Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, για οκτώ χρόνια δήμαρχος, μιλά για το παρασκήνιο όσων συμβαίνουν στη Δημοτική Κοινότητα. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Στρατής Αλεξίου, διαφωνώντας με επιλογές σε οικονομικά ζητήματα και με τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στη Δημοτική Κοινότητα Πολιχνίτου.
Σιγά - σιγά ξεδιπλώνεται το κουβάρι των όσων συμβαίνουν στη Δημοτική Κοινότατα Πολιχνίτου και προκαλούν τριγμούς στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Όπως όλα πια δείχνουν, η αρχή του μίτου δε βρίσκεται στην ανάδειξη προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου απ’ την αντιπολίτευση, αλλά πολύ πριν, στις δημοτικές εκλογές, ίσως και προγενέστερα. Φαίνεται ακόμη πως ακόμη δεν έχει γίνει και τίποτε για να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση.
Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου εκλέχτηκαν απ’ την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου οι Στρατής Μοιρασγεντής, Παναγιώτης Πονηρός και Χαράλαμπος Λεοντής. Απ’ την παράταξη του Άρη Χατζηκομνηνού εκλέχτηκε ο Δημήτρης Θεοδωρής και απ’ την παράταξη του Παντελή Πατερέλλη, ο Περικλής Καρακλάς.
Στις πρώτες εκλογές για την προεδρία έθεσαν υποψηφιότητα οι Στρατής Μοιρασγεντής και Παναγιώτης Πονηρός, απ’ τις οποίες και αναδείχθηκε πρόεδρος ο κ. Πονηρός. Στη συνέχεια, και μετά την παραίτησή του, αναδείχθηκε πρόεδρος ο κ. Καρακλάς. Η δημοτική αρχή, την άποψη της οποίας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, Νίκος Κατράνης, υποστήριξε ότι ηθικό και νόμιμο είναι πρόεδρος να εκλεγεί ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγείς, δηλαδή ο κ. Μοιρασγεντής, και επί της ουσίας δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στο Τοπικό Συμβούλιο.
Προσφάτως, ο κ. Πονηρός ανεξαρτητοποιήθηκε απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ την Παρασκευή, με αιτία τα όσα γίνονται στον Πολιχνίτο, διαχώρισε τη θέση του απ’ την ίδια παράταξη και ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου.
Παλιές έριδες…
Στη λαϊκή συνέλευση του Πολιχνίτου, που προκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη, δημιούργησε εντύπωση η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και για δύο τετραετίες δημάρχου Πολιχνίτου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος διαχωρίζοντας ξεκάθαρα τη θέση του απ’ τις επιλογές της πλειοψηφίας τόνισε πως θα υπερασπιστεί αποκλειστικά το συμφέρον του τόπου του.
Χθες, μιλώντας στο «Ε», ο κ. Παρασκευαΐδης ανέφερε: «Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, για να υπάρξει λύση στα θέματα του Πολιχνίτου και να παραχθεί έργο θα πρέπει να υπάρξει άλλη πολιτική. Όχι εμμονή στα παλιά και κόντρες για να βγει σκάρτη η δημοτική αρχή του Γιάννη Συκά, αλλά να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται ο τόπος και δουλειά με σύστημα για να το πετύχουμε.» Ο πρώην δήμαρχος Πολιχνίτου μάς είπε ότι προεκλογικά ήταν αυτός που έπεισε τον Παναγιώτη Πονηρό να μπει στο συνδυασμό Βουνάτσου, και στη διαδικασία αυτή «δεν του αρνήθηκε κανείς να είναι, άμα εκλεγεί, υποψήφιος για πρόεδρος στο χωριό του. Ένας λόγος παραπάνω να ήταν αυτός πρόεδρος είναι το γεγονός ότι μένει μόνιμα στον Πολιχνίτο και με τον “Καλλικράτη” ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του να αναλάβει την προεδρία.».
Ο κ. Παρασκευαΐδης υπογράμμισε ακόμη πως η αρχική επιλογή της παράταξης ήταν να αναλάβει αντιδήμαρχος Πολιχνίτου ο Αριστείδης Ταξείδης, αλλά «ανεκλήθη αυτή η επιλογή απ’ τον ίδιο το δήμαρχο, ώστε να αναλάβει ο Νίκος Κατράνης που μπορούσε να τα βάλει με την προηγούμενη δημοτική αρχή του Γιάννη Συκά. Εγώ, ξέροντας πρόσωπα και πράγματα, απ’ την αρχή έλεγα στην παράταξη ότι δεν έχει νόημα να πισωγυρίζουμε στο χθες, αλλά δεν εισακούστηκε η άποψή μου. Έτσι τώρα αντί να αφήσουμε τις κομματικές πολώσεις και το παρελθόν, διυλίζουμε τον κώνωπα για το τι είναι δημοκρατικό και ποιος έχει δικαίωμα και ποιος όχι να εκλεγεί πρόεδρος.».
Δημοτικός σύμβουλος απ’ την αντιπολίτευση απέδωσε τη διαφοροποίηση του κ. Παρασκευαΐδη στο γεγονός ότι προεκλογικά τέθηκε βέτο απ’ τον κ. Μοιρασγεντή για την υποψηφιότητα με το συνδυασμό Βουνάτσου στο Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου συγγενικού του προσώπου («ή αυτός ή εγώ»), επειδή είχε συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή Συκά.
Ζητούμενο, βέβαια, είναι να αντιμετωπιστούν οι προσωπικές έριδες και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ δημοτικής αρχής και τοπικού συμβουλίου, διαφορετικά ο Πολιχνίτος θα συνεχίζει να είναι το μεγάλο «αγκάθι» του Δήμου Λέσβου.
Οι κύριοι Παρασκευαΐδης (αριστερά) και Αλεξίου (δεξιά)
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Στρατής Αλεξίου, διαφωνώντας με επιλογές σε οικονομικά ζητήματα και με τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στη Δημοτική Κοινότητα Πολιχνίτου «Ήμουν το κόκκινο πανί…»
Η προαναγγελλόμενη από καιρό εξ αιτίας των διαφοροποιήσεών του ανεξαρτητοποίηση του Στρατή Αλεξίου είναι γεγονός απ’ την Παρασκευή το μεσημέρι, οπότε και ο δημοτικός σύμβουλος υπέβαλε σχετικό έγγραφο στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος δηλώνει ότι με την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί «διευκολύνει» το δήμαρχο, που αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να προχωρήσει στη διαγραφή του απ’ την παράταξη. Το ενδεχόμενο να βάλει νερό στο κρασί του και να εναρμονιστεί με την πλειοψηφία την οποία πλήττει η απόφασή του, δε φαίνεται ούτε καν ως προοπτική να πέρασε απ’ το μυαλό του κ. Αλεξίου, που αιτιολογεί την πράξη του με μια σειρά από λόγους. Άλλωστε - όπως λέει και ο ίδιος - «τόσο καιρό ήμουν το κόκκινο πανί για την παράταξή μου».
Όποιος παρακολουθεί συστηματικά απ’ την αρχή της χρονιάς τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, διαπίστωνε απ’ τις τοποθετήσεις του εκλεγέντος στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου συμβούλου ότι ο Στρατής Αλεξίου σε πολλά θέματα είχε διαφορετική προσέγγιση απ’ την παράταξή του. Η διαφοροποίησή του στο θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού εκφράστηκε και με την κατάθεση προσφυγής, με την οποία ζητούσε να μην ισχύσει η αύξηση που εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
Κι άλλοι;
Τις προηγούμενες μέρες, όταν η Οικονομική Επιτροπή συζητούσε τη λήψη δανείου ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Αλεξίου που μετείχε ως δημοτικός σύμβουλος απ’ την πλειοψηφία διαφοροποιήθηκε για δεύτερη φορά, καταψηφίζοντας την πρόταση και δηλώνοντας κάθετα αντίθετος σε τέτοιο δάνειο.
«Ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, πρέπει να ξέρει πόσους συμβούλους διαθέτει σε κάθε ψηφοφορία. Για αυτό και πιστεύω ότι με την ανεξαρτητοποίησή μου τον διευκολύνω, γιατί θα έπρεπε να βάλει θέμα διαγραφής απ’ την παράταξη, διαδικασία που απαιτεί να συνηγορήσουν τα δύο τρίτα των συμβούλων, δηλαδή 18 στους 27», ανέφερε ο κ. Αλεξίου μιλώντας στο «Ε». Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εξετάζουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης, διαφωνώντας ομοίως με αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Γιατί…
Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Αλεξίου υπέβαλε στο Χρήστο Κορδώνη επιστολή ανεξαρτητοποίησης, ζητώντας του να ενημερώσει το σώμα για την απόφασή του στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή σήμερα το απόγευμα.
Μιλώντας στο «Ε» κι εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανεξαρτητοποίηση, ο κ. Αλεξίου ανέφερε: «Κατ’ αρχάς δεν ανταποκριθήκαμε άμεσα σε ό,τι είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο, ανεξάρτητα απ’ τις δυσκολίες και τα προβλήματα του “Καλλικράτη”, κι αναφέρομαι ειδικότερα στην αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά και στη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.»
«Κόκκινη γραμμή» για την απόφασή του χαρακτήρισε ο κ. Αλεξίου το γεγονός ότι δεν παρέστησαν στη λαϊκή συνέλευση του Πολιχνίτου ο Δημήτρης Βουνάτσος και ο αντιδήμαρχος Νίκος Κατράνης. Μάλιστα - όπως ανέφερε ο ανεξαρτητοποιημένος σύμβουλος - «δεν μπορώ να αποδεχθώ τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στον Πολιχνίτο και στα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, αλλά και το ότι ο δήμαρχος καλύπτει πλήρως με την εμπιστοσύνη του τον αντιδήμαρχο και τις σχετικές επιλογές του στο θέμα αυτό. Για μένα ήταν το αποκορύφωμα ότι δεν ήρθαν στη συνέλευση και έστειλαν επιστολές.».
Δίδυμο με Πονηρό
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αλεξίου ανέφερε πως δε διεκδίκησε και δε διεκδικεί τίποτε απ’ τη δημοτική αρχή, ενώ - όπως προσέθεσε - «εγώ δε σήκωσα μπαϊράκι, όπως πολλοί θα βγουν να πουν, γιατί κάτι ήθελα. Πρέπει, όμως, τώρα εκ των υστέρων να πω ότι αν δεν έμπαινα εγώ και ο Παναγιώτης Πονηρός, που εκλέχτηκε σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Πολιχνίτου, στο ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Ενότητας”, η παράταξη δε θα μπορούσε να συγκροτήσει συνδυασμό στον Πολιχνίτο. Δώσαμε τη μάχη μαζί και δεν μπορεί κανείς να απαξιώνει και να εκμηδενίζει τα πρόσωπα που δούλεψαν στην περιοχή μας για τη νίκη.».
Ο κ. Αλεξίου κατέληξε λέγοντας ότι από εδώ και πέρα, όπως έκανε άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα, θα ψηφίζει κατά συνείδηση, διαθέτοντας την ψήφο του σε όποια πρόταση θεωρεί σωστή ή καταψηφίζοντας ό,τι κρίνει πως δε βοηθάει τον τόπο.