Επιστολή με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη χωροθέτηση νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Γέρας μας έστειλε ο κάτοικος της Γέρας Διονύσης Μαλαπέτσης. Στο χάρτη που παραθέτει, φαίνεται ο χώρος της χωροθέτησης αυτής.
Επιστολή με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη χωροθέτηση νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Γέρας μας έστειλε ο κάτοικος της Γέρας Διονύσης Μαλαπέτσης. Στο χάρτη που παραθέτει, φαίνεται ο χώρος της χωροθέτησης αυτής.
«Αγαπητό “Εμπρός”,
Είμαστε μπροστά σε μια νέα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Γέρας; Έχουμε νέο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της περιοχής;
Αναφέρομαι στη χωροθέτηση των νέων ιχθυοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή της Γέρας.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, η προτεινομένη ζώνη περιορίζεται στο Ακρωτήριο Κέφαλος, σύμφωνα όμως με το χάρτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνει μεγαλύτερη περιοχή, που εκτείνεται ως τα “Μυρσίνια” (πλησίον περιοχής “Τσίλια”).
Αν αληθεύει η χωροθέτηση του Υπουργείου, έχουν διερευνηθεί επαρκώς οι οικολογικές, τουριστικές (δεδομένου ότι τα Τσίλια εμφανίζονται σε όλους τους ναυτικούς χάρτες σα φυσικό λιμάνι) συνέπειες;
Η χερσαία υποστήριξη (εγκαταστάσεις, ηλεκτροδότηση) ενός τέτοιου εγχειρήματος - υπολογίζονται σε τρεις χιλιάδες στρέμματα - πόσο θα επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι τα ελάχιστα που μπορούν να προκύψουν από τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Για πληρέστερη ενημέρωση, παραθέτω ένα τμήμα της ανακοίνωσης της περιφερειακής παράταξης “Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό ” για το ίδιο θέμα:
“Επίσης επιτρέπεται, ενώ θα έπρεπε να απαγορευθεί, η εγκατάσταση οποιασδήποτε νέας μονάδας υδατοκαλλιέργειας σε βάθη μέχρι 50 μέτρα, ενώ οι υπάρχουσες μονάδες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε βάθη 50 μέτρων και άνω, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της θαλάσσιας βλάστησης, η οποία είναι καίριας σημασίας για την υγιή κατάσταση των θαλασσών και των ιχθυαποθεμάτων.
Ακόμη, το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών υπερισχύει του γενικότερου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που επιβάλλεται να εναρμονίζονται με την ΚΥΑ. Π.χ. μετά τη χωροθέτηση μιας υδατοκαλλιέργειας, απαγορεύεται η κολύμβηση στα 500 μ., ενώ καταργείται το κοινόχρηστο των παραλιών και καθίσταται δυνατή η τροποποίηση (προς το χειρότερο για το περιβάλλον βέβαια) των πολεοδομικών όρων για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών.”
Διονύσης Μαλαπέτσης
Ένας κάτοικος της Γέρας