Υπερτονίζοντας την πολιτική διάσταση του θέματος χαρακτηρισμού του δρόμου Νεάπολης - Αγριλιάς ως κύριας δημοτικής οδού, οι Γιάννης Ζερδελής και Βασίλης Τεντόμας κάλεσαν το νομάρχη Λέσβου να ανακαλέσει πριν από τα δικαστήρια την απόφαση,
Υπερτονίζοντας την πολιτική διάσταση του θέματος χαρακτηρισμού του δρόμου Νεάπολης - Αγριλιάς ως κύριας δημοτικής οδού, οι Γιάννης Ζερδελής και Βασίλης Τεντόμας κάλεσαν χθες με δημόσιες δηλώσεις τους το νομάρχη Λέσβου να ανακαλέσει πριν από τα δικαστήρια την απόφαση, αλλά και να ελέγξει το πώς έγιναν ακόμη 80 τέτοιοι χαρακτηρισμοί μέσα στη διετία 2008 - 2009 σε ολόκληρη τη Λέσβο. Δίχως, όπως είπαν ξεκάθαρα, να κατηγορούν την Πολεοδομία που χειριζόταν αυτά τα θέματα, τονίζουν πως «είναι πολλά τα λεφτά γύρω απ’ τους χαρακτηρισμούς και χρειάζεται έλεγχος», γιατί οικοπεδικές εκτάσεις άνευ σημαντικής αξίας μέσα σε μια νύχτα αξίζουν χρυσάφι.
Η δημοτική παράταξη Μυτιλήνης «Κίνηση Πολιτών Σύμπραξη Τώρα» και η νομαρχιακή αυτοδιοικητική κίνηση «Έχει Ρεζέρβα τ’ όνειρο» διοργάνωσαν χθες συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι επικεφαλής τους, αντίστοιχα Γιάννης Ζερδελής και Βασίλης Τεντόμας, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το θέμα: «Η απόφαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου για χαρακτηρισμό ως κύριας δημοτικής οδού του δρόμου Νεάπολης-Αγριλιάς Κρατήγου και οι εξελίξεις σχετικά με αυτήν μετά την έκθεση επιθεώρησης-ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το εν λόγω θέμα».
Η συνέντευξη στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» ξεκίνησε με μια σύντομη αναδρομή που έκανε ο κ. Τεντόμας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του θέματος που ανέκυψε πέρυσι την άνοιξη με την απόφαση της αντινομάρχη Μαρίας Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή. Για την απόφαση αυτή, μετά και απ’ τις αντιδράσεις δημοτών, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ο Γιάννης Ζερδελής, το οποίο και ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την ανάκλησή της. Δυο μέρες μετά, η απόφαση ανακλήθηκε με νεώτερη απόφαση του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, που όμως ανακλήθηκε στη συνέχεια απ’ τον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα, ο οποίος και «αναβίωσε» για τυπικούς λόγους - ο νομάρχης είχε εκχωρήσει στην αντινομάρχη την αρμοδιότητα χαρακτηρισμού - την απόφαση της αντινομάρχη. Έτσι, από πέρυσι το Σεπτέμβριο, με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τέσσερις δρόμοι, με βασικότερο αυτόν που συνδέει τον οικισμό της Νεάπολης με τον οικισμό Αγριλιά, χαρακτηρίστηκαν ως κύριες δημοτικές οδοί.
Η έκθεση
Όπως αναλυτικά είπαν οι κύριοι Ζερδελής και Τεντόμας, φωτίζοντας ιδιαίτερα σημεία του όλου θέματος, μετά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν πέρυσι για το χαρακτηρισμό, κινήθηκε αυτεπάγγελτη διαδικασία προανάκρισης απ’ τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ από άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως και το δήμο Μυτιλήνης, υπεβλήθη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή εκδικάστηκε προ μηνός περίπου και αναμένεται η απόφασή της. Στο μεταξύ, άλλαξε η κυβέρνηση και η νέα περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου, το Φεβρουάριο του 2010, έδωσε εντολή στο ΣΕΕΔΔ να ελέγξει την υπόθεση σε ό,τι αφορούσε στις ενέργειες δημόσιων λειτουργών, έκθεση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Οι κύριοι Τεντόμας και Ζερδελής αναφέρθηκαν εκτενώς στα συμπεράσματα και στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε το ΣΕΕΔΔ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι διαπιστώθηκαν τέσσερις παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας στο χαρακτηρισμό. Βασικό σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι πως ο χαρακτηρισμός αντιστρατεύεται το εγκεκριμένο απ’ τον Ιούλιο του 2007 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυτιλήνης, αλλάζοντας τα όσα προβλέπει για την οικοδόμηση στην περιοχή.
Η έκθεση του ΣΕΕΔΔ, που ήδη έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης προκειμένου να συσχετιστεί με το φάκελο της εξεταζόμενης υπόθεσης, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, αφενός δικαιώνει τις πρωτοβουλίες που έλαβαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου όμως φωτίζει και σημεία τα οποία δεν είχαν αναδειχθεί. Για παράδειγμα, φαίνεται πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «αγνόησε» προκειμένου να αναβιώσει την απόφαση της αντινομάρχη τη γνώμη της παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ενημέρωσε σχετικά ως όφειλε και την Πολεοδομία. Κι αυτό γιατί η πάρεδρος είχε διατυπώσει αμφιβολίες σε σχέση με την εισήγηση της υπηρεσίας, εισήγηση βάσει της οποίας κι έγινε ο χαρακτηρισμός της οδού μετά την ομόφωνη έγκριση του ΣΧΟΠ της νομαρχίας Λέσβου.
Περί τις 80 ανάλογες υποθέσεις κατήγγειλαν χθες οι κύριοι Ζερδελής και Τεντόμας
Κι άλλοι χαρακτηρισμοί
Απολογιστικά, έως σήμερα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι «εκμεταλλεύθηκαν» την απόφαση χαρακτηρισμού του δρόμου της Αγριλιάς για να προχωρήσουν σε κατατμήσεις γης, αφού όπως τονίστηκε τα στοιχεία που έχουν δοθεί απ’ τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν, ή όπως είπε ο κ. Τεντόμας «αποτελούν γρίφο». Εκείνο όμως που έγινε και με την έκθεση γνωστό, είναι πως τη διετία 2008 - 2009 έχουν γίνει με την ίδια διαδικασία ακόμη 80 τέτοιοι χαρακτηρισμοί σε επίπεδο Λέσβου, οι οποίοι και θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Ζερδελή να εξεταστούν περαιτέρω.
«Το όλο ζήτημα του χαρακτηρισμού της Αγριλιάς», επισήμανε ο κ. Τεντόμας, «είναι ένα τεράστιο πολιτικό θέμα, αφού αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας μιας απόφασης που πήρε κάποιος και ωφελείται και ο ίδιος, γιατί ως γνωστόν ευνοεί και την αντινομάρχη λόγω της ιδιοκτησίας που την ίδια περίοδο με την έκδοση της απόφασής της είχε αποκτήσει ο σύζυγός της. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν έμπαινε καν ζήτημα νομιμότητας, στη λογική ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια, εγώ αν ήμουν στη θέση της κ. Τσουβελεκάκη θα είχα παραιτηθεί, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Φαίνεται όμως πως όλα αυτά, αυτή η χοντροπετσιά, είναι σημεία των καιρών.»
Σε αυτό το πνεύμα, για να σωθούν τα προσχήματα, όπως είπαν οι δύο ομιλητές, για να σωθεί η τιμή των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης απέναντι στην αγοραία αντίληψη ότι κάποιοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση για ίδια οφέλη, «καλούμε το νομάρχη να αντικαταστήσει την αντινομάρχη ή να της πάρει τις αρμοδιότητες, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης, ανεξάρτητα απ’ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θα ακολουθήσουν».
Ομοίως, ο κ. Τεντόμας κάλεσε το νομάρχη να ελέγξει όλες τις προηγούμενες τέτοιες αποφάσεις χαρακτηρισμού. «Δεν κατηγορούμε», είπε κλείνοντας, «την Πολεοδομία που χειριζόταν αυτά τα θέματα εισηγούμενη στο ΣΧΟΠ τους χαρακτηρισμούς, αλλά χρειάζεται, όπως και το ΣΕΕΔΔ επισημαίνει στην έκθεσή του, να εξεταστούν και να εξετάζονται όλες αυτές οι υποθέσεις. Μην ξεχνάμε ότι είναι πολλά τα λεφτά αν ένα οικόπεδο, από τη μια μέρα στην άλλη, από 100 ευρώ αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.»