Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μπορεί ομολογουμένως ως σήμερα ο σύγχρονος «θησαυρός» που βρίσκεται στα σκουπίδια να μην έχει κάνει στη Λέσβο τα άλματα που οι πολίτες θα περίμεναν και η αυτοδιοίκηση σαφώς προσδοκούσε, ωστόσο η είδηση πως η ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών έφτασε αυτές τις ημέρες στο απόλυτο limit up του δε μπορεί να μην καταγραφεί ως από τις πλέον σημαντικές.
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης, που ξεκίνησε επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου και αντιδημάρχου Ηλία Κουνιαρέλλη στα τέλη του 2013, επί εποχής Σπύρου Γαληνού και Γιώργου Κατζανού έχει επεκταθεί με αργά ωστόσο βήματα σε μεγάλο μέρος του νησιού και αυτές τις ημέρες άγγιξε το ρεκόρ -από τότε που ξεκίνησε- των επτά τόνων ανά ημέρα.
Τα νούμερα αυτά της εν Λέσβω ανακύκλωσης φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητα και από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε., η οποία στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, οσονούπω στο νησί τρία επιπλέον οχήματα άντλησης ανακυκλώσιμου υλικού και μάλιστα -πρώτη φορά σε Δήμο- δύο μικρά ευέλικτα, που μπορούν να κινηθούν ακόμα και στους πιο στενούς δρόμους, κυρίως της πόλης και να εξυπηρετήσουν κάδους που βρίσκονται σε… δύσβατα σημεία.
Αν και είναι σαφές πως η ανακύκλωση στη Λέσβο, παρά τους φιλόδοξους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών αλλά και της καλής διάθεσης των πολιτών να συνεισφέρουν, θα μπορούσε να είχε ήδη πολύ πιο υψηλά νούμερα στη συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού, τα βήματα που έχουν γίνει, ειδικά την τελευταία διετία, αν και αργά, ωστόσο ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον.
Από τον ενάμιση τόνο στους επτά
Η αδιάκοπη «μάχη» για τη μετατροπή της ανακύκλωσης σε βαθιά συνείδηση των πολιτών που ξεκίνησε από τους εθελοντές του Φυσιολατρικού Ομίλου «Υδάτινου» (σ.σ. που μιλούσαν για την αναγκαιότητα ανακύκλωσης στη Λέσβο από την περασμένη δεκαετία) και η μέχρι σήμερα συγκλονιστική συνεισφορά τους στο Δήμο αποτυπώνεται πλέον και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς οι 1,6 τόνοι που συλλέγονταν ακριβώς πέρυσι τέτοια εποχή άγγιξαν τους πέντε στην πορεία της χρονιάς και πλέον έφτασαν στα επίπεδα των επτά τόνων ανά ημέρα και αντιστοιχούν στο 14% των συνολικών απορριμμάτων.
Το ρεκόρ μάλιστα καταγράφηκε και σε μία περίοδο που -ελέω κρίσης και… capital controls- οι ποσότητες απορριμμάτων μειώθηκαν κάτω του μισού!
Ο εξοπλισμός, το σχέδιο και οι προσδοκίες
Πού οφείλεται όμως αυτή η εξέλιξη; Αφενός στη σταδιακά και ολοένα μεγαλύτερη αξιοποίηση του εξοπλισμού που έλαβε ο Δήμος για να «τρέξει» το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ο Δήμος ως γνωστόν παρέλαβε, μετά την απόφαση υλοποίησης -πιλοτικά- του προγράμματος ανακύκλωσης κατά τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, εξοπλισμό 1.100 μπλε κάδων και «προίκα» δύο μεγάλα οχήματα ανακύκλωσης αξίας 500.000 ευρώ ως δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε.
Οι κάδοι αυτοί, στην εποχή Γιώργου Κατζανού πια στην αντιδημαρχία Καθαριότητας, άρχισαν να εγκαθίστανται σταδιακά σε όλο το νησί και πλέον ανακυκλώσιμο υλικό μαζεύουν 600 κάδοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Όπως είναι φυσικό, οι δυνατότητες επέκτασης της δράσης, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι 500 μπλε κάδοι που μένουν αναξιοποίητοι, είναι πολύ μεγαλύτερες και θα μπορούσαν ήδη να είχαν ακόμα πιο υψηλά νούμερα ανακύκλωσης, αλλά ακόμα και αυτή η σταδιακή αναβάθμιση της διαδικασίας χαίρει της εκτίμησης του κόσμου και έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας πρόσφατα να εκφράζει για μία ακόμη φορά την προσδοκία του να γιγαντωθεί η ανακύκλωση στο νησί, με τη δημιουργία των λεγομένων «Green Points» και την υλοποίηση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ως κριτική ότι ο ίδιος, και η δημοτική αρχή κατ’ επέκταση, στην πράξη διακατέχεται και από μία διστακτικότητα για το μεγάλο βήμα να απογειωθούν τα νούμερα της ανακύκλωσης.
Διστακτικότητα που είναι ανεξήγητη, δεδομένης της στήριξης που παρέχει η Εταιρεία Ανακύκλωσης αλλά και της προεργασίας που είχε προηγηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού ως σήμερα δεν έχει δείξει ότι βαδίζει πράγματι με συγκεκριμένη στρατηγική και ξεκάθαρο σχέδιο για να επιτύχει τους στόχους της ανακύκλωσης, που και ο εξοπλισμός του Δήμου εγγυάται αλλά και η διάθεση του κόσμου.
Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για την προώθηση του σχεδίου για κώδωνες, που θα συλλέγουν γυαλί και άμα την εφαρμογή τους θα αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού.
Ο κόσμος θέλει κι άλλο
Όμως ακόμα κι έτσι, οι αριθμοί δικαιώνουν την ανακύκλωση, ενώ η παρούσα δημοτική αρχή εξαργυρώνει τη δυναμική παρουσία του ιδιόρρυθμου μεν, αλλά γνήσιου εθελοντή και γνώστη της ιδιαιτερότητας της ανακύκλωσης Παναγιώτη Χλίμπου του «Υδάτινου».
Ο ίδιος, μιλώντας στο «Ε», δε θέλησε να σχολιάσει κάτι συγκεκριμένο για την πορεία της ανακύκλωσης, αρκούμενος να μοιραστεί μαζί μας τη διαπίστωση πως «η διάθεση του κόσμου είναι τέτοια που σηκώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού ακόμα και από τις σημερινές, που είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν».
Έρχονται τρία οχήματα
Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση του Δήμου Λέσβου με τρία (δύο μικρά και ένα μεγάλο) επιπλέον οχήματα που θα ενισχύσουν τα δύο που λειτουργούν σήμερα είναι σαφές πως θα ανεβάσει κι άλλο τις ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού. Τα οχήματα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», να τεθούν στη διάθεση του Δήμου από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης Α.Ε. μέσα στο καλοκαίρι ως επιβράβευση των στόχων ανακυκλώσιμων υλικών που έχει επιτύχει ως σήμερα η Λέσβος.
Μάλιστα, αναμένεται να σταλούν και δύο μικρά οχήματα -για πρώτη φορά σε Δήμο-, που θα μπορούν να εξυπηρετούν την αποκομιδή και από κάδους από τα πιο δύσβατα σημεία των πόλεων και των χωριών, ανοίγοντας ουσιαστικά και το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου της ανακύκλωσης στο νησί.