Εγκαινιάστηκαν, προχθές Πέμπτη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, οι τρεις εικαστικές εκθέσεις που η νομαρχία Λέσβου θα φιλοξενήσει εκεί μέχρι το Σάββατο 31 Ιουλίου, στο πλαίσιο της θεματικής «Ταξίδι».
Εγκαινιάστηκαν, προχθές Πέμπτη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, οι τρεις εικαστικές εκθέσεις που η νομαρχία Λέσβου θα φιλοξενήσει εκεί μέχρι το Σάββατο 31 Ιουλίου, στο πλαίσιο της θεματικής «Ταξίδι».
Στην κεντρική αίθουσα του Αρχοντικού βρίσκεται η ομαδική έκθεση που διοργανώνει η εφημερίδα «Πολίτης». Σε αυτήν εκτίθενται τα έργα των 27 συνολικά καλλιτεχνών, γλυπτών και ζωγράφων, που έχουν δημοσιευτεί μέσα στα κείμενα του Αριστείδη Καλάργαλη. Πίνακες ζωγραφικής, λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες, μικτή τεχνική, γλυπτά από μέταλλο, πέτρα, πηλό, ξύλο και γκράφιτι, που έχουν δημιουργήσει οι Στρατής Αθηναίος, Μάκης Αξιώτης, Αλέξανδρος Βακιρτζής, Βανιώ, Τάκης Βερβέρης, Σαπφώ Βογιατζή, Μαρία Γιαννίκου, Γρηγόρης Γλιγλής, Καίτη Δημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Μαρίτσια Καζιάνη, Μαρία Καλλιπολίτη, Δημήτρης Καραπιπέρης, Γιώργος Κατσαρός, Στέλιος Κουνιάρης, Θάνος Κουτσοτάσιος, Θανάσης Μανούσος, Άλεξ Μαρτίνεζ, Καίτη Μεσσηνέζη, Γιώργος Λολοσίδης, Αριστείδης Πατσόγλου, Γιώργος Πέρρος, Στρατής Σάλτας, Γιώργος Συκομιτέλλης, Λένα Τριανταφύλλου, Γαβριήλ Χονδρέλλης, Γρηγόρης Ψωμαδέλλης.
«Είναι η δεύτερη συνεργασία, όπου όσοι έχουν φιλοξενηθεί συνεκθέτουν από ένα έργο τους. Η φιλοσοφία μας είναι το να συνεχίζεται η επικοινωνία και με τα φυσικά έργα των καλλιτεχνών και η εφημερίδα να είναι ο διαμεσολαβητής για να συναντηθούν οι καλλιτέχνες», είπε ο τελευταίος στο «Ε».
Πίνακες από μνήμης
Στις δύο αίθουσες του ισογείου φιλοξενούνται έργα της ζωγράφου Ολυμπίας Αναστασίου. Στη μία βρίσκονται 18 έργα με ακριλικά σε καμβά και στην άλλη πίνακες με ακουαρέλες και φωτιστικά από ύφασμα ζωγραφισμένο με τον ίδιο τρόπο.
«Η ζωή είναι ένα ταξίδι, η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι. Ζωγραφίζω πολύ τη θάλασσα, τις μνήμες μου, το παρελθόν μου, ονειρεύομαι το μέλλον μου, ζω το παρόν μου», είπε στο «Ε» η ίδια η ζωγράφος.
Η Ολυμπία Αναστασίου έχει σπουδάσει εκτός άλλων διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ενώ είναι αυτοδίδακτη στη ζωγραφική. Από το 1984 ως το 2003 ασχολήθηκε συστηματικά με την κεραμική τέχνη, δημιουργώντας αντικείμενα και επίτοιχα διαφόρων διαστάσεων, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και τις εφαρμογές της, διατηρώντας ένα μικρό χώρο τέχνης-κατάστημα-ατελιέ, στη Θεσσαλονίκη. Κατά το διάστημα 1993 - 1995 έζησε μάλιστα και στη Λέσβο.
«Το νησί με έχει καθορίσει, το αγαπώ πολύ και πάντα επιστρέφω ή ανατρέχω εδώ. Μαζί με τη Θεσσαλονίκη ζωγραφίζω, άλλωστε, πολύ τη Μυτιλήνη, αφού νομίζω πως οι τόποι αυτοί έχουν μια συγγένεια.»
Από σήμερα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν στο χώρο της έκθεσής της και ένα βίντεο με θέμα «Εικαστικό ταξίδι», που με αφορμή την έκθεση έχει δημιουργήσει η Φανή Τριανταφύλλου.
Γνωριμία με το «Ναυάγιο»
Τέλος, στον επάνω όροφο του Αρχοντικού Γεωργιάδη, ο ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης μάς βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα το γνωστό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, μέσα από την ομώνυμη θεματική από έργα του που δημιούργησε μέσα στη φετινή χρονιά.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αξιοθέατο της Ζακύνθου - από το οποίο έχει πάρει το όνομά της και η παραλία που το φιλοξενεί -, το οποίο ο ζωγράφος έχει αποτυπώσει σε καμβά από διάφορες οπτικές γωνίες, ζωγραφίζοντας κομμάτια του που κατά τον ίδιο είχαν μια ιδιαίτερη νότα και φως, σε μια προσπάθεια να δώσει στον επισκέπτη της έκθεσης μια αίσθηση του πώς είναι το καράβι στην πραγματικότητα.
«Για μένα το ταξίδι είναι μια εμπειρία», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε». «Το ταξίδι είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα, όταν κανείς σκέφτεται τη δεύτερη, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι “το ταξίδι”, με όλες τις προεκτάσεις του. Το συγκεκριμένο ναυάγιο δεν το βλέπω ως το τέλος ενός ταξιδιού, αλλά ως την αρχή ενός άλλου.»
Ο Δημήτρης Καλαντζάκης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει μεταφερθεί μόνιμα στη Μυτιλήνη, όπου διατηρεί και το εργαστήρι του. Αυτό που τον ελκύει ιδιαίτερα είναι το υγρό στοιχείο, αφού, όπως λέει, «τα κάνει όλα πιο λαμπερά, ίσως και πιο σκληρά».
Να σημειωθεί πως έκθεση του Δημήτρη Καλαντζάκη με θέμα «Ίσαλος Γραμμή» πρόκειται να φιλοξενηθεί μέσα στον Αύγουστο και στο παλιό Οθωμανικό Λουτρό της Μυτιλήνης.