Τo internet είναι ένα μέσο που μας έχει δώσει τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, της πληροφόρησης σε ελάχιστο χρόνο, της γνώσης, με ελάχιστο κόστος. Ο καθένας έχει (;) ελεύθερη πρόσβαση, σχεδόν σε οποιαδήποτε πληροφορία μέσα σ’ αυτόν τον άπειρο ψηφιακό κόσμο.
Τo internet είναι ένα μέσο που μας έχει δώσει τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, της πληροφόρησης σε ελάχιστο χρόνο, της γνώσης, με ελάχιστο κόστος. Ο καθένας έχει (;) ελεύθερη πρόσβαση, σχεδόν σε οποιαδήποτε πληροφορία μέσα σ’ αυτόν τον άπειρο ψηφιακό κόσμο. Ζούμε σ’ ένα παγκόσμιο σύστημα και αυτό σημαίνει πως κάθε τεχνολογικό μέσο, επίτευγμα, επιστήμη, είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα προς όφελός του. Παρ’ όλη τη χαοτική του δομή, το internet μέχρι κάποιο σημείο ακόμα ελέγχεται. Και αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Με την πρόφαση την «εξάλειψης της τρομοκρατίας» κάποιοι ιστότοποι, blogs, μηχανές αναζήτησης παρακολουθούνται και ελέγχονται για... κάτι πιθανώς ύποπτο στο περιεχόμενό τους. Προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της ομάδας διαχείρισης του κάθε ιστότοπου. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το πασίγνωστο Facebook (FB) το οποίο «φιλοξενεί» 400.000.000 χρήστες! Για να μπεις στο φανταστικό κόσμο του και να κάνεις καινούργιους φίλους, πρέπει αρχικά να εγγραφείς. Οι περισσότεροι δίνουν όλα τα στοιχεία τους και εν συνεχεία τις πιο ωραίες τους φωτογραφίες σε όλες τις πόζες, τα χόμπυ τους, τις ανησυχίες τους, αγνοώντας ή όχι ότι ο συγκεκριμένος χώρος πουλάει πληροφορίες των χρηστών επίσημα σε αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες.
Ας δούμε κάποιους όρους που αρκετοί δεν έχουν μπει στη διαδικασία να τους διαβάσουν.
- Οι όροι μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε χωρίς προειδοποίηση, που σημαίνει ότι ο χρήστης αυτομάτως συμφωνεί και με όλες τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Οι εφαρμογές δεν εγγυώνται την ασφάλεια. Οι χρήστες που χρησιμοποιούν εφαρμογές που προέρχονται από τρίτους, δηλαδή quiz, παιχνίδια κ.ά., πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν οι προσωπικές τους πληροφορίες... διαρρεύσουν, το FB δε φέρει καμμία ευθύνη!
- Αποποιείστε τα πνευματικά σας δικαιώματα. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι στέλνοντας οποιοδήποτε περιεχόμενο, δίνουμε στο FB την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Για παράδειγμα, εάν φορτώσετε μια φωτογραφία, το FB μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφά της και να τα πουλήσει έναντι πληρωμής ή μη σε τρίτους, χωρίς την άδειά σας, σαν... προωθητική ενέργεια! Εάν κρατάτε κάποια προσωπικά στοιχεία στο FB ή προσωπικές σκέψεις, το FB μπορεί να τις μετατρέψει σε βιβλίο, να δημιουργήσει αντίγραφα και να τα προωθήσει στην αγορά!
- Η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη. Το FB δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιωνδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου (privacy settings) ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ίδιο το FB προειδοποιεί τους χρήστες του μέσα από τους Όρους Χρήσης ότι εάν αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, videos, λίστες αγορών, κινητά τηλέφωνα κ.ά., όλα αυτά μπορούν να διατεθούν δημόσια!
- Είναι τρομερά δύσκολο να διαγράψεις το προφίλ σου στο FB. Ακόμα και αν ο λογαριασμός σου απενεργοποιηθεί, οι πληροφορίες παραμένουν διαθέσιμες στους εξυπηρετητές τού FB επ’ αόριστον, με τη δικαιολογία ότι εάν ο χρήστης αλλάξει γνώμη δε χρειάζεται να ξανακάνει την όλη διαδικασία από την αρχή...
Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι ένας τέτοιος ιστότοπος με τέτοιους όρους μπορεί να έχει αθώα κίνητρα;
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβρη 2009, πραγματοποιήθηκε κλειστό συνέδριο στην Αθήνα για τον έλεγχο του internet, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη τής CIA, του FBI και του State Department. Διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο από το «Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» με θέμα: «Ενδυνάμωση εθνικής ασφάλειας μέσω βελτιωμένης ανάλυσης πληροφοριών». Ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν η εποπτεία (έτσι λέγεται πιο ευγενικά ο έλεγχος) των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter...
Κάποια πράγματα, λοιπόν, δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο οι περισσότεροι φαντάζονται. Αλλά πέρα από αυτό, αν δε σέβεσαι και δεν προστατεύεις τα δικαιώματά σου, ποιος περιμένεις να το κάνει; Η εξουσία, το κράτος ή το παρακράτος; Αυτοί είναι οι πρώτοι στη σειρά που θα αρπάξουν την ευκαιρία να σε ελέγχουν και να σε φακελώνουν, εφόσον ανεβάζοντας στο FB και οπουδήποτε αλλού λεπτομερή στοιχεία σου απογυμνώνεις την προσωπικότητά σου. Παρ’ όλ’ αυτά, τον προηγούμενο μήνα περισσότεροι από 32.000 χρήστες διέγραψαν τα προφίλ τους, δείχνοντας την αντίθεσή τους στους παραπάνω όρους. Μια μικρή κίνηση αντίστασης, που δείχνει ότι σιγά - σιγά όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την αξία των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους. Μέσα από το διαδικτυακό λάκκο των λεόντων,
... ο Δανιήλ.