Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, είναι μια ευκαιρία ώστε να εγερθεί δημόσια ευαισθητοποίηση περί της νόσου, των μέτρων προφύλαξης και ίσως να βοηθήσει στην κατάρριψη μύθων σχετικά με το HIV.
Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, είναι μια ευκαιρία ώστε να εγερθεί δημόσια ευαισθητοποίηση περί της νόσου, των μέτρων προφύλαξης και ίσως να βοηθήσει στην κατάρριψη μύθων σχετικά με το HIV. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο, όπου ο αριθμός υπολογίζεται συνολικά στα 33 εκατομμύρια, αλλά και στην Ελλάδα, όπου 11 χιλιάδες ενήλικες πάσχουν από τη νόσο, εκ των οποίων οι τρεις χιλιάδες είναι γυναίκες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συμβάλλει στην ξέφρενη μετάδοση του ιού, με την περιορισμένη χρήση μέτρων προφύλαξης κατά το σεξ, με τη κοινή χρήση συριγγών ανάμεσα στους χρήστες ουσιών και με τη μετάδοσή του από τις μητέρες στα παιδιά τους, κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το θηλασμό. Ο ιός του HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, παρόλα αυτά οι σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές βοηθούν τους ασθενείς να έχουν μια φυσιολογική και ενεργητική ζωή, διατηρώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε ένα υγιές επίπεδο. Όταν ο ιός βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, η φαρμακευτική αγωγή δε βοηθά, το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει πια τις ασθένειες που σε κανονικές συνθήκες θα καταπολεμούσε, και τότε πια μιλάμε, όχι για τον HIV, αλλά για AIDS.
Επίσης ανησυχητική είναι και η διάγνωση του ιού σε προχωρημένα στάδια, κάτι που φανερώνει ελλιπή κινητοποίηση του κοινού ως προς τον τακτικό έλεγχο της σωματικής τους υγείας. Η σημερινή μέρα λοιπόν, πρέπει να δώσει έμφαση στην επιτακτική ανάγκη πρόσβασης στην πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα για όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς η καλή πρόγνωση εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση.
* Η Κική Μιχαηλίδου είναι ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.