«Μικρός οδηγός ενός ξεχωριστού χωριού της ορεινής Λέσβου». Έτσι χαρακτηρίζεται, από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», το καλαίσθητο έντυπο που πρόσφατα εξέδωσε το ίδρυμα για τον οικισμό των Χυδήρων.
«Μικρός οδηγός ενός ξεχωριστού χωριού της ορεινής Λέσβου». Έτσι χαρακτηρίζεται, από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», το καλαίσθητο έντυπο που πρόσφατα εξέδωσε το ίδρυμα για τον οικισμό των Χυδήρων.
Με τίτλο «Χύδηρα: από τον Όμηρο στο Ψηφιακό Μουσείο “Γεώργιος Ιακωβίδης”», ο συλλεκτικός αυτός οδηγός, που έχει τυπωθεί μόνο σε 3.000 κομμάτια, είναι μια προσφορά του Ιδρύματος «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου» στα Χύδηρα και τους ανθρώπους τους.
Μέσα στις 52 έγχρωμες σελίδες του, ο αναγνώστης μπορεί να βρει τα πάντα για το μικρό αυτό χωριό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια από τη λειτουργία του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης», μια πρωτοβουλία του ιδρυτή και προέδρου του Ιδρύματος, Νικόλαου Παπαδημητρίου, ο οποίος και κατάγεται από τα Χύδηρα.
Το ίδιο το Μουσείο - που όπως γράφαμε και πριν από λίγες μέρες εξέδωσε το πρώτο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του φυλλάδιο (newsletter) -, αλλά και ο ζωγράφος που φιλοξενεί, καταλαμβάνουν περίοπτη θέση μέσα στις σελίδες του οδηγού. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκθέματα και τα στοιχεία που βρίσκει κανείς στους ορόφους και τις αίθουσες του Μουσείου, ενώ στον οδηγό έχει περιληφθεί και μια επιλογή από πίνακες του Γιώργου Ιακωβίδη, αλλά και φωτογραφίες από επισκέψεις μικρών μαθητών.
Παράδοση, αξιοθέατα και άλλα
Πέρα από το Ψηφιακό Μουσείο, ωστόσο, παρουσιάζονται κι όλα τα άλλα στοιχεία και φορείς του χωριού που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα των Χυδήρων, όπως ο Κοινωνικομορφωτικός Σύλλογος Χυδήρων «Γιώργος Ιακωβίδης», τα έθιμα του αρραβώνα, του γάμου, του τραχανά κ.ά., αλλά και πολλές παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις, όπως και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού.
Όλα αυτά με την παλιότερη και νεώτερη ιστορία των Χυδήρων σε πρώτο πλάνο και με επιπλέον αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων της φύσης, των αξιοθέατων και των εκκλησιών που συναντά όποιος επισκεφτεί το χωριό, αλλά και των ασχολιών των κατοίκων του.
Την αξιόλογη αυτή προσπάθεια ολοκληρώνει το Γλωσσάρι που παρατίθεται στις τελευταίες σελίδες του οδηγού, με ιδιαίτερες λέξεις και φράσεις της τοπικής διαλέκτου των Χυδήρων, που μέρα με τη μέρα χάνονται.
Το κόστος του οδηγού - που κάνει τα Χύδηρα να ζωντανεύουν στα μάτια των αναγνωστών - διατίθεται στην τιμή των πέντε ευρώ.