Με οκτώ σημαντικά αιτήματα, που το κυριότερο αφορά στη δημιουργία ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ΑμΕΑ στο νησί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΑμΕΑ της Λήμνου «Ορίζοντες».
Με οκτώ σημαντικά αιτήματα, που το κυριότερο αφορά στη δημιουργία ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ΑμΕΑ στο νησί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων ΑμΕΑ της Λήμνου «Ορίζοντες». Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί, με αφορμή την επίσκεψη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμΕΑ Βορείου Αιγαίου, ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας, Γεσθημανή Κατεβαινίδου, παρουσίασαν τα αιτήματα του Συλλόγου, που αφορούν στη δημιουργία Ξενώνα Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμΕΑ σε κεντρικό σημείο του νησιού και στη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ. με κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων από τους τοπικούς φορείς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στο μείζον πρόβλημα της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, σχολεία, στην αγορά, σε εκκλησίες, παραλίες, χώρους αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, κ.λπ.) και ξενοδοχεία για τα ΑμΕΑ που θα ήθελαν να επισκεφτούν το νησί μας, και στα μέσα συγκοινωνίας, πρόβλημα το οποίο ευθύνεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό μιας πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Ακόμη ζήτησαν να δημιουργηθούν ράμπες αναπηρικών, και όχι μόνο, αμαξιδίων σε όλα τα πεζοδρόμια, καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία θέσεις parking ΑμΕΑ, ειδικά στη πόλη της Μύρινας.
Προτεραιότητα
Επίσης αναφέρθηκαν στην προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στα ευπαθή άτομα και στα ΑμΕΑ στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ενώ σχολίασαν την έλλειψη παιδοψυχίατρου και παιδοψυχολόγου στο Νοσοκομείο της Λήμνου. Αναφέρθηκαν στη διάθεση από μέρους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ακινήτου και στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών για τη δημιουργία των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) Λήμνου, αλλά και στη στήριξη των δύο Ειδικών Σχολείων της Λήμνου (του Ειδικού Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Καλλιθέας και του ΕΕΕΕΚ Λήμνου), με τη δημιουργία οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και για τα δύο Σχολεία, με τις ειδικότητες ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή. Τέλος ζήτησαν να γίνει ανίχνευση και καταγραφή όλων των κατηγοριών ΑμΕΑ του νησιού, με τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του επαρχείου και των δήμων.
Συνάντηση και ενημέρωση
Η αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων ΑμΕΑ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο, αποτελούμενη από την πρόεδρο Σοφία Μιχάλα, την αντιπρόεδρο, Ασπασία Γραμμού, και τη γενική γραμματέα, Σταματία Μακροκάννη, ενημερώθηκαν αλλά και στήριξαν τα θεσμικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία της Λήμνου.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του νησιού, συμμετείχαν ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας, ο δήμαρχος Μύρινας, Νάσος Σκαμάγκης, ο δήμαρχος Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, και ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ορίζοντες», οι διευθύντριες των δύο Ειδικών Σχολείων, η εκπρόσωπος της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Πρόνοιας του επαρχείου, καθώς και κάτοικοι του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Μιχάλα, αφού ευχαρίστησε τους παρόντες για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου και την παρουσία τους, έδωσε μεγάλη έμφαση, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, στην εφαρμογή της νομοθεσίας, από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές αρχές του νησιού, για την Προσβασιμότητα και την ισοτιμία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στο νησί.
Μετά από συζήτηση, εκδηλώθηκε η ευαισθητοποίηση αλλά και το ενδιαφέρον όλων των φορέων, οι οποίοι κατέληξαν στη στήριξη των αιτημάτων του Συλλόγου, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία του νησιού. Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Ορίζοντες» ευχαρίστησε όλους για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους και κυρίως την πρόεδρο Σοφία Μιχάλα, η οποία «μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, αλλά κυρίως τη δική της αναπηρία, έδωσε σε όλους τους παρευρισκομένους ένα μάθημα δύναμης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος για να πάει μπροστά, να προχωρήσει και να διεκδικήσει, όπου και όταν χρειάζεται, την ίδια του τη ζωή και την ύπαρξη».