Ανοίγει το Κολυμβητήριο μετά από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας κι ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα επιστάμενου στατικού ελέγχου. Παρατυπίες αλλά και αποφάσεις αναρμοδίων αποκαλύφθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που στέλνει το θέμα στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Το απόγευμα χθες επρόκειτο να γεμίσει και πάλι με νερό η πισίνα του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, για να δεχθεί ξανά αθλητές, αφού το βράδυ της Τετάρτης, υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας αλλά κυρίως υπό το βάρος της ανάγκης να υπάρχει κολυμβητήριο στο νησί, αποφασίστηκε το άνοιγμα της εγκατάστασης. Χωρίς να εκλείψουν τα ερωτηματικά για το κατά πόσον είναι ασφαλής ο χώρος, ερωτηματικά που θα απαντηθούν μόνο απ’ τους απαραίτητους ελέγχους μηχανικών που επείγει πιεστικά να γίνουν, η προχειρότητα στο χειρισμό του όλου θέματος έχει αφήσει άναυδους όλους τους εμπλεκομένους. Κυρίως εκείνους που παρακολούθησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και αποκαλύφθηκε ότι το Κολυμβητήριο έχει μείνει για μέρες κλειστό με προσωπική καθαρά απόφαση ενός ανθρώπου, του προέδρου του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη, ο οποίος δεν είχε καν την αρμοδιότητα να αποφασίσει.
Ο κ. Αστυρακάκης, ακόμη και χθες επέμενε ότι «έκανε αυτό που έπρεπε», παρ’ ότι στη συνεδρίαση αποδείχθηκε πως δεν ήταν δικό του θέμα, αλλά του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Φώτη Χατζημιχάλη, να κλείσει το Κολυμβητήριο.
Πίεση…
Το όλο ζήτημα έχει δύο πτυχές. Κατ’ αρχάς την κατάσταση του κτηρίου και το τι πρέπει να γίνει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα που κανείς δεν αμφισβητεί. Σε τι βαθμό και με ποια επικινδυνότητα υπάρχουν, μέλλει να φανεί, κι οφείλει να το διαπιστώσει ο κύριος και χρήστης του έργου, ο Δήμος Λέσβου - είτε απευθυνόμενος στις υπηρεσίες του και τα θεσμοθετημένα συμβουλευτικά όργανα (Πολεοδομία, ΤΕΕ) είτε σε πιστοποιημένους φορείς, επιστημονικούς και ιδιωτικούς.
Η δεύτερη πτυχή αφορά στις διαδικασίες. Το πώς λειτουργεί το όλο σύστημα που ελέγχει, αξιολογεί και τελικά αποφασίζει τι μπορεί και τι όχι να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτό το δεύτερο σκέλος οι εμπλεκόμενοι φορείς, Δήμος αλλά και ΑΔΑ, αποδείχθηκαν ανίκανοι να αποτρέψουν την αναστάτωση και την ταλαιπωρία, για πολλές μέρες τώρα, εκατοντάδων παιδιών και οικογενειών και εν τέλει να εξυπηρετήσουν τους δημότες-πολίτες στο μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα.
Μια ακόμη διάσταση απηχεί τη δύναμη που έχουν οι πολίτες όταν οργανωμένα και διεκδικητικά απαιτούν ό,τι δικαιούνται απ’ το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο και τους νόμους. Κι επειδή οι γονείς και οι σύλλογοι «πήραν την υπόθεση στα χέριά τους», βρέθηκε και τρόπος να ξεμπλοκάρει το θέμα, και το αμέσως επόμενο διάστημα να αναμένεται και η δρομολόγηση λύσεων.
Ο Άρης Χατζηκομνηνός κατέρριψε την άποψη ότι ήξεραν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ ο Παντελής Πατερέλλης εξήγησε ότι μόνο το κράτος μπορεί να κλείσει το Κολυμβητήριο
Πλαστογραφία και αρμοδιότητα
Δεκάδες αθλητές, πολλοί γονείς και παράγοντες των κολυμβητικών σωματείων της Μυτιλήνης κατέκλυσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, εν όψει της συζήτησης του 36ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για τη λήψη απόφασης απ’ το όργανο για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Κι ενώ ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, εξηγούσε ότι το θέμα θα αποσυρθεί προκειμένου να αποφασίσει σήμερα σχετικά σε συνεδρίασή του ο Οργανισμός Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης, ο Άρης Χατζηκομνηνός έθεσε ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση το θέμα. Ο Παντελής Πατερέλλης υποστήριξε, μάλιστα, ότι το κλείσιμο είναι αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα τής ΑΔΑ και δε νομιμοποιείται ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον ο Οργανισμός, ή μόνο ο πρόεδρός του, να αποφασίζουν για το θέμα.
Όχι νέο 5ο Δημοτικό…
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολύ συχνά διακοπτόμενη από παρεμβάσεις γονέων ή παραγόντων (ενδεικτικές της αγωνίας του αθλητικού κόσμου της Λέσβου), αναφέρθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα κι αφορούσαν στο μακροσκοπικό έλεγχο των εγκαταστάσεων, δηλαδή σε ό,τι είδαν μηχανικοί που το εξέτασαν, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα να μελετηθεί πλήρως η στατική επάρκειά του και με μικροσκοπικό έλεγχο.
Ο κ. Αστυρακάκης εξήγησε πως οδηγήθηκε στο κλείσιμο του Κολυμβητηρίου επιδεικνύοντας ευαισθησία μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν ατυχήματα.
Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Ντίνα Κοτζαδημητρίου, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί ό,τι έγινε με το 5ο Δημοτικό στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση των προκάτ κολυμβητικών εγκαταστάσεων. Ο Γιώργος Λεμονός, κάνοντας έκκληση να ανοίξει το Κολυμβητήριο, υποστήριξε πως η απόφαση να κλείσει ήταν ειλημμένη απ’ τη δημοτική αρχή, ανεξάρτητα απ’ το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της καταλληλότητας.
Ο Γιώργος Αλεξίου πρότεινε, αφού οι γονείς και οι σύλλογοι επιθυμούν να ανοίξει, να αναλάβουν και την ευθύνη, κάτι που διά βοής αποδέχτηκαν οι παριστάμενοι.
Αποκάλυψη…
Αμέσως μετά, άλλαξε άρδην το σκηνικό, όταν ο Άρης Χατζηκομνηνός παρουσίασε έγγραφο με ημερομηνία 25/5/2005 που ανέσυρε απ’ το αρχείο του ως δημάρχου Μυτιλήνης και ήταν αντίγραφο πρακτικού της Επιτροπής Ελέγχου για το Κολυμβητήριο. Στο πρακτικό αυτό, που υπέγραφε ο τότε υπάλληλος της ΤΥΔΚ Ν. Λέσβου και σήμερα δημοτικός υπάλληλος, πολιτικός μηχανικός Χρήστος Βαθρακούλης, παρουσιάζονταν τέσσερις επισημάνσεις σε σχέση με την κατάσταση της αθλητικής υποδομής. Ο κ. Χατζηκομνηνός, ζητώντας να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, υποστήριξε πως το ίδιο ακριβώς έγγραφο έχει συμπληρωθεί - πλαστογραφηθεί όπως είπε - σε άγνωστη ημερομηνία, με μια πέμπτη παρατήρηση που αφορά στα στατικά προβλήματα του Κολυμβητηρίου. Ο κ. Χατζηκομνηνός συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι τότε ως δημοτική αρχή, μαζί με το Μιχάλη Ταμβακέλλη που ήταν υπεύθυνος για το Κολυμβητήριο, δεν ενημερώθηκαν για την τελευταία αυτή διαπίστωση, που όλως περιέργως εμφανίζεται σε αντίγραφο πρακτικού που κυκλοφορεί, βάσει του οποίου φαίνεται πως οι τέως δημοτικές αρχές Μυτιλήνης γνώριζαν το πρόβλημα και δεν έκαναν τίποτα.
Λίγο αργότερα, ο κ. Βαθρακούλης, που στο μεταξύ είχε έρθει στην αίθουσα, παραδέχτηκε ότι πράγματι αυτός συμπλήρωσε την παρατήρηση για τα στατικά προβλήματα και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσέθεσε ότι δεν ενημέρωσε για αυτά κανέναν. Χθες διευκρινιστικά συμπλήρωσε, μιλώντας στο «Ε», ότι η προσθήκη ήταν σε γνώση όλων των μελών της Επιτροπής.
Έξι χρόνια μετά…
Μας εξήγησε μάλιστα ότι έκτοτε, απ’ το 2005 έως σήμερα, δεν έγινε άλλος έλεγχος καταλληλότητας του Κολυμβητηρίου, γιατί προβλέπεται η Επιτροπή να γνωμοδοτεί αποκλειστικά για εγκαταστάσεις στις οποίες οι ομάδες που τις χρησιμοποιούν αγωνίζονται σε εθνική κατηγορία. Οπότε και ζητήθηκε φέτος, δεδομένης της συμμετοχής της ομάδας πόλο τού ΝΟΜ σε εθνική κατηγορία, ο έλεγχος της εγκατάστασης.
Σε συνέχεια της συνεδρίασης, χθες, με δήλωσή του ο κ. Πατερέλλης κάλεσε το δήμαρχο και κάθε αρμόδιο να φροντίσουν για την άμεση επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου, «που έκλεισε αυθαίρετα, χωρίς έλεγχο και με παράτυπη έως και πλαστογραφημένη θα έλεγε κανείς απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας Αθλητικών Χώρων, και χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που το διοικεί. Οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν ακόμη μία φορά την ανικανότητα διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων απ’ την παρούσα δημοτική αρχή. Γίνεται πλέον αντιληπτό απ’ τον καθένα ότι προτιμούν να έχουν κλειστές και ανενεργές τις υποδομές του νησιού, παρά να έχουν την ευθύνη της καλής λειτουργίας τους.».
Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο αδειοδότησης, «να επιληφθεί του θέματος της στατικότητας και όλων των άλλων αναφυόμενων τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν ή επικαλούνται πως υπάρχουν, ώστε με ασφάλεια αλλά και προοπτική χρόνου να χρησιμοποιείται το Κολυμβητήριό μας απ’ τη νεολαία του τόπου».
Υποψίες απ’ την επιτροπή αγώνα για τη βιασύνη του Δήμου να κλείσει το Κολυμβητήριο, απίστευτη ολιγωρία απ’ τις υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν παρενέβησαν
Άγνοια ή σκοπιμότητα;
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, η επιτροπή αγώνα για το Κολυμβητήριο είχε εγγράφως απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου με επιστολή της προς το Χρήστο Κορδώνη, θέτοντας τέσσερα αιτήματα.
Ειδικότερα η επιτροπή, που εκπροσωπεί τους γονείς παιδιών των ναυταθλητικών συλλόγων της πόλης, ανέφερε πως «οι μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου Λέσβου σε συνάρτηση με το βιαστικό κλείσιμο του Κολυμβητηρίου, χωρίς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προτού γίνουν οι τεχνικές μελέτες που θα κρίνουν την καταλληλότητα ή όχι του κτηρίου, προκαλούν στους συλλόγους και στους πολίτες της Μυτιλήνης την υποψία ότι άλλος είναι οι ο σκοπός του Δήμου Λέσβου και όχι η προστασία των αθλουμένων».
Ελπίζοντας, όπως ανέφεραν, ότι οι υποψίες αυτές θα αποδειχθούν ανυπόστατες, ζητούσαν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο:
- Να μην παρθεί απόφαση κλεισίματος του Κολυμβητηρίου έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, από τους οποίους θα διαπιστωθεί αν πραγματικά συντρέχει λόγος για κλείσιμο του Κολυμβητηρίου.
- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου του κτηρίου από τους αρμόδιους φορείς (Γ.Γ.Α.), διότι από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής του Δήμου έχει περάσει ήδη ένας μήνας χωρίς καμμιά επίσημη εξέλιξη.
- Δέσμευση του Δήμου ότι θα αποκατασταθούν άμεσα οι όποιες ζημιές διαπιστωθούν από τον επίσημο έλεγχο του κτηρίου.
- Ανάλογη αντιμετώπιση με άλλα δημόσια κτήρια, στα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό του Κολυμβητηρίου, όπως είναι το Τελωνείο και το Γήπεδο, και τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν παράλληλα με τους ελέγχους και τις μελέτες αποκατάστασης.
Αδιαφορία…
Κι ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχθηκε η στάση του Δήμου και δη του κ. Αστυρακάκη, που χθες με επιστολή του ζήτησε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα τής ΑΔΑ, Φώτη Χατζημιχάλη, υπάρχουν ευθύνες και απ’ τις υπηρεσίες του Δημοσίου, που επιεικώς αδιαφόρησαν να ασχοληθούν με το θέμα.
Με το πλαίσιο που διέπει την ΑΔΑ, την κρατική όπως έχει επικρατήσει να λέγεται Περιφέρεια, η αρμοδιότητα ελέγχου της καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων παραμένει στο κράτος.
Μάλιστα, μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, υπάρχει απόφαση του Φώτη Χατζημιχάλη (αρ. πρωτ. 14593/4628/13.9.11 του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης) που αφορά σε μια ακόμη τροποποίηση της αρχικής απόφασης του 2005 (του Σέργιου Τσίφτη), με την οποία και αλλάζουν μέλη της ίδιας Επιτροπής Ελέγχου των Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΑΔΑ δε διαθέτει μηχανικούς (παρά μόνο στη Διεύθυνση Χωροταξίας), ζητήθηκε απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει την ευθύνη για τα θέματα αθλητισμού κι έγινε αποδεκτό για το Αιγαίο, στις επιτροπές να μετέχουν πολιτικοί μηχανικοί των δήμων. Οπότε και στην τελευταία ανασυγκρότηση της Επιτροπής παρέμεινε πρόεδρος ο κ. Βαθρακούλης, παρ’ ότι είναι υπάλληλος του Δήμου Λέσβου.
Το πρακτικό της Επιτροπής ο κ. Βαθρακούλης το υπέγραψε και το γνωστοποίησε στον κ. Αστυρακάκη στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο - όπως μας θύμισε - «η Επιτροπή γνωμοδοτικά εισηγήθηκε να μη γίνει καμμία αθλητική εκδήλωση στο χώρο του Κολυμβητηρίου μέχρι να διαπιστωθεί αποδεδειγμένα και με επιστημονικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος».
Βάσει αυτής της εισήγησης και των προφορικών δηλώσεων του καθηγητή τού ΕΜΠ Κώστα Σπυράκου, ο κ. Αστυρακάκης προέβη στην απόφαση να κλείσει το Κολυμβητήριο.
Οι υπηρεσίες τής ΑΔΑ - που σημειωτέον στεγάζονται έναν όροφο κάτω απ’ το γραφείο του κ. Βαθρακούλη - αναζήτησαν και ενημερώθηκαν για το ίδιο πρακτικό την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, 11 μέρες μετά την υπογραφή του.
Οι ίδιες υπηρεσίες, όπως και κεντρικά η ΑΔΑ που παρακολουθεί τον τοπικό Τύπο, παρ’ ότι ενημερώθηκαν για το όλο θέμα, παρ’ ότι γνώριζαν ποιος είχε την αρμοδιότητα να παρέμβει για να το αντιμετωπίσει, μόλις χθες, λίγο πριν ξανανοίξει το Κολυμβητήριο, ενημέρωσαν τον πολιτικό τους προϊστάμενο.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η προβλεπόμενη διαδικασία είναι ότι σε περίπτωση που, μέσα σε ένα μήνα απ’ την ενημέρωση του δήμου για ό,τι προβλέπει το πρακτικό καταλληλότητας, δε γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης, ο γενικός γραμματέας έχει κάθε δικαίωμα να κλείσει την εγκατάσταση. Στο διάστημα αυτό, ο δήμος μπορεί να υποβάλει αίτηση θεραπείας, ζητώντας περιθώριο να υλοποιήσει τα έργα που προγραμματίζει.