Μάχη για την παγία

01/07/2012 - 05:56
Ενωμένα και διεκδικητικά, οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου πάλεψαν και πέτυχαν να πάρουν, έστω και τον τελευταίο μήνα του χρόνου, την πάγια προκαταβολή που αναλογεί σε κάθε χωριό για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες.
Τέλος του χρόνου και μετά από τις έντονες πιέσεις των προέδρων, εκδόθηκαν τα εντάλματα και δίνεται από χθες η προκαταβολή για επείγουσες ανάγκες των χωριών

Ενωμένα και διεκδικητικά, οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου πάλεψαν και πέτυχαν, όπως φαίνεται απ’ το αποτέλεσμα, να πάρουν, έστω και τον τελευταίο μήνα του χρόνου, την πάγια προκαταβολή που αναλογεί σε κάθε χωριό για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Παρ’ ότι η ενημέρωση που είχαν την προηγούμενη Τρίτη απ’ τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λέσβου έδειχνε πως ήταν σχεδόν απίθανο να εκταμιεύσουν την παγία που δικαιούνταν, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη διαφοροποίησε την κατάσταση. Ήδη χθες, παρά την απεργία των υπαλλήλων του Δήμου, υπήρξε πρόεδρος που «αξιοποίησε» το ένταλμά του.

Σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου και οι 40 συγκεντρωμένοι πρόεδροι ενημερώθηκαν πως η χρονιά θα κλείσει δίχως τα χωριά της Λέσβου να έχουν πάρει απ’ το Δήμο τα στοιχειώδη για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες τους, την πάγια προκαταβολή, το θέμα απασχόλησε εκτός ημερησίας διάταξης, με πρόταση του Άρη Χατζηκομνηνού, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, το απόγευμα της Τετάρτης. Εκεί, πολλοί παριστάμενοι πρόεδροι - περίπου 30 - φώναξαν για την ανάγκη να δοθεί η παγία, έχοντας τη στήριξη του συνόλου των μελών του Συμβουλίου.
Παίρνοντας το λόγο οι πρόεδροι Περάματος Κίμωνας Χρυσίδης, Κάπης Χρήστος Ψαραδέλλης και Ιππείου Προκόπης Σινάνης, εξήγησαν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα χωριά, περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επίλυση και του παραμικρού προβλήματος, ενώ έφεραν ως παράδειγμα άλλους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, που απ’ την αρχή του έτους αποδίδουν κανονικά την παγία.

Θα την πάρουν…
Η πάγια προκαταβολή ανέρχεται συνολικά για όλο το Δήμο σε 97.000 ευρώ, αφού έχει οριστεί σε 1.000 ευρώ για τις 50 τοπικές κοινότητες της Λέσβου, σε 2.000 ευρώ για τις 22 δημοτικές κοινότητες και σε 3.000 ευρώ για τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η πάγια προκαταβολή είναι το μοναδικό ποσόν που έχουν τα τοπικά συμβούλια για την κάλυψη των αναγκών των χωριών και δε διατίθεται εφάπαξ, αλλά αναπληρώνεται με ισόποσο κονδύλι μόλις τελειώσει σε κάποιο χωριό.
Υπηρεσιακά στελέχη υποστήριξαν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν δοθεί τώρα η παγία, απ’ τη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού τιμολογίων. Παρά τις αιτιάσεις, όμως, των υπαλλήλων και τον προβληματισμό τους για τεχνικά ζητήματα (πώς θα υπάρξουν τιμολόγια σε κωδικούς που έχουν κλείσει; μήπως είναι προτιμότερο η παγία να αποδοθεί αρχές Ιανουαρίου μετά την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού;), η συζήτηση έκλεισε με τη διαβεβαίωση του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου ότι τα 73 εντάλματα πληρωμής έχουν εκδοθεί και μπορούν να τα εκταμιεύσουν οι πρόεδροι.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε χθες εκ μέρους της Συντονιστικής των Προέδρων ο κ. Σινάνης, «ήδη ένας πρόεδρος, παρά και την απεργία των υπαλλήλων, ο ορόεδρος του Ασώματου, Στρατής Ψώμου, χρειάστηκε την παγία και την πήρε γιατί έσπασε ένας αγωγός που απαιτούσε άμεση επιδιόρθωση».
Ο κ. Σινάνης συμπλήρωσε πως από σήμερα θα σπεύσουν όλοι οι πρόεδροι για να πάρουν για τα χωριά τους ό,τι δικαιούνται, ενώ επεσήμανε: «Αν υπάρξουν προβλήματα και τελικά τα λεφτά αυτά μάς καταλογιστούν ως δικά μας έσοδα έναντι της αντιμισθίας μας, η αντίδρασή μας θα είναι αμείλικτη. Φτάνουν οι 11 μήνες που βάζαμε, όπου κι όποιος μπορούσε, απ’ την τσέπη μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey