Στη Σύρο θα πάνε οι σάκκοι με τα ψηφοδέλτια των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στη Μυτιλήνη και στη Χίο, αφού ελλείψει έδρας εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, δεν μπορούν να προσμετρηθούν επί τόπου οι ψήφοι για άλλες εκλογικές περιφέρειες.
Έως τη Σύρο θα πάνε οι σάκκοι με τα ψηφοδέλτια των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στη Μυτιλήνη, αλλά και στη γειτονική Χίο, αφού ελλείψει έδρας εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, δεν υπάρχει δυνατότητα να προσμετρηθούν επί τόπου οι ψήφοι για άλλες εκλογικές περιφέρειες. Για αυτό και το βράδυ των εκλογών, όχι μόνο οι σάκκοι αλλά και οι ορισθέντες δικαστικοί αντιπρόσωποι, θα μεταβούν με ελικόπτερο στην έδρα του Εφετείου Αιγαίου στην Ερμούπολη, απ’ την οποία και ουδείς φυσικά γνωρίζει το πώς θα επιστρέψουν.
Το θέμα με την ψηφοφορία των ετεροδημοτών αποτελεί ακόμη μία πτυχή των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη τακτικής έδρας εφετείου στη Μυτιλήνη κι αποτελεί ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει την Κυριακή, αν θα την ιδρύσει ή όχι.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που αφορά στη διαδικασία ψηφοφορίας των ετεροδημοτών, στα μικτά εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες, προερχόμενοι από περισσότερες της μίας βασικές εκλογικές περιφέρειες. Στο νομό Λέσβου, βάσει της απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων, συγκροτήθηκαν δύο τμήματα ετεροδημοτών. Το αμιγές με 40 ψηφοφόρους της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, κι ένα ακόμη μικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.
Σε ό,τι αφορά στο αμιγές εκλογικό τμήμα, ο σάκκος με τις ψήφους θα προωθηθεί στο οικείο Πρωτοδικείο, αφού προηγουμένως τηλεγραφικά δοθούν τα αποτελέσματα για να καταμετρηθούν μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα της Β΄ Αθηνών.
Με ελικόπτερο!
Ο σάκκος με τις ψήφους απ’ το μικτό τμήμα, μαζί με το δικαστικό αντιπρόσωπο, όπως μας είπαν απ’ το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, θα ταξιδέψουν στη Σύρο, όπου στην έδρα του Εφετείου Αιγαίου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων ανά εκλογική περιφέρεια και ανάλογα να δοθούν τα αποτελέσματα των ψηφισάντων στη Λέσβο.
Για τη μεταφορά δικαστικών και σάκκων, όχι μόνο απ’ τη Μυτιλήνη αλλά και απ’ τις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νησιωτικών νομών που υπάγονται στο Εφετείο Αιγαίου, θα υπάρχει ελικόπτερο που θα τους παραλαμβάνει απ’ τα κατά τόπους αεροδρόμια.
Η ανείπωτη αυτή ταλαιπωρία που περιμένει τους ορισθέντες δικαστικούς στα μικτά τμήματα των ετεροδημοτών, θα συνεχιστεί μετά την παράδοση των σάκκων, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για την με τον ίδιο τρόπο επιστροφή τους στα νησιά κατοικίας τους.
Σημειωτέον ότι στις προηγούμενες εκλογές, που ίσχυε αντίστοιχη εγκύκλιος για ετεροδημότες, δεν είχε συγκροτηθεί αντίστοιχο μικτό τμήμα εκλογέων, οπότε και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο.