Προσανατολισμός στην υγεία, την ενέργεια, την εκπαίδευση

01/07/2012 - 05:56
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κα­τάρτισης, αναλύει τις επαγγελματικές τάσεις για το 2020, που ακολουθούν  τις κοινωνικές και οικονομικές εξε­λίξεις στην Ευρώπη.
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κα­τάρτισης (CEDEFOP) αναλύει τις επαγγελματικές τάσεις για το 2020, που ακολουθούν αναπόφευκτα τις κοινωνικές και οικονομικές εξε­λίξεις στην Ευρώπη. Έτσι, ο ε­παγγελματικός χάρτης της Ευρω­παϊκής Ένωσης αναμένεται να αλλάξει σημαντικά μέσα στα επόμε­να χρόνια, παρουσιάζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά.

Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων και των ερευνών, προβλέπεται ότι το μέλλον ανήκει στους εξής επαγγελματικούς κλάδους:
Πληροφορική - Νέες Τεχνολογίες: Αναλυτές, Προγραμματιστές, Σχεδιαστές, Ειδικευμένοι Σύμβουλοι Τεχνολογίας. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα εκσυγχρονιστούν και ο κόσμος θα συνεχίσει να γίνεται ψηφιακός. Οι δομικές αυτές αλλαγές σε επιχειρήσεις, λειτουργίες και διαδικασίες προϋποθέτουν ειδικούς που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν τα ανάλογα προγράμματα.
Επαγγελματίες Υγείας: Όπως προαναφέρθηκε, ο πληθυσμός της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου γερνάει. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν περισσότερες μονάδες υγείας και επαγγελματίες υγείας για να περιθάλψουν αυτόν τον πληθυσμό. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν κατά κανόνα οι ηλικιωμένοι, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, δίνοντας μία εξαιρετικά δυναμική ώθηση σε κλάδους της Υγείας όπως γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κ.τ.λ.. Το μάνατζμεντ υγείας που προετοιμάζει διοικητικά στελέχη για τις υπηρεσίες υγείας αναμένεται να είναι ένας περιζήτητος κλάδος.
Νέοι Επιστημονικοί Κλάδοι: Βιοτεχνολογία και Νανοτεχνολογία. Κλάδοι που έφεραν την επανάσταση στις παραδοσιακές θετικές επιστήμες, θα παραμείνουν περιζήτητοι και η πρώτη επιλογή στη λίστα προτιμήσεων των υποψηφίων για τις πανεπιστημιακές σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε αποτελεί και η αλματώδης ανάπτυξη της Βιολογίας-Γενετικής τα τελευταία χρόνια, που κατέστησε περιζήτητους όσους είχαν επιλέξει συγκεκριμένα ερευνητικά πεδία για τις σπουδές τους.
Περιβαλλοντική Διαχείριση - Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας - Αειφόρος Ανάπτυξη: Ήδη από τον 20ό αιώνα οι συνέπειες της μη συνετής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Πλέον, ένας πιο συνειδητοποιημένος πλανήτης επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη. To «green project προϋποθέτει και στελέχη με την απαιτούμενη κατάρτιση και την τεχνογνωσία για να υλοποιηθεί σε όλη του την έκταση. Η Οικονομία της Γνώσης πιθανότητα θα γίνει Οικονομία της Πράσινης Ανάπτυξης.
Τουρισμός: Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι ταχύτητες ανεβαίνουν, οι αποστάσεις γίνονται μικρότερες, τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν λιγότερο ακριβά και προωθείται η ιδέα ενός κόσμου χωρίς σύνορα. Ενός κόσμου ταξιδιωτών, που θα χρειαστεί περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του αυξανόμενου αριθμού ταξιδιωτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Εκπαίδευση: Κάποτε η γη ήταν ο πλούτος, εν συνεχεία το χρήμα, σήμερα η γνώση και η πληροφορία. Η Οικονομία της Γνώσης θα συνεχίσει να είναι το θεμέλιο της κοινωνίας τού «αύριο» με πλήθος δαπανών για επιμόρφωση, ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα. Με απώτερο στόχο την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα, ο κόσμος τού «αύριο» θα επενδύσει στρατηγικά στη «διά βίου» μάθηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey