Νέες σχέσεις, σε πολλά επίπεδα

01/07/2012 - 05:56
Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων τεσσάρων ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας υπογράφηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας.
Υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων ΑΕΙ της χώρας

Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων τεσσάρων ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας υπογράφηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας. Με παρόντες τους πρυτάνεις τού Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η σχετική εκδήλωση περιελάμβανε τόσο την τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων, όσο και ομιλία με θέμα «Προοπτική και Ρόλος των Ελληνικών Πανεπιστημίων Σήμερα».

Τα τέσσερα παραπάνω Πανεπιστήμια ήταν ορισμένα από τα επτά συνολικά ανώτατα ιδρύματα με τα οποία υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκτός από αυτά, πρωτόκολλα θα υπογραφούν και με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ η συνεργασία στοχεύει στη βελτίωση μιας σειράς σημαντικών για τα ιδρύματα ζητημάτων.

Σημασία της συνεργασίας
Για την πρωτοβουλία αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε ο πρύτανης του ιδρύματος, Πάρις Τσάρτας. Εξηγώντας πως η βασική λογική της επιλογής «συνεργατών» ήταν το να επρόκειτο για πανεπιστήμια που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, σημείωσε πως η διαδικασία κράτησε καιρό.
Παίρνοντας το λόγο, η αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Δημητρακοπούλου, τόνισε την αναγκαιότητα να αντιμετωπίζεται οριζοντίως η διοίκηση των ΑΕΙ, αφού, όπως είπε, υπάρχουν πάντα περιθώρια κοινών τόπων ώστε να υπάρξουν οφέλη για όλες τις πλευρές, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά και στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ιδρύματος.
Στη συνέχεια, κάθε ένας από τους τρεις παρόντες πρυτάνεις αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και τις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δικό του πανεπιστήμιο μέσα στις ευρύτερες συνθήκες, και για τη σημασία της συνεργασίας που ξεκινά. Πιο συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Ιωάννης Μυλόπουλος, τόνισε πως «δε θα πρέπει να χαμηλώσει ο πήχης» στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως η πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγινε δεκτή από το ίδρυμά του με μεγάλη χαρά.
Ευχαριστώντας με τη σειρά του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ανέφερε πως η συνεργασία αυτή δίνει την ευκαιρία στα ιδρύματα να έρθουν πιο κοντά, ανταλλάσσοντας πιο συχνά πληροφορίες και τεχνογνωσία μεταξύ τους.
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «στρατηγική επιλογή» και ως αφορμή για τη δημιουργία «δικτύου πανεπιστημίων», που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός για την ανάπτυξη δράσεων.


Η υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας (πάνω). Η ομάδα συνεργασίας. Από αριστερά προς δεξιά: κ. Μυλόπουλος, κ. Δημητρακοπούλου, κ. Τσάρτας, κ. Αλμπάνης και κ. Παπαθεοδώρου

Πρωτόκολλα και εκδήλωση
Αμέσως μετά, υπογράφηκαν τα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των τεσσάρων άλλων ιδρυμάτων, από τους τέσσερις συνολικά πρυτάνεις και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστο Κουκουβλή.
Ακολούθησε εκδήλωση με θέμα «Προοπτική και Ρόλος των Ελληνικών Πανεπιστημίων Σήμερα». Κάνοντας εισαγωγή στο θέμα, ο κ. Τσάρτας επεσήμανε μια σειρά από ζητήματα και «διλήμματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, που τίθενται με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και περιπτώσεις όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα ήρθε σε αντίθεση με το τελευταίο όσον αφορά στο νέο νόμο. «Στόχος της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι ακριβώς να προσπαθεί να βρίσκει κοινούς τόπους ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαθεοδώρου και ο κ. Αλμπάνης μίλησαν για τις επιπτώσεις του νέου νόμου στα δικά τους ιδρύματα, μέσω της περικοπής του προϋπολογισμού, της πτώσης του ερευνητικού επιπέδου κ.ά..
Πιο «χειμαρρώδης» ήταν ο κ. Μυλόπουλος, που «έξυσε» λίγο παραπέρα τα όσα ειπώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, έθεσε τέσσερις ομάδες προβλημάτων (οικονομικά, ελέγχου πανεπιστημίων, ακαδημαϊκά και θεσμικά), προσπαθώντας να απαντήσει στο κατά πόσο η νέα νομοθεσία τα επιλύει. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η τελευταία δεν πατάσσει τον κομματισμό στα πανεπιστήμια, ενώ απαλλάσσει επισήμως το κράτος από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τα τελευταία, ιδιωτικοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση «από την πίσω πόρτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey