Μια σειρά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν εκτός άλλων τη Λέσβο και τη Λήμνο, πραγματοποίησε, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της παρουσίας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο».
Μια σειρά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν εκτός άλλων τη Λέσβο και τη Λήμνο, πραγματοποίησε, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της παρουσίας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο». Κοινοποιώντας τις παρεμβάσεις αυτές, η κίνηση ζητά τη γνώμη των πολιτών ώστε να βελτιώσει τη δράση της στο μέλλον.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα που απασχόλησαν τον «Οικολογικό Άνεμο» τους πρώτους έξι μήνες του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, συγκαταλέγονται τα ζητήματα της ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων της Λήμνου, της εκτός σχεδίου δόμησης και της ανάγκης προστασίας των οικοσυστημάτων των νησιών, της διαχείρισης των υδατικών πόρων και το ενεργειακό ζήτημα της Λέσβου, καθώς και αυτό της παύσης λειτουργίας των εργαστηρίων τής ΤΕΔΚ του νησιού.
Παρεμβάσεις έγιναν και σε θέματα παιδείας, ως προς τα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μείωση των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη διακοπή των σχολικών δρομολογίων. Οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε θέματα πολιτισμού αφορούσαν στην ανάγκη υποστήριξης της Περιφέρειας των εκδηλώσεων του Αρχοντικού Γεωργιάδη, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο και την υποστήριξη εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής προσέγγισης στα νησιά.
Τον «Οικολογικό Άνεμο» απασχόλησαν και θέματα όπως αυτό του μεταφορικού ισοδύναμου στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ ζήτησε τον ορισμό ενός θεματικού αντιπεριφερειάρχη με αντικείμενο τη νησιωτικότητα, τη συγκρότηση ειδικής περιφερειακής επιτροπής, καθώς και τον ορισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως ειδικού συμβούλου της Περιφέρειας για τη νησιωτικότητα. Τέλος, αυτό που αναφέρθηκε από την κίνηση ήταν η ανάγκη σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης ως γνωμοδοτικού οργάνου της Περιφέρειας, που θα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αμεσοδημοκρατικής ενίσχυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Συμβάλλουμε όσο μπορούμε»
«Αίσθησή μας είναι ότι αναγνωρίζεται σήμερα ευρύτερα η παρουσία, οι θέσεις και η προσφορά του “Οικολογικού Ανέμου” στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του «Οικολογικού Ανέμου», Ηλίας Γιαννίρης. «Θέλουμε να συμβάλουμε, ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει περισσότερο “αυτοδιοικητική” και λιγότερο εξαρτημένη από την κεντρική κυβέρνηση. Επίσης, επιδιώκουμε να αποκτήσει η Περιφέρεια μακροχρόνια και καλά επεξεργασμένα σχέδια προγραμματισμού, με όραμα για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, ώστε να αποφεύγουμε την αποσπασματικότητα στις δράσεις και στα έργα και τη σπατάλη πόρων. Τι αποτέλεσμα θα έχουμε σε αυτούς τους στόχους, εξαρτάται και από τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς προωθούμε έντονα αυτές τις πολιτικές, δώσαμε ένα δείγμα γραφής στο πρώτο εξάμηνο της δράσης μας και στο μέλλον θα συμβάλουμε όσο μπορούμε για να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό πλαίσιο στο οποίο οι πολίτες θα αναγνωρίζουν ένα σύμμαχο και συμπαραστάτη των κόπων τους και όχι ένα γραφειοκρατικό και στεγνό από οράματα μηχανισμό διοίκησης.»
Όλες οι ανακοινώσεις του «Οικολογικού Ανέμου» είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα http://oikoanemos.wordpress.com/.