Ο Δήμος-«τέρας» στο Επικρατείας

01/07/2012 - 05:56
Πενήντα σελίδες επιχειρημάτων συνοδεύουν το αίτημα αναίρεσης που υπογράφουν πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η συνένωση των τέως 13 δήμων της Λέσβου σε έναν.
Πενήντα σελίδες επιχειρημάτων συνοδεύουν το αίτημα αναίρεσης που υπογράφουν πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η συνένωση των τέως 13 δήμων της Λέσβου σε έναν. Το αίτημα θα εκδικαστεί απ’ το Γ΄ Τμήμα τού ΣτΕ στις 9 Ιουνίου και, όπως και με το αντίστοιχο που έχει υποβληθεί για τον επίσης «τεράστιων» διαστάσεων Δήμο Γρεβενών, φαίνεται κατ’ αρχάς να υπάρχει ανοιχτό ακόμη κάποιο «παράθυρο» ελπίδας. Ή διαφορετικά, όσοι τρέφουν ελπίδες ότι θα τους δικαιώσει το Συμβούλιο, ίσως και να μην είναι «αιθεροβάμονες». Μάλιστα, απ’ την πλευρά των Λέσβιων που έχουν προσφύγει, εκφράστηκε η πεποίθηση πως αν η «διαμάχη» δεν ήταν επί της ουσίας με το κράτος αλλά με πολίτες, θα ήταν σίγουρη η δικαίωση.

Οι αναγνώστες τού «Ε» θα θυμούνται ότι μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών τού 2010, και με το σκεπτικό ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ουσιαστικά η πρώτη εφαρμογή του νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης, πολίτες προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Οι πολίτες, με δύο διαφορετικές ενστάσεις που υπεβλήθησαν, διεκδικούσαν να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική η χωροταξική επιλογή του «Καλλικράτη» να συνενωθούν σε έναν όλοι, και οι 13, δήμοι της Λέσβου. Το Φεβρουάριο του 2011 το Δικαστήριο, με δύο ψήφους κατά και μία υπέρ, δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές.

Συνεχίζουν…
Οι ενιστάμενοι απ’ την περιοχή της Καλλονής (η άλλη ένσταση ήταν από πολίτες των τέως Δήμων Ερεσού - Αντίσσης, Μήθυμνας, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής) Γιάννης Βαβλαδέλλης, Λευτέρης Βακιρλής, Αντώνης Γώγος, Ιγνάτης Χονδρονικόλας, Σταύρος Κουτρουλής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, Δημήτρης Κεφάλας, Σταύρος Βαλτάς και Ιγνάτης Γελαγώτης δεν πτοήθηκαν απ’ την απόφαση και μάλιστα, έχοντας κι ένα δικηγόρο ανάμεσά τους, τον κ. Βαβλαδέλλη, αποφάσισαν να συνεχίσουν αναλαμβάνοντας και το κόστος της περαιτέρω δικαστικής διεκδίκησης σε ανώτερο δικαστήριο.
Υπέβαλαν, έτσι, αίτημα αναίρεσης στο αρμόδιο Γ΄ Τμήμα τού ΣτΕ, το οποίο και έχει προσδιορίσει την εκδίκασή του για την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Όπως μας είπε ο κ. Βακιρλής, αρχικά δε θέλησαν να υπάρξει δημοσιότητα για την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά αναθεώρησαν την άποψή τους μετά την ανάδειξη απ’ το «Ε» της ανάλογης δικαστικής προσπάθειας που γίνεται για το Δήμο Γρεβενών. «Άλλωστε», όπως είπε ο κ. Βακιρλής, «το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς ή μόνο τη Δημοτική Ενότητα της Καλλονής, αλλά όλη τη Λέσβο και τους πολίτες της.»
Σημειωτέον ότι το αίτημα αναίρεσης απλά κοινοποιείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είχε και την ευθύνη της χωροταξικής επιλογής να γίνει ένας δήμος ολόκληρο το νησί. Τυπικά στρέφεται κατά της δημοτικής αρχής του Δήμου Λέσβου. Κι αυτό ενώ είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη αρχή εκλέχτηκε στη βάση της αντι-καλλικρατικής στάσης που όλη την προεκλογική περίοδο τήρησε, με κυρίαρχη δέσμευση την υλοποίηση δημοψηφίσματος για τον αριθμό των δήμων που θέλουν οι πολίτες να δημιουργηθούν στη Λέσβο. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο να υποστηρίξει και νομικά ο Δήμος Λέσβου το αίτημα των πολιτών απ’ την Καλλονή, παρά να αντιπαρατεθεί σε αυτό.

«Στο μέσο του πουθενά»…
«Στην πράξη, τέσσερις μήνες τώρα, καθημερινά επιβεβαιώνεται η απόφασή μας να διεκδικήσουμε μια άλλη χωροταξική κατανομή του νησιού», εξήγησε ο κ. Βαβλαδέλλης. Ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ξαφνικά, και στα χωριά της Καλλονής, και σε όλη τη Λέσβο, οι δημότες βρεθήκαμε στο μέσο του πουθενά».
Ο κ. Βαβλαδέλλης επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική, γιατί τα χωριά παραμένουν επί της ουσίας «ακέφαλα», κι όπως είπε «στην περίπτωσή μας ευτυχώς που ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Γιαβάσης είναι καλός άνθρωπος και ακούει τους πολίτες. Δεν έχει όμως αρμοδιότητες να αντιμετωπίσει θέματα, τι μπορεί να κάνει;».


Τα βασικά επιχειρήματα κατά του τεράστιου Δήμου Λέσβου…
Καμμία σχέση με αυτοδιοίκηση

«Η συνένωση των 13 δήμων είναι αντισυνταγματική διότι είναι αντίθετη με την εκφρασμένη άποψη και γνώμη των πολιτών και των φορέων της Λέσβου», είναι το πρώτο επιχείρημα που διατυπώνεται στο αίτημα αναίρεσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως μας είπε ο δικηγόρος Γιάννης Βαβλαδέλλης.
Ο νέος Δήμος που δημιουργήθηκε, εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του, στο αίτημα αναίρεσης επισημαίνεται πως «παραβιάζει τις βασικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αμεσότητας, της ορθολογικής, χρηστής, προσφορότερης και αποτελεσματικότερης διοίκησης των τοπικών υποθέσεων, όπως και της ισότητας και δημοκρατικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών απ’ το δήμο προς όλους τους πολίτες». Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόσφορος τρόπος ο Δήμος, λόγω των τεράστιων αποστάσεων, να έχει αντίληψη των προβλημάτων και να ανταποκρίνεται σε αυτά για όλη την επικράτειά του.


Ο δικηγόρος Γιάννης Βαβλαδέλλης

Πραγματογνωμοσύνη…
Το αίτημα αναίρεσης υποστηρίζεται και από μελέτη-πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγκοινωνιολόγου Νικόλαου Ηλιού, στην οποία υπάρχει εκτενής αναφορά για τα δεδομένα του πληθυσμού ανά χωριό, του μεγέθους του σε στρέμματα, όπως και της απόστασής του απ’ τη Μυτιλήνη, λεπτομέρειες που υποστηρίζουν την άποψη, όπως είπε ο κ. Βαβλαδέλλης, ότι είναι περίπου αδύνατο να είναι λειτουργικός ένας τέτοιος δήμος. Εξίσου αδύνατο είναι και να διοικηθεί μία τέτοια μονάδα, που μόνο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού περισσότερο προσομοιάζει σε μέγεθος και αρμοδιότητες με τις καταργημένες νομαρχίες, παρά με «κύτταρο» της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ένα ακόμη επιχείρημα απ’ τα πολλά που περιλαμβάνονται στο αίτημα αναίρεσης, είναι πως με τη σύσταση του συγκεκριμένου Δήμου έχει δημιουργηθεί ένας ΟΤΑ που υπερβαίνει το επίπεδο της «πόλης» με την ευρεία έννοια (αφού ταιριάζει περισσότερο σε νομαρχία), κάτι που και με τη νομολογία που δημιούργησε ο «Καποδίστριας» απαιτείται για ένα δήμο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Με την οποία, όπως θέλουν να αποδείξουν οι ενιστάμενοι Καλλονιάτες, δεν έχει καμμία σχέση ο νέος Δήμος, για αυτό και είναι αντισυνταγματικός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey