Νέο «όχι» για τα μεγάλα νησιά

01/07/2012 - 05:56
Επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, την πρόθεσή του να μην αλλάξει τίποτε για τα μεγάλα νησιά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως θα δεχθεί το 90% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ στο χωροταξικό, φαίνεται ότι οι μόνες αλλαγές που δε θα γίνουν θα είναι αυτές για τα νησιά.
Επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών το βράδυ της Τετάρτης, σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, την πρόθεσή του να μην αλλάξει τίποτε για τα μεγάλα νησιά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως θα δεχθεί το 90% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ στο χωροταξικό, φαίνεται ότι οι μόνες αλλαγές που δε θα γίνουν θα είναι αυτές για τα νησιά, τις οποίες κατά προτεραιότητα κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ. Από όλα αυτά εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως ο υπουργός δεν έβαλε καν στη διαβούλευση τον αρχικό σχεδιασμό που υπαγόρευε «κάθε νησί και δήμος». Το γιατί αυτή η εμμονή του απέναντι στη διεκδίκηση των μεγάλων νησιών της χώρας, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί.

Η εμμονή θα έπρεπε ίσως να εξετασθεί και από την κυβέρνηση, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα, αν περάσει ως έχει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά που θα προκαλέσουν αυτές οι επιλογές για τη νησιωτική χώρα. Ένας σχεδιασμός που δομήθηκε σε ό,τι αφορά στα νησιά κατ’ εξοχήν στα δεδομένα των Κυκλάδων, μη λαμβάνοντας υπόψη του πως Αιγαίο δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες.

«Όλοι μαζί…»
Το απόγευμα της Τετάρτης, με ιδιαίτερη ένταση και κόντρες, ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον «Καλλικράτη». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπαν «όχι» στο σχέδιο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε για μια ακόμη φορά να «έρθουν όλοι μαζί». Απ’ τις κεντρικές γραμμές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. υπήρξαν αποκλίσεις ως επί το πλείστον για χωροταξικά ζητήματα. Η συζήτηση στην επιτροπή επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες, ενώ από την επόμενη Τρίτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα σε τέσσερις συνεδριάσεις πριν γίνει νόμος.
«Ζητήσαμε απ’ όλους να έρθουν μαζί μας. Όσοι δε θέλουν να έρθουν, κάνουν μεγάλο λάθος. Μας αφήνουν μόνους μας να πάμε σ’ αυτήν τη μεγάλη αλλαγή και οι πολίτες θα μας επιβραβεύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι έγιναν δεκτές περίπου το 95% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τα θεσμικά θέματα και το 90% για το χωροταξικό.

Αμετακίνητος για τα νησιά

Σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε - επικαλούμενος και τη δημαρχιακή του θητεία στην Πάρο - του ασυμβιβάστου άσκησης επαγγέλματος για δημάρχους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των δημάρχων), θέση την οποία εξάλλου υποστήριξαν και πολλοί βουλευτές.
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και στην αρχή «κάθε νησί και δήμος», τονίζοντας με έμφαση ότι «μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.λπ. μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτήν τη ρύθμιση. Κι αυτό, γιατί, πλέον θα περιλαμβάνονται μέσα στους πρώτους 15 δήμους της χώρας, δίνοντάς τους τεράστιες αναπτυξιακές, αλλά και διαπραγματευτικές δυνατότητες.». Γενικότερα για το χωροταξικό σημείωσε ότι οι μόνες αξιοσημείωτες εστίες αντιδράσεων είναι στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και στη Σιάτιστα που κάτοικοι έκλεισαν την Εγνατία Οδό.

Τα κόμματα
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ως «ψευδεπίγραφη», τονίζοντας ότι «κάνει άλμα στο κενό». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι δεν έγινε διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ δεν έγιναν δεκτές ούτε οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ: «Κινείται στη λογική των περικοπών και όχι των πόρων που θα έδιναν ανάσα στους δήμους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του το ψηφίζει επί της αρχής.
«Νομοσχέδιο χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να είναι αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις», το χαρακτήρισε ο εισηγητής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης από το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων και προέβλεψε ότι οι συνενώσεις των δήμων θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέλος, από το ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε τη διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.


Ο νομός Λέσβου με 109.000 κατοίκους εκπροσωπείται από 87 δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι Κυκλάδες με 112.000 εκλέγουν 371
300 σύμβουλοι… για 3.000 κατοίκους!


Έλλειμμα εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιοίκηση εγείρει, εκτός όλων των άλλων, η «εμμονή» του υπουργού Εσωτερικών να συμπτύξει με το σχέδιο «Καλλικράτης» όλο το νομό Λέσβου σε τρεις δήμους. Με τα νέα δεδομένα, οι 90.000 κάτοικοι της Λέσβου θα εκπροσωπούνται από μόλις 45 δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή ανά 2.000 κατοίκους θα εκλέγεται ένας σύμβουλος, όταν για την εκλογική περιφέρεια του υπουργού Εσωτερικών, τις Κυκλάδες, ένας σύμβουλος εκλέγεται ανά 302 κατοίκους, δηλαδή οι συμπατριώτες του υπουργού έχουν οκταπλάσια και πλέον εκπροσώπηση συγκριτικά με τους Λεσβίους.
Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) επεξεργάστηκε τα δεδομένα που προκύπτουν για την αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης», παραθέτοντας και συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που έχουν περιληφθεί σε ειδική έκδοση, η οποία και διανεμήθηκε στην προχθεσινή συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο είναι προφανές σε πόσο πλεονεκτικότερη θέση είναι οι νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσων απ’ της Λέσβου (αναλυτικά στον πίνακα). Ακόμη και η σύγκριση Κυκλάδων με Δωδεκάνησα αποδεικνύει την προνομιακή αντιμετώπιση που είχε ο πληθυσμός της εκλογικής περιφέρειας του κ. Ραγκούση, σε σχέση με το υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι για μόλις 3.000 περισσότερους κατοίκους απ’ το νομό Λέσβου, τα νησιά των Κυκλάδων εκλέγουν 284 περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, ή αλλιώς έναν ανά δέκα περισσότερους κατοίκους!
Οι αριθμοί είναι εξόχως αποκαλυπτικοί των καταγγελιών που έχει δεχθεί ο κ. Ραγκούσης απ’ το σύνολο της αυτοδιοίκησης, για το πόσο ιδανικά για τον τόπο καταγωγής του «προσάρμοσε» τη μελέτη του ΙΤΑ, αφού είναι γνωστό ότι περίπου την υιοθέτησε για το σύνολο της χώρας, πλην των μεγάλων νησιών, όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα.

                                               Ο «Καλλικράτης» στο Αιγαίο

 

Νομός

Αριθμός

δήμων

Δημοτικοί σύμβουλοι

Πληθυσμός

Έκταση

(σε στρέμματα)

Λέσβου

3

87

109.118

2.153.727

Κυκλάδων

19

371

112.615

2.571.691

Δωδεκανήσου

15

315

190.071

2.714.295

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey