Κυκλοφόρησε πρόσφατα η νέα επιστημονική έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με τίτλο «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα».
Κυκλοφόρησε πρόσφατα η νέα επιστημονική έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με τίτλο «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα». Η συγκεκριμένη έκδοση είναι αφιερωμένη στο φαινόμενο της ηφαιστειότητας στη Λέσβο και τον ελληνικό χώρο και στη σχέση της με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πρόκειται για τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά), τετράχρωμη, 64 σελίδων. Τα κείμενα της έκδοσης πλαισιώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αρχείου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ειδικούς χάρτες. Η επιστημονική επιμέλεια και τα κείμενα της έκδοσης είναι του αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαου Ζούρου, διευθυντή του Μουσείου, και των γεωλόγων-ερευνητών του Μουσείου, Κ. Βασιλειάδου, Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.
Πριν 20 εκατομμύρια χρόνια…
Το βιβλίο ξεναγεί τους αναγνώστες μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα ειδικά επιμελημένα επιστημονικά κείμενά του, στην ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους. Η ξενάγηση ξεκινάει πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια, τη γεωλογική εποχή που οι γεωλόγοι ονομάζουν Μειόκαινο, όπου έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως διηγούνται τα πολλά ηφαίστεια που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, οι εντυπωσιακές δομές που τα συνοδεύουν, αλλά και το μοναδικό μνημείο της φύσης, το απολιθωμένο δάσος Λέσβου.
Παρουσιάζεται, επίσης, η μετανάστευση προς νότο της ηφαιστειακής δραστηριότητας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και στην οποία οφείλεται η δημιουργία των ηφαιστειακών νησιών και των εντυπωσιακών ηφαιστειακών γεωμορφών, κάνοντας την Ελλάδα ένα ζωντανό γεωλογικό εργαστήρι και χαρίζοντάς μας μεγάλο αριθμό φυσικών πόρων, όπως τα εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία και τις θερμές πηγές, τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα. Τα τεκμήρια της ηφαιστειακής δραστηριότητας αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό πλούτο για τη χώρα μας και μπορούν να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς, εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Θεματικές ενότητες
Οι θεματικές ενότητες του βιβλίου είναι αφιερωμένες αρχικά στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους Λέσβου και την ηφαιστειότητα, το θαύμα της απολίθωσης και την απολιθωμένη χλωρίδα στο απολιθωμένο δάσος.
Οι επόμενες ενότητες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στη δημιουργία των ηφαιστείων στο Αιγαίο, το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και τα σημερινά ενεργά ηφαίστεια των Μεθάνων, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα χαρακτηριστικά ηφαιστειακά πετρώματα στη Σαντορίνη, την Αίγινα, το Σουσάκι και την Πάτμο, τα υποθαλάσσια ηφαίστεια, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τις θερμές πηγές στη Λέσβο.
Η έκδοση αναφέρεται στην εκθεσιακή ενότητα για την ηφαιστειότητα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τις διαδραστικές εφαρμογές, να περιηγηθούν στον κόσμο των ηφαιστείων.
Παράλληλα, πραγματοποιείται αντίστοιχο πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.