Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους οι γαστρεντερίτιδες, ενώ αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σαλμονέλλας χωρίς κανείς να είναι σε θέση από τώρα να εντοπίσει την αιτία που προκάλεσε τα απανωτά κρούσματα.
Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους οι γαστρεντερίτιδες, ενώ αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σαλμονέλλας χωρίς κανείς να είναι σε θέση από τώρα να εντοπίσει την αιτία που προκάλεσε τα απανωτά κρούσματα. Οι γιατροί τονίζουν ότι ούτε γεωγραφικά μπορούν να «χαρτογραφηθούν» τα κρούσματα, αφού παρ’ ότι στην αρχή βρέθηκαν αρκετά περιστατικά από Μυτιλήνη και Καλλονή - κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά - τώρα πλέον έχουν επιβεβαιωθεί δείγματα ασθενών και από άλλες περιοχές.
«Συνολικά θα πρέπει αυτές τις ημέρες να έχουμε πάνω από 10 περιστατικά. Αρχικά ήταν μόνο σε παιδιά, τώρα όμως έχουν βρεθεί και σε ενήλικες, περίπου τρία με τέσσερα άτομα, μεγάλη ηλικίας. Δε γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι η αιτία, ενώ ακόμη δεν υπάρχει ύφεση ούτε στη γαστρεντερίτιδα, αφού καθημερινά είναι αρκετά τα περιστατικά που βλέπουμε, ούτε στη σαλμονέλλα, αφού δεν έχουν σταματήσει να επιβεβαιώνονται νέα δείγματα», λέει στο «Ε» ο γιατρός ειδικός για θέματα λοιμώξεων Χαράλαμπος Ανιτσάκης.
Οι γιατροί συνιστούν ως γενική προφύλαξη το καλό πλύσιμο των χεριών, πολλές φορές την ημέρα και ιδιαίτερα πριν το φαγητό. Ειδικά όσον αφορά στη σαλμονέλλα, συστήνεται το καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών, καθώς βέβαια και των πουλερικών.
Αντιμετωπίστηκαν
Όλα τα περιστατικά σαλμονέλλας έχουν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα και από άλλους ασθενείς για εξέταση και είναι πιθανό ο αριθμός των θετικών δειγμάτων ν’ αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυξημένη, όμως, παραμένει η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία για περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Οι γιατροί κάνουν λόγο για εποχικές ιώσεις, ενώ αναμένουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να παρουσιάζεται ύφεση.