Έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το μάθημα της Ιστορίας

01/07/2012 - 05:56
«Είναι δύσκολο μάθημα, που θέλει... παπαγαλία.» Αυτό, εν ολίγοις, παραδέχεται η πλειονότητα των εκ­παιδευτικών για το μάθημα της Ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποστήθιση της διδακτέας ύλης...
«Είναι δύσκολο μάθημα, που θέλει... παπαγαλία.» Αυτό, εν ολίγοις, παραδέχεται η πλειονότητα των εκ­παιδευτικών για το μάθημα της Ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποστήθιση της διδακτέας ύλης... Όσο για τις περιόδους στις οποίες δίνουν βάρος οι καθηγητές και ενδιαφέρουν πε­ρισσότερο τους μαθητές είναι εκείνες που σχετίζονται «αμιγώς» με την ελληνική ιστορία και όχι με τη συγκριτική παρουσίαση των ιστο­ρικών περιόδων. Αυτό, έστω κι αν οι περισσότεροι καθηγητές υπο­στηρίζουν ότι η Ιστορία διδάσκεται ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν, κυρίως, ιστορική κρίση και συνείδη­ση, ενώ λιγότεροι καθηγητές προ­τάσσουν ως στόχο τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης και ταυτότητας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν α­πό έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστι­τούτου, η οποία δείχνει ότι η διδα­σκαλία της ιστορίας πρέπει να αλ­λάξει καθώς ο χαρακτήρας της εί­ναι στείρος. Ειδικότερα, η έρευνα (με επιστημονική υπεύθυνο την κ. Αναστασία Κυρκίνη - Κούτουλα και τη συμμετοχή της κ. Έφης Αργυρού, του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου και της κ. Βασιλικής Σακκά) πραγ­ματοποιήθηκε με συμμετοχή 971 φι­λολόγων που έχουν διδάξει σε λύ­κεια, τα οποία επελέγησαν αντι­προσωπευτικά από όλους τους νομούς. Τα βασικότερα συμπεράσμα­τα είναι τα ακόλουθα:
- Οι δύο στους τρεις (ακριβές πο­σοστό 67,5%) εκπαιδευτικοί θεω­ρούν τη διδασκαλία της Iστορίας αρκετά ή πολύ δύσκολη. Έτσι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τη δι­δάσκουν οι εμπειρότεροι καθη­γητές ηλικίας 56 έως 65 ετών.
- Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών χρησιμοποιεί για τη διδασκαλία μόνο το σχολικό εγχει­ρίδιο. Για παράδειγμα, μόλις το 6% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως ε­ναλλακτική πηγή. Και αυτό παρ’ ότι αρκετοί καθηγητές αναφέρουν ότι τα βιβλία Iστορίας στο λύκειο είναι δυσνόητα, με ύλη συμπυκνωμένη και κουραστική.
- Εύλογο είναι, λοιπόν, τα παιδιά να ωθούνται στην... παπαγαλία. Άλλωστε, ο ένας στους δύο εκπαιδευτικούς (52,10%) δήλωσε ότι ο βαθμός στην Ιστορία στις πανελλαδικές εξετάσεις εξαρτάται «από την απο­στήθιση της εξεταστέας ύλης».
- Τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ιστορίας στις φιλοσοφικές σχολές δεν προσφέρουν επαρκή μαθήματα δι­δακτικά της Ιστορίας, με αποτέλε­σμα το μάθημα να γίνεται ανιαρό και οι «οπαδοί του» να φυλλορροούν. Έτσι, όλο και λιγότεροι μαθητές λυ­κείου την επιλέγουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις...
(Από άρθρο του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή».)
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey