Με επιτυχία η εκδήλωση της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, πριν από δύο εβδομάδες, ο εορτασμός των «Ελευθερίων», αλλά και του Έτους Ελύτη, από την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της συμπρωτεύουσας, με συμμετοχή τόσο των μελών της Ένωσης, όσο και φίλων της και εκπροσώπων των Αρχών της πόλης.
Γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης
Μετά τη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία, παρουσία βρακοφόρων μελών του Συλλόγου που κρατούσαν λάβαρο με την εικόνα της Λέσβου, η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Εικόνες, τοπία και κτήρια από το νησί, σκηνές πολιτιστικών εκδηλώσεων της Παλλεσβιακής Ένωσης, αλλά και εικόνες του Οδυσσέα Ελύτη και της οικογένειάς του, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Όσον αφορά στο Λέσβιο ποιητή, παρουσιάστηκαν επίσης φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητές του, τιμητικές διακρίσεις του και η απονομή τού Νόμπελ στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενες μουσικά από τα μελοποιημένα ποιήματά του. Επρόκειτο για μια πολύ καλά οργανωμένη παρουσίαση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Παναγιώτη Γεωργέλη, με τη σύμπραξη της Μαριάνθης Βάμβουρα και της Ιωάννας Δήμτσου - Μάρκου.
Οι ομιλίες και τα ποιήματα
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η συντονίστρια της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ελένη Τζιούτζια, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πολιτιστική δραστηριότητα του λεσβιακού Συλλόγου στη συμπρωτεύουσα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Κουτλής, που αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Λέσβου, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του νησιού και την πνευματική του ακτινοβολία σε όλο τον ελληνικό χώρο και έξω από αυτόν.
Αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη ήταν η ομιλία του καθηγητή, ποιητή, δοκιμιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Δημήτρη Νικορέτζου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του ποιητή, στον οικογενειακό του περίγυρο, στο δέσιμό του με τη Μυτιλήνη, αλλά και στη θετική επίδραση που είχε η Λέσβος στην εξέλιξή του. Μίλησε επίσης για το ύφος και το περιεχόμενο του ποιητικού του έργου, τονίζοντας πως το Αιγαίο, υπήρξε ο χώρος της έμπνευσής του.
Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε η απαγγελία ποιημάτων του Ελύτη από την ηθοποιό Δέσποινα Καμπουροπούλου και τη λογοτέχνιδα Αναστασία Χατζή, ενώ μελοποιημένα ποιήματά του, όπως τα «Της αγάπης αίματα», «Με το λύχνο του άστρου», «Το τετράφυλλο δάκρυ» κ.ά., τραγούδησε η χορωδία «Νίκος Σατρινίδης», με μαέστρο τη Βασιλική Κατσούκα.
Με το κλείσιμο της εκδήλωσης, στον κ. Νικορέτζο δόθηκε τιμητική πλακέτα και στις κυρίες της εκδήλωσης, άνθη.
Τέλος, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού τιμήθηκαν οι νεκροί της απελευθέρωσης, με κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Ένωσης και επιμνημόσυνη δέηση, που έψαλε ο Λέσβιος παπαδάσκαλος Δημήτρης Θεοδώρου.