Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν συγκεκριμένους όρους στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει τη μελέτη και τους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.
Νέα δεδομένα καταγράφονται στο θέμα της ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και όροι από τους φορείς που εμπλέκονται στη δημιουργία και λειτουργία τους, και κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είχε ανακοινώσει ότι μεταξύ των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, βρίσκονται και τα δύο νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν συγκεκριμένους όρους στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει τη στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.
Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από έναν περίπου χρόνο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρούσε άμεσα τις αδειοδοτικές διαδικασίες και στη συνέχεια στην προκήρυξη των διαγωνισμών, προκειμένου οι ιδιώτες ανάδοχοι να προχωρήσουν στην κατασκευή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές σελίδες που ασχολούνται με ενεργειακά ζητήματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θέτουν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, για όλα τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αρχικώς επιλεγεί. Το μεγάλο θέμα που παρουσιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με τη μεγάλη μείωση που θα γίνει στα μεγαβάτ που θα μπορεί κάθε αιολικό πάρκο να παράγει, ενώ οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι σε ορισμένα από τα θαλάσσια οικόπεδα η «χωρητικότητα» που απομένει είναι κάτω από τα όρια βιωσιμότητας ενός υπεράκτιου πάρκου.
Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται και στο συντονισμό μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων και των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Θαλασσίων Υποθέσεων, αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και άλλων υπηρεσιών.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τίθεται σ’ ό,τι αφορά στην εξέλιξη της διαδικασίας για τη δημιουργία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αφορά στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και στη μορφολογία του πυθμένα του Αιγαίου, καθώς υπάρχουν μεγάλα βάθη και έντονο ανάγλυφο, σε αντίθεση με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα.
Η αυτοδιοίκηση
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, πριν από έναν περίπου χρόνο, τότε ως δήμαρχος Μούδρου, είχε ενημερωθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου στην περιοχή της Πλάκας. Σήμερα και μετά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ο κ. Αδαμίδης τονίζει στο «Ε»: «Τα θαλάσσια πάρκα είναι η μοναδική ελπίδα διασύνδεσης απομονωμένων νησιών όπως η Λήμνος. Θεωρούμε μονόδρομο το να βρεθεί ο συνδυασμός εκείνος ώστε και η εθνική ασφάλεια να διασφαλίζεται, αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον να υπάρχει για να υλοποιηθούν. Επειδή έχουμε κουραστεί με τη φιλολογία γύρω από τα θέματα αυτά, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων και να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.»
Η Λήμνος και ο Άι-Στράτης βρίσκονται μεταξύ των 12 περιοχών στην Ελλάδα που επιλέγηκαν ως οι καταλληλότερες θέσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον για τη Λήμνο και συγκεκριμένα τη θαλάσσια περιοχή βορείως του νησιού, κοντά στο ακρωτήριο της Πλάκας. Για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο σχετική αίτηση με εγκατεστημένη ισχύ 500MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης 1,85 δισ. ευρώ έχει καταθέσει η RF Energy των Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη, μέσω της κοινής ενεργειακής τους εταιρείας.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από του Υπουργείο Περιβάλλοντος, το πενταετές πρόγραμμα για την κατασκευή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα διαρκέσει από το 2012 μέχρι και το 2017 και μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.