Λαογραφία σε 30 σελίδες

01/07/2012 - 05:56
Ένας πλήρης «οδηγός» του Λαογραφικού Μουσείου Παμφίλων, φτιαγμένος από χέρια εφήβων, είναι στα σκαριά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός χρόνου σχεδόν, μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Παμφίλων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών του χωριού.
Ένας πλήρης «οδηγός» του Λαογραφικού Μουσείου Παμφίλων, φτιαγμένος από χέρια εφήβων, είναι στα σκαριά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός χρόνου σχεδόν, μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Παμφίλων, που σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών του χωριού φρόντισαν να κάνουν μια πλήρη καταγραφή όλου του λαογραφικού υλικού που είναι συγκεντρωμένο στους χώρους του Μουσείου.

Η προσπάθεια που έκαναν οι μαθητές για να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού τους, ξεκίνησε μέσα από μια πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Γυναικών και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Χνάρια του Χρόνου», με 30 περίπου μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Γεωργίας Δημητρακοπούλου και Σοφίας Βάρκα και του βιολόγου Νίκου Αγγελίνου.
Στο πλαίσιο της εργασίας, τα παιδιά κατέγραψαν τα αντικείμενα και όλο το υλικό που υπάρχει μέσα στο «παραδοσιακό σπίτι» που αναπαριστάται στο Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων, τα φωτογράφισαν και βιντεοσκόπησαν μαρτυρίες κατοίκων για τη χρήση των αντικειμένων και για τα έθιμα της περιοχής.
Τα τρία βίντεο που γυρίστηκαν ήταν για τη γυναίκα εργαζόμενη στο σπίτι, για το «νυφοστόλι» (με αφορμή τη νυφική κρεβατοκάμαρα του Μουσείου) και τον τρόπο χρήσης των παλιών αγροτικών εργαλείων (τα οποία φυλάσσονται σε σχετική αίθουσα). Τα δύο πρώτα βίντεο, μάλιστα, είχαν προβληθεί κατά την εκδήλωση που ο Σύλλογος Γυναικών Παμφίλων είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Ο έντυπος «οδηγός»
Μόνο προσφάτως, ωστόσο, τυπώθηκε και στο χαρτί το αποτέλεσμα όλης της υπόλοιπης μελέτης και καταγραφής, που αφορούσε στα αντικείμενα του Μουσείου. Στον 30σέλιδο αυτό οδηγό, τα παιδιά περιγράφουν αναλυτικά το τι φυλάσσεται σε κάθε αίθουσα και τον τρόπο σύνδεσής του με τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος, αναφέρονται σε κάθε εργαλείο και σκεύος που βρίσκεται στο Μουσείο, ενώ έχουν εμπλουτίσει τον οδηγό τόσο με τις φωτογραφίες που τα ίδια τράβηξαν κατά την εργασία τους, όσο και με τραγούδια που συνόδευαν τα έθιμα.
«Η δημιουργία αυτού του εντύπου, αλλά και όλη η εργασία, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, κυρίως γιατί πρόκειται για μια συνεργασία-παράδειγμα του πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε όλα τα θέματα - ευχάριστα και δυσάρεστα», είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, Αναστασία Γαζηδέλλη - Αβαγιανού. «Κατά τη διάρκεια της εργασίας υπήρχε πολύ ευχάριστο κλίμα, τόσο με τα παιδιά όσο και με τους καθηγητές, και μας έκανε εντύπωση η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς έβλεπαν τους μεγαλύτερους να αναπαριστούν εικόνες της παλιάς ζωής.»
Σύμφωνα με την ίδια, το έντυπο αυτό θα τυπωθεί σε έναν αριθμό αντιτύπων ώστε να διανέμεται στους επισκέπτες του Λαογραφικού Μουσείου Παμφίλων.
Παράλληλα, τόσο η εργασία αυτή όσο και τα βίντεο και οι φωτογραφίες των μαθητών πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, η οποία θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες μέρες στη διεύθυνση www.mouseiopamfilon.gr/. Στην ιστοσελίδα αυτή θα είναι επιπλέον ανηρτημένο όλο το ιστορικό του Συλλόγου, αλλά και πλούσιο ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του ίδιου, αλλά και από το Λαογραφικό Μουσείο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey