Αγαπούν το χωριό τους και θέλουν να το βλέπουν να προοδεύει. Την αγάπη τους αυτή την έκαναν πράξη, προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον ευπρεπισμό αρχικά του Δημοτικού Σχολείου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τη Δάφνη της Λήμνου, πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία.
Κάτοικοι της Δάφνης στη Λήμνο ευπρεπίζουν το χωριό τους
Αγαπούν το χωριό τους και θέλουν να το βλέπουν να προοδεύει. Την αγάπη τους αυτή την έκαναν πράξη, προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον ευπρεπισμό αρχικά του Δημοτικού Σχολείου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τη Δάφνη της Λήμνου, πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και άνθρωποι που ζουν στη Μύρινα και σε άλλα χωριά, αποφάσισαν σε πρώτη φάση να πάρουν την τύχη του Σχολείου στα χέρια τους.
Η Μάλαμα και η Χριστίνα Μπανάβου, ο Σπύρος Κρίκης, ο Παναγιώτης Σφύρης, ο Άλκης Μπανάβος και πολλοί άλλοι συγχωριανοί τους από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλη θέληση και προθυμία για να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει όψη το Σχολείο τους.
Αρχικά, καθάρισαν τον αύλειο χώρο και αφού τους ενθουσίασε το αποτέλεσμα, συνέχισαν με την εξωτερική όψη του παλιού σχολείου, κάνοντας μια εκπληκτική δουλειά αρμολόγησης. Θα συνεχίσουν με την αξιοποίησή του, καθώς αυτό έχει σταματήσει να λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια και τα παιδιά μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Ατσικής.
Και μουσείο
Οι κάτοικοι του χωριού τώρα σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, παρουσιάζοντας την παράδοση της Δάφνης. Μια λαογραφική γωνιά, όπως οι ίδιοι θέλουν να την ονομάσουν, και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν όλες τις αίθουσες του σχολείου. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν συγκινητική, όπως ανέφερε η πρώην αντιδήμαρχος Ατσικής Μάλαμα Μπανάβου. «Φτιάξαμε την αυλή και μετά προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε την όψη του Δημοτικού Σχολείου. Και τώρα σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το κτήριο δημιουργώντας ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Συγχωριανοί μας κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου μέχρι και ηλικιωμένοι, όλοι ήρθαν για να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και θα συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια για να ομορφύνουμε το χωριό μας.»
Στη Δάφνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταία απογραφής, ζουν περίπου 180 άτομα. Τα τελευταία χρόνια είχε αδρανοποιηθεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του χωριού, ενώ ακόμη και το μοναδικό ποδοσφαιρικό σωματείο Α.Ο. Δάφνης, που συντηρούσε παλαιότερα η λιγοστή νεολαία του χωριού, έχει από χρόνια αδρανήσει.
«Όπλο, η αλληλεγγύη»
Χαρακτηριστικά των διαθέσεων των κατοίκων της περιοχής είναι τα όσα αναφέρει η Χριστίνα Μπανάβου, καθώς τονίζει: «Στις δύσκολες μέρες, η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη του Σχολείου μας στα χέρια μας. Οι κάτοικοι προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στους συμπολίτες μας… Το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν, είμαστε σίγουροι, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας. Ξεκινάμε με λίγα, αλλά η εμμονή στην κοινωνική εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στη μιζέρια των καιρών. Για μας οι πράξεις απευθύνονται σε όλους. Σκεφτόμαστε μια κουλτούρα αλληλοβοήθειας, δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο: Κάθε προσφορά είναι εξίσου σημαντική.»
Οι κάτοικοι της Δάφνης σκέφτονται να επεκτείνουν την εθελοντική τους προσφορά και σε άλλα σημεία του χωριού. Η επόμενη πρωτοβουλία θα αφορά στον ευπρεπισμό της πλατείας και των κοινόχρηστων χώρων.
Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Δάφνης ενθουσίασε και τη δημοτική αρχή Λήμνου, η οποία είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς των πολιτών.