Με ένα «πακέτο» 2,2 δισ, ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση ενηλίκων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση Για Ενήλικες». Με το ποσό αυτό εκτός άλλων δημιουργείται στη Μυτιλήνη Ψηφιακό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Με ένα «πακέτο» 2,2 δισ, ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση ενηλίκων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση Για Ενήλικες». Με το ποσό αυτό εκτός άλλων δημιουργείται στη Μυτιλήνη Ψηφιακό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ ξεκινούν άμεσα εννέα προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ενηλίκων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, που εντάσσεται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του.
Στο πλαίσιο της σχετικής συνάντησης στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία παρευρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, τονίστηκε σύμφωνα με την ίδια η σημασία της επένδυσης στη γνώση ως «αντίδοτο στην κρίση».
Σε τι αφορά το «πακέτο»
Από τα 2,2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν, το 93% προορίζεται για δράσεις που θα αφορούν σε ανέργους, εργαομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Αθίγγανους, τοξικομανείς κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο 7% θα αφορά σε μελέτες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Το τελευταίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία στη Μυτιλήνη Ψηφιακού Λυκείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα από το νέο σχολικό έτος. Θα απευθύνεται πολίτες άνω των 20 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη γενική τους εκπαίδευση, αποτελώντας στην ουσία τη συνέχεια του Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας και ακολουθώντας καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
«Πρέπει να συντονιστούμε, ώστε οι δράσεις αυτές να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα», δήλωσε σε χθεσινή της συνέντευξη Τύπου η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης. «Οι δράσεις αυτές δεν αποτελούν κάποιο “ευαγγέλιο”, αλλά είναι ένας ανοιχτός οδηγός για να έρθουν όλοι οι πολίτες πιο κοντά στη διά βίου μάθηση.»
Οι δράσεις τού ΚΠΕ
Στα πλαίσια της διά βίου μάθησης ενηλίκων και με στόχο την κατανόηση από τους πολίτες της αξίας της φύσης, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα εντάσσεται στα αντίστοιχα κέντρα και ξεκινά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα διαρκέσουν έως τα μέσα Ιουνίου.
Αυτές οι δράσεις, που υλοποιούνται με συνολικό προϋπολογισμό 30.000 ευρώ, περιλαμβάνουν: α) ένα μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θέμα «Φυσικά - Γεωλογικά Μνημεία της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος», β) μια ημερίδα επιμόρφωσης εργαζόμενων σε ιαματικές πηγές και αρμόδιων υπαλλήλων του Δήμου και της Περιφέρειας, γ) μια συνάντηση με το Δήμο Λέσβου και όσους φορείς και οργανώσεις εμπλέκονται στο θέμα των αδέσποτων, δ) εκδήλωση και προβολή ταινίας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα την ανακύκλωση, ε) διοργάνωση παρουσιάσεων βιβλίων που αφορούν στο περιβάλλον, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, στ) διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ζ) διήμερο για την Ενέργεια, η) σειρά μαθημάτων για τους ανήλικους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τη Μονάδα Φιλοξενίας της Αγιάσου, θ) συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ήρων 2» του Υπουργείου και διάθεση του Εργαστηρίου Πληροφορικής τού ΚΠΕ για την επιμόρφωση ενηλίκων στους Η/Υ.
«Όλες οι δράσεις που αναπτύσσουμε είναι βιωματικές, περιλαμβάνουν δηλαδή δράση στη φύση, κάτι που λείπει από τους κατοίκους της Μυτιλήνης σήμερα», τόνισε χθες ο υπεύθυνος λειτουργίας τού ΚΠΕ, Μιχάλης Καπιωτάς. «Θέλουμε να τις μάθουν όσο το δυνατό περισσότεροι και εμείς από πλευράς μας είμαστε στη διάθεσή τους να τις υλοποιήσουμε.»
Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων, μπορεί να επικοινωνεί με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στα τηλέφωνα 22520 29038 και 29039.