Πταίσμα να μεθάς ανηλίκους!

01/07/2012 - 05:56
Σε πταίσμα μετατράπηκε πρόσφατα από πλημμέλημα, η παράνομη πράξη της διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους θαμώνες σε μπαρ. Την ίδια ώρα, σοκαρισμένη η κοινή γνώμη όλης της Ελλάδας, πληροφορείται το θάνατο πριν λίγες ώρες μιας 15χρονης σε μπαρ στο Ρέθυμνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Συχνοί έλεγχοι της Αστυνομίας, ενώ οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι προτιμούν να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ανήλικους


Σε πταίσμα μετατράπηκε πρόσφατα από πλημμέλημα, η παράνομη πράξη της διάθεσης αλκοόλ σε ανηλίκους θαμώνες σε μπαρ. Την ίδια ώρα, σοκαρισμένη η κοινή γνώμη όλης της Ελλάδας, πληροφορείται το θάνατο πριν λίγες ώρες μιας 15χρονης σε μπαρ στο Ρέθυμνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Δεδομένης της νέας ρύθμισης, οι καταστηματάρχες δεν οδηγούνται πλέον στο αυτόφωρο, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους, πληρώνουν μόνο πρόστιμα που θεωρούνται αυστηρά. Οι καταστηματάρχες από τη μεριά τους, τονίζουν ότι προτιμούν να μην επιτρέπουν την είσοδο ανηλίκων στα μαγαζιά τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν… περιπέτειες.

Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η παράβαση της προσφοράς αλκοόλ σε ανηλίκους, μετατράπηκε σε πταίσμα, από πλημμέλημα που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταστηματάρχες πλέον δεν έχουν το φόβο της αυτόφωρης σύλληψης. Έτσι ο κίνδυνος να «χαλαρώσουν» οι έλεγχοι και να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη η κατάσταση όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ από ανηλίκους τη νύχτα, είναι και πάλι ορατός.
«Αν κρίνω από τις πολλές υποθέσεις που είχαν συγκεντρωθεί παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων όταν για πρώτη φορά συνεδρίασε το Πταισματοδικείο μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν γίνονται έλεγχοι ή ότι δεν βεβαιώνονται παραβάσεις», σημείωσε, μιλώντας στο «Ε», ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι το μέτρο αυτό «καίει» τελικά πιο πολύ τους καταστηματάρχες καθώς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που βεβαιώνονται αρχικά για 600 ευρώ και όταν πάνε στο Πταισματοδικείο αυξάνονται κατά 92% και φθάνουν τα 1.100 ευρώ, χωρίς να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αλκοόλ και τροχαία ατυχήματα
Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, είναι μια χρόνια «πληγή» με πολλές παραμέτρους. «Συνήθως το πρόβλημα φαίνεται από τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν με μηχανάκια τα βράδια του Σαββάτου και πολλές φορές εμπλέκονται ανήλικοι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ», λέει ο χειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Μάκης Αξιώτης.
Το ίδιο υποστηρίζει και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Χρήστος Θεοδώρου. «Σποραδικά, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, έχουμε περιστατικά ανηλίκων 16 - 17 χρονών που μεταφέρονται στα Επείγοντα μετά από χρήση αλκοόλ, πιο συχνά όμως από τροχαία ατυχήματα τις νυχτερινές ώρες, έχουμε και εικόνα για το πρόβλημα της χρήσης αλκοόλ. Δυστυχώς όταν τα παιδιά πίνουν, είναι πολύ πιθανό να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα με δίκυκλα», λέει χαρακτηριστικά.

«Πόρτα» σε ανηλίκους
Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους, πάντως τονίζουν ότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, είναι πολύ συχνοί γι’ αυτό και αποφεύγουν να επιτρέψουν την είσοδο ανηλίκων στα μαγαζιά τους. «Οι έλεγχοι για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, είναι το ίδιο συχνοί πλέον με τις ηχομετρήσεις. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, συνήθως βγαίνουν να διασκεδάσουν οι ανήλικοι και αυτές τις ημέρες γίνονται και συχνοί έλεγχοι. Για μας, η ευθύνη να έχουμε ανηλίκους μέσα στα μαγαζιά, είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορείς να παίζεις με αυτά τα θέματα, γι’ αυτό και πολλές φορές όταν ο ανήλικος δεν συνοδεύεται από κάποιο μεγαλύτερο, δεν επιτρέπουμε καθόλου την είσοδο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον ανήλικο μέσα στο μαγαζί όταν είναι γεμάτο από κόσμο Σάββατο βράδυ», λέει ο Δημήτρης Βολικάκης, υπεύθυνος στο καφέ μπαρ «Monkey».
Ο ίδιος τονίζει ότι το προσωπικό στην πόρτα, έχει αυστηρές οδηγίες να ζητάει ταυτότητα από νεαρούς που φαίνονται μικρής ηλικίας. «Όταν μπει ανήλικος στο μαγαζί, δεν είμαστε χαλαροί, πρέπει να έχουμε συνέχεια το νου μας, αφού ουσιαστικά έχουμε την ευθύνη του» τονίζει ο ίδιος.
Στα πολυσύχναστα στέκια της προκυμαίας, οι μπάρμεν συνήθως δεν σερβίρουν αλκοόλ σε ανηλίκους. Ζητάνε ταυτότητα για να διαπιστώσουν αν είναι ενήλικοι, για να τους σερβίρουν. Είναι πολύ εύκολο όμως, να πάρουν ένα ποτό από κάποιο άλλο ενήλικο άτομο της παρέας τους.
«Για μας το ότι η ποινή για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, έγινε από πλημμέλημα, πταίσμα, δεν σημαίνει τίποτα. Δεν βάζουμε ανήλικους στο μαγαζί αν δεν συνοδεύονται από μεγαλύτερους. Δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βρεθούμε υπόλογοι, αφού μέσα σε ένα γεμάτο μαγαζί, δεν μπορείς να ξέρεις τι πίνει ο καθένας. Πέρα από την απειλή του προστίμου, για μένα προσωπικά είναι και θέμα ηθικής» λέει ο Δημήτρης Σουρλάγκας, ιδιοκτήτης του «Marush».

Δεν ελέγχονται
Υπάρχουν πάντως και κάποια μικρά μαγαζιά, που δεν κάνουν διαχωρισμούς και συχνά μάλιστα η πελατεία τους είναι κατά κύριο λόγο ανήλικοι. Εκεί οι έλεγχοι της Αστυνομίας, δεν είναι τόσο συχνοί, παρότι τέτοιου είδους παραβάσεις «βγάζουν μάτι».
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, τονίζει από την πλευρά του, ότι γίνονται έλεγχοι αδιακρίτως και επιβάλλονται και πολλά πρόστιμα. «Για μας το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι και θα συνεχίσουν να γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey