Τη συνδρομή του πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Μύρινας, ζήτησαν οι φορείς της Λήμνου.
Τη συνδρομή του πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Μύρινας τόσο ως προς το θέμα της κατασκευής των χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, όσο και για το ζήτημα της κατασκευής του υπήνεμου νοτιοδυτικού μόλου προς προστασία του λιμανιού της Μύρινας, ζήτησαν οι φορείς της Λήμνου.
Ένα λιμάνι που ο πρύτανης Κώστας Μουτζούρης, με δηλώσεις του στο «Ε», το χαρακτηρίζει δύσκολο, καθώς - όπως τονίζει - «η θέση κατασκευής του έχει ορισμένα εν γένει τεχνικά προβλήματα. Το πρώτο είναι τα μεγάλα βάθη, που ίσως είναι τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα σε θέση μόλου. Το δεύτερο θέμα είναι ότι έχει λιμενοποιηθεί όλος ο όρμος και οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά δε θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα με την κυματική διαταραχή. Ενώ τέλος απαιτείται άμεση κατασκευή των χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων.».
Και για τη ΔΕΗ
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τον καθηγητή στη Σχολή Μεταλλειολόγων Μηχανικών Μάριο Τσέζο, επισκέφτηκαν την Κυριακή τη Λήμνο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μύρινας και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου, Νάσου Σκαμάγκη, όπου εκτός από το λιμάνι επισκέφτηκαν και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αυλώνακ, διατυπώνοντας τη θέση τους για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευρύτερη περιοχή και την παραλία του Αυλώνα.
Κατά την επίσκεψή τους στο λιμάνι της Μύρινας, όπου εκτός από το δήμαρχο τους συνόδευαν και ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Κριαρής, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του επαρχείου Λήμνου, Βασίλης Ιωάννου, ζητήθηκε από τον πρύτανη κ. Μουτζούρη να προχωρήσει στην προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου φακέλου για τη δημοπράτηση της μελέτης των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ κλήθηκε να διατυπώσει την άποψή του και στο θέμα κατασκευής του νοτιοδυτικού υπήνεμου μόλου.
Ο δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, μίλησε στο «Ε» για τη βοήθεια που θα παράσχει ο κ. Μουτζούρης σε δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και όλο το νησί. «Ο πρύτανης - τόνισε ο κ. Σκαμάγκης - ήρθε στη Λήμνο για να μας διατυπώσει την άποψή του και να καταθέσει την πρόταση για τον προσανατολισμό του υπήνεμου, έτσι ώστε το λιμάνι να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Επίσης θα μας βοηθήσει σημαντικά και στην προετοιμασία του φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης των λιμενικών εγκαταστάσεων.»
Τα προβλήματα
Για το θέμα της ασφαλούς πρόσδεσης των πλοίων, μετά και την κατασκευή του προσήνεμου μόλου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του επαρχείου Λήμνου, Βασίλης Ιωάννου, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι «όταν υπάρχουν θυελλώδεις άνεμοι δεν μπορεί ένα πλοίο μήκους 170 μέτρων να επιχειρήσει να περάσει από ένα άνοιγμα μήκους 140 μέτρων. Τα έργα προστασίας γίνονται κυρίως για να προστατευτούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία.».
Σχετικά με τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος που θα πρέπει να γίνουν στους χώρους του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αυλώνα, ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι «χρειάζεται να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας, όπως να μειωθεί ο θόρυβος, να γίνει δενδροφύτευση, να αντικατασταθεί ο αγωγός πετρελαίου και ο αγωγός υδροληψίας. Θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά το θέμα της ρύπανσης.». Αλλά και ο δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κάποια ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να προστατευθεί άμεσα η παραλία του Αυλώνα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, καθώς παρουσιάζει σημαντική οικιστική ανάπτυξη. «Συζητήσαμε - τόνισε ο κ. Σκαμάγκης - το θέμα της ΔΕΗ στον Αυλώνα και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις για την αύξηση της ενέργειας και θα προχωρήσουμε σε κάποια βήματα για την ενδεχόμενη επιβάρυνση της περιοχής, με κύριο γνώμονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη γύρω περιοχή.»