Εδώ και ένα μήνα περίπου, μια ψυχολόγος με βαθμό υπαστυνόμου Α έχει αναλάβει καθήκοντα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Είναι μια από τους 13 ψυχολόγους που στελέχωσαν ισάριθμες γενικές αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα.
Εδώ και ένα μήνα περίπου, μια ψυχολόγος με βαθμό υπαστυνόμου Α έχει αναλάβει καθήκοντα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Είναι μια από τους 13 ψυχολόγους που στελέχωσαν ισάριθμες γενικές αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο απόφασης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Ο λόγος, για την 28χρονη Ελεάνα Μπούζουκα, την ψυχολόγο της Αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο.
Με σπουδές Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Μυτιληνιά Ελεάνα Μπούζουκα πληροφορήθηκε μια σχετική προκήρυξη της ΕΛΑΣ για πρόσληψη ψυχολόγου και έκανε αίτηση. Ο χώρος της Αστυνομίας, εξάλλου, δεν ήταν άγνωστος για εκείνη, καθώς ο πατέρας της είναι συνταξιούχος αστυνομικός.
Μετά την πρόσληψή της στην ΕΛΑΣ, πήρε το βαθμό της υπαστυνόμου Α και, χωρίς να φοράει στολή, έργο της είναι να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και διαχείρισης εργασιακού άγχους στους αστυνομικούς.
«Καλό κλίμα»
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, άρχισε να σχεδιάζει τη δημιουργία ομάδων εργασίας, ενώ θα οργανώσει ενημερώσεις στο χώρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ήδη αρκετοί μεμονωμένοι αστυνομικοί την έχουν προσεγγίσει και έχουν κουβεντιάσει μαζί της. «Γενικά είναι πολύ καλό το κλίμα που βρήκα εδώ. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα, με δέχτηκαν και με αγκάλιασαν και αυτό είναι πολύ θετικό για τη δουλειά μου», τονίζει μιλώντας στο «Ε» η κ. Μπούζουκα.
«Ήδη εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν ψυχολόγοι κεντρικά στην Αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται ψυχολόγοι και στις γενικές αστυνομικές διευθύνσεις στην περιφέρειας. Πιστεύω πως αυτή είναι μια πρωτοπόρα ενέργεια της ΕΛΑΣ, ακολουθώντας το παράδειγμα που υπάρχει ήδη σε μεγάλες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και στην Αστυνομία», αναφέρει η ίδια.
Η ίδια, σχολιάζοντας το προφίλ των αστυνομικών, αναφέρει: «Υπάρχει μια άλλη πλευρά τους που δεν την ξέρει ο πολύς κόσμος και θα ήθελα να συμβάλω μέσα από τη δουλειά μου στο να αναδειχθεί αυτή η πλευρά τους», τονίζει χαρακτηριστικά.
Υποστήριξη σε περιστατικά
Άλλο ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων της είναι η συνεργασία της με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας για αντιμετώπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ειδικών περιστατικών. Με τη βοήθεια της ψυχολόγου, και οι αστυνομικοί μπορούν να μάθουν να πλησιάζουν καλύτερα ένα άτομο που ανήκει σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το άτομο μπορεί να νιώσει πιο οικεία και να εμπιστευτεί τον αστυνομικό σε ένα θέμα που τον απασχολεί.
Μια τέτοια υπόθεση που χρειάστηκε τη βοήθειά της - από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στην Αστυνομία - ήταν η υπόθεση της κακοποίησης παιδιών και συζύγου από τον πατέρα. Με τη βοήθεια της ψυχολόγου οι αστυνομικοί μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα παιδιά και τη μητέρα και να παρέμβουν άμεσα ώστε να βρεθούν γρήγορα λύσεις. «Πιστεύω ότι ήταν από τις λίγες φορές, απ’ ό,τι όλοι γνωρίσουμε, που όλες οι υπηρεσίες ενήργησαν τόσο γρήγορα και οργανωμένα όπως σε αυτό το περιστατικό. Ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα για την οικογένεια», τονίζει η ίδια.
Η κ. Μπούζουκα έχει συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις για θέματα κακοποίησης γυναικών, ενώ είχε εργαστεί με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας που λειτούργησε για ένα χρόνο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.