Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Καταφύγια Άγριας Ζωής, ο διάλογος κράτους και πολιτών για τον επαναπροσδιορισμό τους» πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.
Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Καταφύγια Άγριας Ζωής, ο διάλογος κράτους και πολιτών για τον επαναπροσδιορισμό τους» πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λέσβου. Επρόκειτο για την 11η των εκδηλώσεων «Μέρες Κοινωνίας - Μέρες Περιβάλλοντος» που διοργανώνει ο Φυσιολατρικός Όμιλος Μυτιλήνης «Υδάτινος», με την υποστήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Με παρόντες εκπροσώπους οργανώσεων και συλλόγων και απόντες τους κρατικούς φορείς, αλλά και το ερώτημα του τι νόημα θα μπορούσε να έχει, αφού έχει παρέλθει η προθεσμία διαβούλευσης, η συζήτηση για άλλη μια φορά δεν κατέληξε κάπου, αφού δεν κατατίθενται από όλους συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις.
Πάντως, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρ’ ότι έχουν περάσει ήδη δυόμιση μήνες απ' την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, δεν έχει προχωρήσει σε αποφάσεις για τα ΚΑΖ, προχωρώντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση μιας σειράς αναπτυξιακών ζητημάτων που σχετίζονται με τον καθορισμό των καταφυγίων.
Στο πλαίσιο της προχθεσινής συζήτησης, προκειμένου να βρεθεί από κοινού μία λύση για τον επαναπροσδιορισμό των Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων, αλλά και κρατικών φορέων. Σημαντική η παρουσία, σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδηλώσεις, του κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, επιστημονικού υπευθύνου του Προγράμματος Προστασίας Νησιωτικών Υγροτόπων Ελλάδας του «WWF Ελλάς». Χαρακτηριστική, επίσης, η απουσία οποιουδήποτε κρατικού φορέα ή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σημαντικότερη ωστόσο αυτή της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του αναπληρωτή διευθυντή, κ. Φώτη Κράλλη, ο οποίος, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε, μεταφέρθηκε προληπτικά στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.
Απουσία εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, η συζήτηση ξεκίνησε χωρίς παρουσίαση της μελέτης επαναπροσδιορισμού των ΚΑΖ, αλλά με μία σύντομη ενημέρωση για το τι έχει προηγηθεί, από τον κ. Παναγιώτη Χλίμπο του «Υδάτινου». «Η απάντηση του “Υδάτινου” για το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των ΚΑΖ, είναι διττή», ανέφερε ο κ. Χλίμπος. «Είμαστε αντίθετοι με τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη να μας φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος. Αφού υπήρχε η πρόθεση, θα έπρεπε να είχαμε καλεστεί σε πρότερη συζήτηση και ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του. Επιπλέον, δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη για κάτι που απαιτεί την παρουσία κυρίως μιας ειδικότητας επιστημόνων.»
WWF: Λέσβος και Λήμνος, νησιά υγροτόπων
Περιγράφοντας την κακή κατάσταση και διαρκή υποβάθμιση των υγροτόπων της Λέσβου, στη μελέτη των οποίων συμμετέχει από το 2005, ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν τόνισε ότι εκεί φαίνεται «το πώς αντανακλάται ο πολιτισμός μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λέσβος και η Λήμνος είναι «νησιά υγροτόπων», αφού η πρώτη διακρίνεται για το μεγάλο αριθμό τους - 79 φυσικοί και 10 τεχνητοί υγρότοποι - ενώ η δεύτερη για την έκτασή τους.
«Το 60 - 70% του νησιού της Λέσβου βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές, χωρίς ωστόσο καθεστώς διαχείρισης. Κάναμε προτάσεις μόλις ήρθε δελτίο Τύπου στο “WWF Ελλάς” για τη μελέτη επαναπροσδιορισμού των ΚΑΖ νομού Λέσβου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παραγκαμιάν. «Η προηγούμενη μελέτη των ΚΑΖ δεν περιελάμβανε υγροτόπους και για το λόγο αυτό το WWF πρότεινε τον περασμένο Αύγουστο να συμπεριληφθούν περιοχές όπως ο Τσιχλιώτας, η Φανερωμένη, ο Πολιχνίτος, τα Παράκοιλα και οι Εννιά Καμάρες, δυτικά της Καλλονής. Κάποιες προτάσεις μας υιοθετήθηκαν εν μέρει», ανέφερε ο ίδιος, διερωτώμενος τι απέγινε το «καλό κλίμα» που υπήρχε αρχικά όταν και παρουσιάστηκε η υπηρεσιακή πρόταση για τα ΚΑΖ.
Οι κυνηγοί: «Κανείς δε λέει για τα φυτοφάρμακα»
Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, κ. Παντελής Λεμάνης, τόνισε ότι οι κυνηγοί δεν είναι αντίθετοι στον επαναπροσδιορισμό των ΚΑΖ, αφού θεωρούν πως είναι μία θετική ενέργεια, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο πριν τον επαναπροσδιορισμό τους πολλοί φορείς «που γνωρίζουν από κοντά το περιβάλλον και θα μας πούνε τα υπέρ ή τα κατά, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του τι προσφέρουν τα υφιστάμενα ΚΑΖ».
Ο πρόεδρος της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, κ. Γιώργος Ψαρρός, τόνισε ότι οι παρευρισκόμενοι δε βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, αλλά υπάρχει τρόπος συνεργασίας. Εξέφρασε, ωστόσο, το παράπονο ότι κατηγορούνται μόνο οι κυνηγοί και δε γίνεται λόγος για τη χρήση φυτοφαρμάκων από αγρότες. «Η φύση δεν αποστειρώνεται, βελτιώνεται», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ληφθούν υπόψη και οι στάσεις των κυνηγών.
Φιλοπεριβαλλοντικές Οργανώσεις
Η οργάνωση «Ναυτίλος εν Δράσει», η οποία έχει καταθέσει ήδη επίσημα τις απόψεις της πριν το πέρας της προβλεπόμενης για διαβούλευση ημερομηνίας (τέλος Μαρτίου), τόνισε ότι είδε με χαρά αυτές να λαμβάνονται υπόψη. «Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά ως σύλλογος, μπροστά στο τίποτα θεωρούμε ότι η μελέτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεν καταστεί δυνατό να εκδοθούν οι αλλαγές πριν την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο, θεωρούμε απαραίτητο να απαγορευτεί το κυνήγι στα προτεινόμενα ΚΑΖ, τουλάχιστον για φέτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βραχνός.
Ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσός, από το Σύλλογο «Το Δελφίνι», τόνισε ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να κάνουν και λίγη αυτοκριτική και πρότεινε τον καθορισμό ορισμένων περιοχών ελεύθερου κυνηγιού και την απαγόρευσή του οπουδήποτε αλλού πάνω στο νησί. Έθεσε, επίσης, το ερώτημα του γιατί στην προηγούμενη σύσκεψη οι κυνηγοί είχαν καλέσει τον καθηγητή Χρήστο Βλάχο από τη Θεσσαλονίκη, αφού στη Λέσβο λειτουργεί το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που γνωρίζει καλύτερα τις περιοχές.
Με επιστολές οι αρμόδιοι…
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκαν επιστολές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι των οποίων απουσίαζαν.
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, αναγνωρίζεται η δουλειά που έχει γίνει από τη Διεύθυνση Δασών για τον επαναπροσδιορισμό των ΚΑΖ, αλλά πρέπει της τελικής απόφασης να προηγηθεί και ανοιχτός διάλογος, όχι σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια, αλλά σε εύρος, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τεκμηριωμένες προτάσεις και απουσία οξυτήτων, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση.
Κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της μελέτης, που αφορούν τη γειτνίαση προτεινόμενων ΚΑΖ με όρια οικισμών, αλλά και το θέμα της Σαρακήνας και της ΔΕΗ, υπογράφουν το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γιάννης Καρατζάς και η Ευγενία Κουτσίδου, «με επιδίωξη τη διεύρυνση και όχι την ακύρωση της μελέτης», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις τους, τίθεται το ερώτημα του γιατί η έκταση των νέων ΚΑΖ στη Λέσβο αυξάνεται κατά 71%, ενώ στη Λήμνο μειώνεται κατά 4,2%, παρ’ όλο που η Λήμνος έχει μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.
«Πού είναι οι προτάσεις των κυνηγών;»
Για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα για την καθυστέρηση υπογραφής των νέων ΚΑΖ, προειδοποίησε ο κάτοικος Μανταμάδου κ. Γιάννης Παυλός.
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μιχάλης Μπάκας σημείωσε ότι οι κυνηγοί της Λέσβου δεν έχουν ακόμη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έγινε στη Λήμνο, ενώ ο αρχιτέκτονας κ. Ηρακλής Πιτσιλαδής εξέφρασε την αίσθηση που επικρατεί ότι οι κυνηγοί δεν επιθυμούν ΚΑΖ, αλλά και ότι οι μελετητές δεν έχουν κάνει ιδιαίτερη τεκμηρίωση των όσων προτείνουν.
«Είχα την εντύπωση ότι οι φορείς θα συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της μελέτης, ενώ σήμερα είδα μόνο γκρίνια», είπε τέλος ο κ. Παραγκανιάν, απογοητευμένος από την κατάσταση. «Όλοι έχουν προτάσεις, αλλά δεν τις δείχνουν», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας και την κριτική της ΠΕΧΩ, που όπως είπε ευθύνεται για το ότι δεν προχωράει ούτε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Καλλονής.
Στο ερώτημα, πάντως, του «πού είναι οι προτάσεις των κυνηγών», αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Λεμάνη, ότι δεν πρόκειται να τις δώσουν εάν δεν κληθούν επίσημα από την Πολιτεία…