Άγνωστα στοιχεία για τις συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το θάνατο του ενός και την υπό καταστολή θεραπεία των ασθενών. Η σύζυγος του πρώτου ασθενή που μεταφέρθηκε εκτάκτως στην Αθήνα, μιλάει για τις 21 ημέρες νοσηλείας του στη ΜΕΘ και τις δραματικές ώρες μέχρι τη μεταφορά του.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στα τρία σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης στη Λέσβο. Μετά το θάνατο του 59χρονου την περασμένη εβδομάδα - για τον οποίο η κόρη του μιλώντας χθες στο «Ε» αναφέρει ότι αιτία του θανάτου του ήταν το μικρόβιο «Κλεψιέλα» από το οποίο προσβλήθηκε μέσα στην Εντατική -, ξαφνική επιδείνωση παρουσίασε και η υγεία του 47χρονου τραυματιοφορέα, ο οποίος μεταφέρθηκε με «ντακότα» στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας. Μάχη για τη ζωή του δίνει και το τρίτο περιστατικό, ο 57χρονος που συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι συγγενείς του 59χρονου θύματος της νέας γρίπης και του 47χρονου Λευτέρη Πολυχρόνη που μεταφέρθηκε την Κυριακή στην Αθήνα, μίλησαν χθες στο «Ε», δίνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για τις συνθήκες νοσηλείας τους.
Επιδείνωση
«Ο άνδρας μου μεταφέρθηκε στην Αθήνα όταν μας είπαν ότι παρουσίασε επιδείνωση. Το πρώτο 24ωρο είναι ακόμη κρίσιμο, όμως οι γιατροί θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα τώρα, όχι τόσο τον ιό που δείχνει να ξεπερνά, αλλά την παράλυση που παρουσιάζει το σώμα του μετά από 21 ημέρες ακινησίας», δήλωσε μιλώντας χθες στο «Ε» η σύζυγος του 47χρονου υπαλλήλου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο οποίος ήταν τραυματιοφορέας μέχρι πριν τρία χρόνια και το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στα μαγειρεία του ιδρύματος.
Ο Λευτέρης Πολυχρόνης συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα μάχης για τη ζωή του, από τη στιγμή που προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης, χωρίς να πάσχει από κάποιο άλλο νόσημα.
Η σύζυγός του, Ταξιαρχούλα Καραγιάννη, περιέγραψε τις εφιαλτικές ώρες που έζησε από την Κυριακή το πρωί, όταν η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση, και μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του στην Αθήνα. Αυτά, την ώρα που η διοίκηση του Νοσοκομείου κάνει λόγο για μεταφορά του στην Αθήνα για… ιατρικές εξετάσεις!
«Με ειδοποίησε στις 11:30 το πρωί της Κυριακής ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου (σ.σ. αναφέρει το όνομά του) και μου είπε ότι η κατάσταση του συζύγου μου επιδεινώθηκε ξαφνικά και θα πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος και τα πλευρά, ενώ ανέβασε πυρετό. Μου είπαν επίσης ότι οι δύο πνεύμονες έχουν μαζέψει υγρό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έβρισκαν κρεβάτι σε νοσοκομείο που να έχει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και καθυστερούσε η μετακίνησή του στην Αθήνα. Όταν τους είπα ότι θα πάω στον εισαγγελέα γιατί κινδυνεύει η ζωή του, τότε ως διά μαγείας βρέθηκε κρεβάτι.»
Ο 47χρονος μεταφέρθηκε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και οι γιατροί ανέφεραν ότι το πρώτο 24ωρο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της υγείας του. Εντοπίστηκε υγρό, έξω όμως από τον πνεύμονά του, κάτι που θ’ αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια θωρακοχειρουργού, ενώ ο ιός δείχνει να υποχωρεί. Εκείνο, όμως, που σύμφωνα με τη σύζυγό του προβληματίζει περισσότερο τους γιατρούς, είναι η παράλυση του σώματός του, γεγονός που αποδίδεται είτε σε σύμπτωμα της ασθένειας, που ενδεχομένως «χτύπησε» το νευρικό του σύστημα, είτε στο μεγάλο χρόνο ακινησίας του μέσα στη ΜΕΘ, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερο διάστημα για να επανέλθει.
Σε τετράκλινο!
«Όταν βγήκε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου από την Εντατική μετά από 21 ημέρες, χρειάστηκε εμείς να φωνάξουμε για να ξεκινήσει φυσιοθεραπείες, που μέχρι τότε δεν είχαν γίνει, και ξεκίνησε από τη Δευτέρα 14 του μήνα. Στην αρχή, μάλιστα, μόλις βγήκε από την Εντατική, τον πήγαν σε θάλαμο με τέσσερα κρεβάτια, μαζί με άλλα τρία άτομα. Χρειάστηκε και τότε να διαμαρτυρηθούμε για να τον βάλουν σε δίκλινο δωμάτιο. Είναι δυνατόν έναν εξασθενημένο άνθρωπο, που βγαίνει από την Εντατική, να τον βάζουν μαζί με άλλα τρία άτομα, εκτεθειμένο στα μικρόβια και να εκθέτουν βέβαια και τους άλλους ασθενείς στα μικρόβια;», τόνισε η σύζυγος του 47χρονου, κ. Καραγιάννη.
Όπως μας λέει η ίδια, παρ’ ότι είχε βγει από τη ΜΕΘ, ο πυρετός δεν είχε υποχωρήσει πλήρως. «Είχε πυρετό δυο φορέα τη μέρα. Λέγανε ότι είχε πάρει μικρόβιο μέσα στην Εντατική, τις δυο φορές που έγινε προσπάθεια αποσύνδεσης. Ουσιαστικά, τη μια φορά που βγήκε και μπήκε ξανά ο σωλήνας, γιατί τη δεύτερη φορά έγινε αποσύνδεση αλλά δεν πρόλαβαν να το βγάλουν, και το ξανασυνέδεσαν. Όταν βγαίνει ο σωλήνας και μπαίνει ξανά, υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να προσβληθεί από μικρόβιο», λέει η ίδια.
Μια εβδομάδα πηγαινοερχόταν…
Μέχρι να εισαχθεί ο 47χρονος την Εντατική και να διαπιστώσουν οι γιατροί την κρισιμότητα της κατάστασή του, πέρασε - όπως λέει η σύζυγός του - μια εβδομάδα. «Μπαινόβγαινε στο Νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Για μια εβδομάδα τού έβγαζαν ακτινογραφία και του έδιναν Apotel σε ορό και τον έβγαζαν. Είχαμε αρρωστήσει μέρες πριν εγώ και δυο από τα παιδιά μας. Θεωρώ ότι από εμάς ξεκίνησε, πέρασαν όμως μέρες μέχρι να διαπιστωθεί η κατάστασή του.»
Η κ. Καραγιάννη απαντά και στο μεγάλο ερώτημα που έχει δημιουργηθεί από την αρχή: γιατί ο 47χρονος ως εργαζόμενος στο Νοσοκομείο δε φρόντισε να εμβολιαστεί. «Είναι πράγματι κάτι για το οποίο μετανιώνουμε. Δεν το λογαριάσαμε πόσο σημαντικό ήταν. Είναι τόσο δραστήριος και δυναμικός, που δεν το πήρε και εκείνος σοβαρά. Έπειτα ακούγαμε όλα αυτά που έλεγαν οι τηλεοράσεις και είπαμε ότι ίσως τα μεγαλοποιούν.»
Σήμερα θα κριθεί αν ο 47χρονος θα υποβληθεί σε επέμβαση στο θώρακα για την αφαίρεση του υγρού, ενώ με τη βοήθεια νευροχειρουργού θα εξεταστεί και το πρόβλημα παράλυσης που εμφανίζει. Ήδη από την πρώτη στιγμή εισαγωγής του στο «Σωτηρία» ξεκίνησε φυσιοθεραπείες.
Καταγγελία της κόρης του νεκρού από επιπλοκές της «νέας γρίπης», Ευάγγελου Αραμπατζή
«Πέθανε από Κλεψιέλα»
Την ύπαρξη του ιδιαίτερα επικίνδυνου μικροβίου Κλεψιέλα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έκανε γνωστή με τον πιο δραματικό τρόπο, μιλώντας χθες στο «Ε», η κόρη του 59χρονου Ευάγγελου Αραμπατζή, ο οποίος το περασμένο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή έχοντας προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.
«Ο πατέρας μου μπήκε στην Εντατική έχοντας προσβληθεί από τη νέα γρίπη, όμως πέθανε, όπως μου είπαν οι γιατροί, από το μικρόβιο Κλεψιέλα. Αυτό ήταν η αιτία θανάτου. Όπως μας είπε μάλιστα η κ. Αντωνία Αραμπατζή, ο 59χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε και σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ήταν για μέρες απύρετος και έγινε και σε εκείνον προσπάθεια αποσωλήνωσης, αλλά αμέσως μετά διασωληνώθηκε.
Όπως είναι γνωστό το μικρόβιο αυτό που «ενδημεί» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και έχει γίνει αιτία θανάτου αρκετών ασθενών.
Την ύπαρξη του μικροβίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης επιβεβαίωσε και ο διευθυντής τής ΜΕΘ, κ. Ευθύμης Ζιώγας. «Σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας υπάρχει αυτήν τη στιγμή αυτό το μικρόβιο, όχι μόνο σε εμάς, δυστυχώς. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη στιγμή που εισάγεται στη ΜΕΘ ένας ασθενής είναι να “χτυπηθεί” από κάποιο μικρόβιο, οπότε θα παρουσιάσει επιπλοκή. Η αιτία εισαγωγής του είναι ο ιός Η1Ν1 και η προσβολή του από Κλεψιέλα είναι μια επιπλοκή. Δυστυχώς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για ν’ αντιμετωπίσουμε την ύπαρξη μικροβίων, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι η έλλειψη προσωπικού. Το ιδανικό θα ήταν για κάθε ασθενή να υπάρχει ένας νοσηλευτής. Όταν όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει και ένας νοσηλευτής μπορεί να δει πολλούς ασθενείς, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διασπείρει μικρόβια.»
Μάχη ζωής για τον 57χρονο
Μάχη, τέλος, συνεχίζει να δίνει για τη ζωή του ο 57χρονος ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από τη νέα γρίπη, όταν στάλθηκε δεύτερο δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος στο «Παστέρ». Ο 57χρονος συνεχίζει να έχει υψηλό πυρετό και οι γιατροί θεωρούν ότι δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε παρουσιαστεί άλλο σοβαρό περιστατικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.