Αφιέρωμα στο Μίλτη Παρασκευαϊδη προγραμματίζει για τις 11, 12 και 13 του ερχόμενου Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).
Αφιέρωμα στο Μίλτη Παρασκευαϊδη προγραμματίζει για τις 11, 12 και 13 του ερχόμενου Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ). Το τριήμερο αφιέρωμα στη ζωή και του έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μ. Παρασκευαΐδη, από όλες τις περιόδους της ζωής του, ενώ θα υπάρχει υλικό και από άλλες δημιουργίες του, δημοσιεύσεις και χειρόγραφα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το τριήμερο αυτό αφιέρωμα θα «κλείσει» με μία ημερίδα για «Το έργο του ζωγράφου Μίλτη Παρασκευαΐδη», που θα πλαισιωθεί από ομιλίες και τοποθετήσεις ανθρώπων που είτε τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, είτε τον έζησαν ως φίλο.
Για το Μίλτη Παρασκευαΐδη
Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης, ο πρωτότοκος γιος του καθηγητή Χρήστου Παρασκευαΐδη απ’ την Αγία Παρασκευή Λέσβου και της Αγλαΐας Καραλή από τη Μυτιλήνη, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1911 στη Σμύρνη, μιας κι ο πατέρας του δίδασκε στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή της.
Πολυτάλαντος και δημιουργικός, αιώνια έφηβος, άνθρωπος ευαίσθητος, χάριζε σ’ όλους το ελπιδοφόρο χαμόγελο και την αισιοδοξία του για τον άνθρωπο. Ακάματος εργάτης του πνεύματος, φιλόλογος, αρχαιολόγος, ζωγράφος, σκιτσογράφος και διακεκριμένος δημοσιογράφος, έδειξε από μικρός το πηγαίο, πολυεδρικό του ταλέντο.
Τον Απρίλη του 1920 η οικογένειά του επιστρέφει στη Μυτιλήνη. Σπουδάζει φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Γαλατσίου Ρουμανίας (1937), Κομοτηνής (1940), Μυτιλήνης (1942) και Δράμας (1946). Πρωτοπόρος δάσκαλος, μπολιάζει στους μαθητές του την αγάπη για την έρευνα, τη μάθηση, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Το 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ και αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης του αντιστασιακού περιοδικού «Λεσβιακά Γράμματα», συμμετέχοντας στον αγώνα για τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη. Διώχτηκε για τις ιδέες του, γνωρίζοντας την εξορία στη Θάσο, τη Λήμνο, την Ικαρία, τη Μακρόνησο. Απολύθηκε το 1950 και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αγκαλιάζοντας ενδιαφέροντα θέματα αρχαιολογίας και τέχνης. Διέπρεψε ως αρχαιολογικός συντάκτης στις αθηναϊκές εφημερίδες «Καθημερινή», «Τα Νέα», «Το Βήμα», ως συνεργάτης σε ξένα αρχαιολογικά περιοδικά, σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες και στις εφημερίδες και τα περιοδικά της Μυτιλήνης.
Ταλαντούχος ζωγράφος απ’ τα γεννοφάσκια του, μαθήτευσε στον αγιογράφο Πολυχρόνη και στον παγκοσμίας φήμης σκιτσογράφο Αντώνη Πρωτοπάτση (Pazzi). Έγραφε και σκιτσάριζε από το 1927 στον «Ταχυδρόμο» των Μυριβήλη - Λεφκία και ως γελοιογράφος (1928 - ‘30) στην αθηναϊκή εφημερίδα «Βραδυνή». Διοργάνωσε εκθέσεις, με έργα δικά του, αλλά και άλλων Λέσβιων ζωγράφων (1935 - 1969).
Παθιασμένος δημιουργός, λάτρεψε την Τέχνη. Εφηβικός οραματιστής, αγωνίστηκε για τις ιδέες του μέχρι το τέλος της ζωής του, που τη σφράγισε κι ολοκλήρωσε μ’ ένα λαμπρό κύκλο προσφοράς στις 21 Δεκεμβρίου 1999. Η τελευταία του χειρονομία, το κληροδότημα στη Λέσβο του έργου του, δείχνουν το μεγαλείο της καρδιάς του και την αγάπη του στον τόπο και στους απλούς ανθρώπους του.