Να νομιμοποιήσει τη λειτουργία του προσπαθεί το πυρηνελαιουργείο του Ντιπίου, το οποίο κι έχει ζητήσει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Να νομιμοποιήσει τη λειτουργία του προσπαθεί το πυρηνελαιουργείο του Ντιπίου, το οποίο κι έχει ζητήσει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ήδη, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, με απόφασή του έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της επιχείρησης, με την παραπομπή του θέματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι η επιχείρηση με την όλη διαδικασία ζητάει να αυξήσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου της, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται σε ημερήσια βάση 100 τόνους πυρήνας ανά 24ωρο, από 70 τόνους που μπορεί να επεξεργαστεί σήμερα.
Το πυρηνελαιουργείο, όπως προκύπτει από το έγγραφο του κ. Βερβέρη, έχει κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο 5,2 στρεμμάτων και το εμβαδόν του βιομηχανικού κτηρίου ανέρχεται στα 3,75 στρέμματα. Με την αύξηση της δυναμικότητάς του, η εγκατεστημένη ισχύς του θα ανέλθει στους 226,5 HP (ίππους). Η μονάδα περιβαλλοντικά θεωρείται μέσης όχλησης.
Στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση της επιχείρησης συνεκτιμήθηκαν:
- Οι γενικές και ειδικές κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής και εγκεκριμένα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια για την περιοχή του Ντιπίου.
- Η περιβαλλοντική ευαισθησία των περιοχών που ενδέχεται να θιγούν από το έργο (χρήσεις γης, φυσικοί πόροι, αφομοιωτική ικανότητα του περιβάλλοντος, ευαίσθητες περιοχές κ.λπ.).
- Τα χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου (έκταση επιπτώσεων, μέγεθος, πιθανότητα εμφάνισης, αναστρεψιμότητα, διάρκεια, πολυπλοκότητα).
- Τα χαρακτηριστικά του έργου (είδος-μέγεθος τους έργου, συσσωρευτική δράση με άλλα έργα χρήσης φυσικών πόρων, παραγωγή αποβλήτων, ρύπανση και οχλήσεις, κίνδυνος ατυχημάτων).
- Τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.
- Οι θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εδώ εννοείται η θετική επίδραση από την επεξεργασία της πυρήνας, η οποία στην περίπτωση που δεν εκχειλιστεί, θα πέσει ανεπεξέργαστη στα ποτάμια και τις ρεματιές του νησιού.
- Το ότι η μονάδα βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura 2000.
Μια μονάδα με παρελθόν
Στο παρελθόν η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου του Ντιπίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από τον τέως Δήμο Ευεργέτουλα, αλλά και από τους κατοίκους του Ιππείου. Ειδικά το χειμώνα 2009 - 2010, όταν το πυρηνελαιουργείο σήκωνε μόνο του όλο το βάρος επεξεργασίας της πυρήνας της Λέσβου, είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, με σημαντικότερο από αυτά τη ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου και της θάλασσας. Πολύ μεγάλο κίνδυνο δημιουργούσε η πυρήνα που έπεφτε στο δρόμο που περνάει μπροστά από τη μονάδα, καθώς τον καθιστούσε ιδιαίτερα ολισθηρό.