Δημοπρασίες μ’ ένα κλικ

01/07/2012 - 05:56
Ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οχήματα, συλλεκτικά αντικείμενα, όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται μέσω του διαδικτύου, μετατρέποντας τον παγκόσμιο ιστό σε «μητέρα» όλων των εμπορικών κέντρων.
Με ένα «κλικ» του ποντικιού παραγγέλνετε το φόρεμα που σας «γυάλισε», το εξελιγμένο ηχοσύστημα, ένα σπάνιο ρολόι. Βιτρίνα, η οθόνη του υπολογιστή. Ο καταστηματάρχης... λείπει! Ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οχήματα, συλλεκτικά αντικείμενα, όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται μέσω του διαδικτύου, μετατρέποντας τον παγκόσμιο ιστό σε «μητέρα» όλων των εμπορικών κέντρων.

Καθώς η δημοφιλία του ίντερνετ αυξάνεται, οι επίδοξοι on-line αγοραστές βρίσκουν διαρκώς ευκαιρίες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε ολοένα χαμηλότερες τιμές. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς διέπουν το δίκτυο, επιτρέποντας την ανάπτυξη κάθε μορφής συναλλαγής. Κάπως έτσι μπήκαν στο χορό και οι διαδικτυακές δημοπρασίες, με το Ε-bay να κρατάει τα πρωτεία της έμπνευσης.
Αν και η εγχώρια πιάτσα δημοπρασιών δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες που έχουν ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση των χρηστών ως οι πρώτες διδάξασες του χώρου.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει ωράριο, δίνει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζει ευκαιρίες και εκπτώσεις. Το ιντερνετικό παζάρεμα, συγκεκριμένα, προσφέρει πολλά προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, συχνά αρκετά χαμηλότερες απ’ αυτές της συμβατικής αγοράς.
Τα πιο διαδεδομένα sites ηλεκτρονικών δημοπρασιών στην Ελλάδα (emarket.gr, 124sold.gr, ricardo.gr, ibid.gr κ.ά.) προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από αντικείμενα. Τα είδη που πωλούνται ή δημοπρατούνται βρίσκονται καταχωρημένα ανά κατηγορία. Κάποια από τα sites βγάζουν τα έξοδά τους μόνο από τις διαφημίσεις, ενώ άλλα ζητούν ένα ποσοστό επί των επιτυχημένων πωλήσεων - εφόσον αυτές ξεπερνούν κάποιο μίνιμουμ ποσό. Η εγγραφή του χρήστη στα περισσότερα είναι δωρεάν.
Η διαδικασία της δημοπρασίας είναι απλή: ο πωλητής «βγάζει» κάποιο αντικείμενο και ορίζει την κατώτατη τιμή του, καθώς και το χρονικό περιθώριο που θα αφήσει στους ενδιαφερομένους. Μπορεί να ορίσει τιμή εκκίνησης και ρυθμό αύξησης προσφορών. Άμα θέλει, μάλιστα, μπορεί να δώσει και τη μέγιστη επιθυμητή τιμή.
Οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτική κάρτα μέσω paypal (μια on-line υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που χρησιμοποιείται για ασφαλείς συναλλαγές μέσω ίντερνετ) ή άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων. Για όποιον δε θέλει να δώσει τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, λύσεις πλέον υπάρχουν: αρκετές τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές (debit) και προπληρωμένες (prepaid) κάρτες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρονικές αγορές. Οι χρεωστικές κάρτες συνδέονται με έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο αφαιρούνται αυτόματα τα χρήματα της συναλλαγής. Οι προπληρωμένες κάρτες λειτουργούν σαν τις κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας των κινητών τηλεφωνιών: ο ενδιαφερόμενος εκδίδει μια προπληρωμένη κάρτα και τη «φορτίζει» στην τράπεζα με το ποσό που επιθυμεί κάθε φορά. Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, βέβαια, δεδομένου ότι τα sites δημοπρασιών είναι, συνήθως, απλοί «διαμεσολαβητές» στη συναλλαγή, ο χρήστης μπορεί - κατόπιν συνεννόησης με αυτόν που δημοπρατεί - να πληρώσει με αντικαταβολή ή μέσω κατάθεσης σε τράπεζα. Στο emarket, συγκεκριμένα, υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής «χέρι - χέρι».

Ασφάλεια συναλλαγών

Για αγορές από το διαδίκτυο οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα παρακάτω:
**Αναγνωρισιμότητα επιχείρησης: Αποφεύγετε άγνωστα και αμφιβόλου προελεύσεως ηλεκτρονικά καταστήματα. Βεβαιωθείτε πως σε περίπτωση ατυχούς συναλλαγής είναι δυνατή η επικοινωνία με την επιχείρηση, κρατώντας πάντα τα αποδεικτικά ηλεκτρονικά μηνύματα της συναλλαγής.
**Τρόπος αποστολής: Βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος αποστολής της παραγγελίας που επιλέγετε είναι ασφαλής και από κάποια αναγνωρίσιμη εταιρεία ή κρατικό ταχυδρομείο. Διαβάστε προσεκτικά τη σελίδα επιλογής τρόπου αποστολής, για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε τον επιθυμητό σε εσάς τρόπο, με το αντίστοιχο κόστος.
**Ασφάλεια συναλλαγής: Οι αγορές μέσω διαδικτύου γίνονται ως επί το πλείστον μέσω πιστωτικών καρτών. Αποφύγετε να δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε εταιρείες που δε χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς ασφαλείας του διαδικτύου (Secure Sockets Layer-SSL), οι οποίοι στέλνουν κωδικοποιημένα και με ασφάλεια τα στοιχεία σας.

Πηγή: www.enet.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey