος μηχανικός, επιχειρηματίας, Αναγνώστου Γιάννης π. Διευθυντής δημ. εκπαίδευσης, Βακιρλής Αριστείδης μηχανολόγος μηχανικός π. διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΑ, Βραχόπουλος Μιχάλης καθηγητής ΤΕΙ Χαλκίδας, Γιαπαλής Αριστείδης δρ. κοινωνιολόγος, Εμμανουήλ Ανδρέας καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Ιορδάνης Παναγιώτης δρ. μεταλλειολόγος μηχανικός, π. διευθύνων σύμβουλος ΕΒΟ, Καμναρόκος - Βέης Αντώνης δημοσιογράφος, Καρέκος Αδάμ πρόεδρος Συλλόγου Σκαλοχωριτών Λέσβου στην Αθήνα, π. υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Καταχανάς Αντώνης π. πρόεδρος των Απανταχού Ερεσίων και π. αντιπρόεδρος ΟΛΣΑ, Κουτρούπη Ειρήνη πρόεδρος Συλλόγου Ανεμοτίσσιων Λέσβου στην Αθήνα, Κουτρούπης Νίκος μεταλλειολόγος μηχανικός, Μουτζούρης Κώστας πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Νικορέτζος Δημήτρης φυσικός/συγγραφέας, Παπαδόπουλος Ηλίας συνταξιούχος, Πετρόπουλος Βασίλης πρόεδρος Δ.Σ. ΤV «Αρχιπέλαγος», Σαραντάκος Δημήτρης χημικός μηχανικός/συγγραφέας, Τατά - Χούσου Νίκη συνταξιούχος, Τραγέλλης Χρήστος δάσκαλος/πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου στην Αθήνα, Φραγκουλάκης Βασίλης οικονομολόγος, Χατζηαντωνίου Ανέστης επιχειρηματίας, Χατζηβασιλείου Γιάννης φιλόλογος και Χατζημανωλάκης μηχανολόγος μηχανικός.
Μερικά απ’ τα αναπτυξιακά ζητήματα που απασχολούν στην ιδρυτική του διακήρυξη το Σύνδεσμο, είναι το ενεργειακό, οι υποδομές, τα λιμάνια, το αεροδρόμιο, η τουριστική καθήλωση, τα προβλήματα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. «Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε ο Σύνδεσμός μας, ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ τους χαλεπούς αυτούς καιρούς που βρίσκεται η Πατρίδα μας», όπως σημειώνουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη, εξηγώντας και το πώς ονομάστηκε ο Σύνδεσμος, «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την γενέτειρά μας νήσο, έχοντας ως γνώμονα την αρετή, την ευθυκρισία, το μέτρο, αλλά βεβαίως και τη γνώση, ιδιότητες που προσέδωσαν στο μεγάλο αυτόν προπάτορά μας, μέγα Λέσβιο πατριώτη, τον χαρακτηρισμό του σοφού - του ενός εκ των επτά της Αρχαιότητας -, ώστε να μπορέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο Σύνδεσμός μας να συμβάλλει στην αναπλήρωση αυτών που η Ελληνική Πολιτεία δεν προσέφερε στη Λέσβο τον ένα αιώνα τώρα ελεύθερου εθνικού βίου της.»