Ξανά ζωή στο Μουσείο Τεριάντ

01/07/2012 - 05:56
Εντάχθηκε στις αρχές του μήνα στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό δυο εκατομμυρίων ευρώ, το πολυπόθητο έργο του Μουσείου Τεριάντ, το κέλυφος του οποίου το περασμένο φθινόπωρο χαρακτηρίστηκε ως «μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Εντάχθηκε στις αρχές του μήνα στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό δυο εκατομμυρίων ευρώ, το πολυπόθητο έργο του Μουσείου Τεριάντ, το κέλυφος του οποίου το περασμένο φθινόπωρο χαρακτηρίστηκε ως «μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός αυτός έρχεται τελικά σήμερα να αποδειχθεί χρήσιμος. Το έργο είχε ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και η σχετική πρόταση-μελέτη είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Εγκρίθηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες, εντασσόμενο στο ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Επισκευή-εκσυγχρονισμός-διαρρύθμιση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade και προσθήκη κατ’ επέκταση ισόγειου και υπόγειου χώρου». Με την ολοκλήρωση του έργου, το αποκατεστημένο μνημείο θα λειτουργεί πλέον τόσο ως μουσειακός χώρος έκθεσης των έργων της δωρεάς Τεριάντ, όσο και ως χώρος πραγματοποίησης επιλεγμένων περιοδικών εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων.

Ανάμεσα στα προβλήματα του Μουσείου που παρουσίαζε εκτός άλλων η μελέτη, τα οποία και έχουν επηρεάσει τα εκθέματα, είναι η υγρασία, το μικροκλίμα των εκθεσιακών χώρων και των αποθηκών, ο ακατάλληλος φωτισμός, το φως του ηλίου και άλλα, καταστροφικά για τα έργα. Στη σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου γίνεται ακόμη λόγος για τον κίνδυνο πυρκαγιάς που εντείνεται από την έλλειψη επαρκούς συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, καθώς και για απουσία επαρκών υποδομών για την πρόσβαση ΑμΕΑ στον επάνω όροφο και ειδικών τουαλετών. Τέλος, γίνεται αναφορά στο πρόβλημα των νερών που συγκεντρώνονται στον αύλειο χώρο του Μουσείου, τα οποία φαίνεται πως οφείλονται στην κλίση του εδάφους και στην ήπια καθίζησή του, καθώς και στις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στο σκελετό του κτηρίου.

Τι θα γίνει μέσα και έξω από το Μουσείο
Με βάση και τα παραπάνω προβλήματα, οι επεμβάσεις που θα γίνουν στο Μουσείο Τεριάντ, με δικαιούχο το Υπουργείο Πολιτισμού και ευθύνη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, θα περιλαμβάνουν τόσο την επισκευή του ήδη υπάρχοντος κτηρίου, όσο και την ανέγερση μιας «προσθήκης» συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., που θα περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο. Στόχος είναι το ισόγειο να λειτουργήσει ως αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων και το υπόγειο να φιλοξενήσει τις τουαλέτες κοινού, λειτουργώντας παράλληλα ως αποθηκευτικός χώρος. Το νέο αυτό κτήριο θα συνδεθεί με το ήδη υπάρχον μουσείο μέσω ενός «λαιμού», μέσα στον οποίο θα ενταχθούν επιπλέον τουαλέτες ΑμΕΑ και κλιμακοστάσιο επικοινωνίας ισογείου - υπογείου. Η μελέτη επανέκθεσης των έργων προβλέπει και τη διαμόρφωση ειδικού χώρου βιβλιοθήκης, ανοιχτής στο κοινό.
Ανάμεσα στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα δύο χρόνια περίπου που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του έργου, περιλαμβάνονται γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων και απομάκρυνση των ξύλινων κουφωμάτων, των κεραμιδιών, των ξύλινων ψευδοροφών, των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και του χρώματος του κτηρίου, αλλά και όλου του θερμομονωτικού εξοπλισμού και των ειδών υγιεινής. Πέρα από αυτά, θα σκαφτεί ο χώρος γύρω από το κτήριο προκειμένου να κατασκευαστεί ένα φρεάτιο για τα νερά και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος, θα αλλαχτούν τα κουφώματα, θα μπει μαρμαροκονίαμα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, ενώ τα δάπεδα θα στρωθούν με γκρι μάρμαρο. Το κτήριο θα ξαναβαφτεί εσωτερικά κι εξωτερικά, ενώ προβλέπεται μόνωση του υπογείου για προστασία από την υγρασία και θερμομόνωση της στέγης.
Προβλέπεται, ακόμη, η εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (κλιματισμός, πυρόσβεση, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κ.ά.), καθώς και μεγαφώνων και συστήματος αυτόματης ξενάγησης, αλλά και υποδομές για ΑμΕΑ (αναβατόριο - κάθισμα για τον πρώτο όροφο, διαμόρφωση WC κ.ά.). Τέλος, θα καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου, θα τοποθετηθεί κατάλληλος φωτισμός και θα δημιουργηθούν διάδρομοι πρόσβασης στο νέο κτήριο.


Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα νερά του αύλειου χώρου του Μουσείου, που τον έχουν μετατρέψει σε «βάλτο»

Πρώτο βήμα: να φύγουν τα έργα

Όλων αυτών, φυσικά, πρέπει να προηγηθεί η απομάκρυνση των έργων της συλλογής Τεριάντ στην Αθήνα, για να γίνει η καταλογογράφηση και η συντήρησή τους.
«Θα ξεκινήσουμε με καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, προσθήκες και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αποκατάσταση», δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή. «Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, ωστόσο, είναι η περισυλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η συντήρηση, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, των έργων που φιλοξενεί το Μουσείο, ώστε να ελευθερωθούν οι χώροι για τις περαιτέρω επεμβάσεις.»
Χθες, η ίδια επρόκειτο να επικοινωνήσει με την αρμόδια διεύθυνση, ώστε να οριστεί ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Δανιά - Ταπανλή, η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται να αρχίσει το Μάιο, όταν και τα έργα τέχνης θα έχουν ήδη απομακρυνθεί. Από εκεί και πέρα, η νέα μουσειολογική μελέτη που έχει συντάξει η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου, προβλέπει επανέκθεση των έργων με άλλη πλέον λογική, ώστε να αναβαθμιστεί πλήρως η εικόνα του «ταλαιπωρημένου» Μουσείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey