Ο Γιάννης Μαγκανάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1918, φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και στο Γαλλικό Λύκειο της Αλεξάνδρειας. Στην πόλη του Καβάφη συνδέθηκε στενά με το Στρατή Τσίρκα
Ζωγράφοι του Ελληνισμού - Γιάννης Μαγκανάρης
Γλωσσική επιμέλεια κειμένων, σχεδιασμός, συντονισμός και επιμέλεια έκδοσης: Βασιλεία Κατσάνη
Εκδόσεις Ανάπλους
Αθήνα 2009, σελ. 243
Ο Γιάννης Μαγκανάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1918, φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και στο Γαλλικό Λύκειο της Αλεξάνδρειας. Στην πόλη του Καβάφη συνδέθηκε στενά με το Στρατή Τσίρκα και σύχναζε στο ατελιέ του ζωγράφου Λίτσα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πνευματικής Εστίας Ελλήνων Φοιτητών εξ Αιγύπτου (που δημιουργήθηκε στην Αθήνα) και εν συνεχεία ο εμπνευστής και συνιδρυτής της Πνευματικής Εστίας Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.
Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου από την αρχή διακρίθηκε, είχε τη μεγάλη τύχη να φοιτήσει κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και το Γιάννη Κεφαλληνό, και οι δύο Αλεξανδρινοί. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης και Αισθητικής κοντά στους Παπαντωνίου και Πρεβελάκη, και πήρε το δίπλωμά του το 1942.
Μετά την Κατοχή, κατά την οποία συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, παρακολούθησε μαθήματα στο Higher Institute of Education της Αλεξάνδρειας (1947). Σπούδασε, επίσης, σκηνογραφία με τον Κλ. Κλώνη και το Σπ. Παπαλουκά και εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη γλυπτική και τη διακόσμηση.
Επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια το 1947 και δίδαξε Τέχνη και Ζωγραφική στο εκεί ελληνικό γυμνάσιο και το Γαλλικό Λύκειο μέχρι το 1962, χρονιά που επανήλθε οριστικά στην Ελλάδα. Ο τρόπος της διδασκαλίας του και η ποικιλία της ανταπόκρισης των μαθητών του αποτέλεσαν για τον ίδιο έναυσμα για την έρευνα και μελέτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας (σχετική εργασία υπό έκδοση).
Στην Αθήνα δίδαξε για 20 χρόνια το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής στο Ελληνο-Γαλλικό Λύκειο, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1986. Από το 1988 εργάστηκε ανελλιπώς μέχρι το θάνατό του, το Σεπτέμβριο του 2007 στο ατελιέ του, στη Σίφνο, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Έργα του βρίσκονται, εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου, σε ιδιωτικές συλλογές στις χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επίσης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο κτήριο Δημαρχίας της Αλεξάνδρειας, στο Μουσείο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για το έργο του Γιάννη Μαγκανάρη, ο Στρατής Τσίρκας σημείωνε στα 1975: «Πέτρες, νερά και σύννεφα είναι για το Μαγκανάρη τα κεφαλαία ενός κώδικα, που καταγράφει την πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη, σημεία φυγής και στήριξης σε μια προοπτική που διαρκώς αλλάζει με την παρέμβαση της τέταρτης διάστασης: του χρόνου. Αυτός καταργεί τα περιγράμματα, σβήνει τις λεπτομέρειες, στραγγίζει απαλαίνοντας το χρώμα... Και, φυσικά, όταν οι όγκοι φαίνονται ανολοκλήρωτοι, δεν είναι άνθρωποι που γίνονται πέτρες είναι πέτρες που γίνονται άνθρωπο. Μια σύγχρονη προϊστορία.»
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του, με πρωτοβουλία του γραφείου πολιτισμικών και μορφωτικών δράσεων ΑΝΑΠΛΟΥΣ, κυκλοφόρησε το πρώτο λεύκωμα αναδρομής στο έργο του Γιάννη Μαγκανάρη. Η έκδοση υποστηρίχθηκε σημαντικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και δωρητές. Μια θαυμάσια έκδοση, φόρος τιμής σ’ ένα σπουδαίο ζωγράφο.