Σε άδειο τέρμα έπαιξε μπάλα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» κι επιλέγοντας μεταξύ άλλων περιπτώσεων να «σηκώσει» το θέμα της Λέσβου και συνολικά της «επιμονής» του υπουργού Εσωτερικών να ακολουθήσει την αρχή «κάθε νησί και δήμος».
Σε άδειο τέρμα έπαιξε μπάλα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» κι επιλέγοντας μεταξύ άλλων περιπτώσεων να «σηκώσει» το θέμα της Λέσβου και συνολικά της «επιμονής» του υπουργού Εσωτερικών να ακολουθήσει την αρχή «κάθε νησί και δήμος». Λίγες ώρες πριν την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., το ίδιο θέμα των μεγάλων νησιών είχε αναδείξει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί Χρήστος Ζώης, που χαρακτήρισε πολλές χωροταξικές επιλογές του σχεδίου κομματική κοπτοραπτική.
Σε αντίθεση, πάντως, με τις εξελίξεις κεντρικά, σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν ελάχιστες διαμαρτυρίες, κι αυτές μόνο ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου, όπου και συνεχίζεται η κατάθεση απόψεων μεμονωμένων πολιτών στη σελίδα του πρωθυπουργού.
Μιλώντας, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Καλλικράτης», κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως προωθεί με τον πιο στρεβλό τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση, δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά - όπως είπε - τέτοια παραδείγματα. Μετά τις αναφορές του στη μη διατήρηση ιστορικών δήμων, όπως του Μυστρά και της Βεργίνας, αλλά και στα άλλα μέτρα και σταθμά που τηρήθηκαν για τους δήμους της Αθήνας απ’ ό,τι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε επί λέξει: «Αναρωτιόμαστε τι τη θέλουν τη διαβούλευση όταν την αγνοούν; Αναρωτιόμαστε τι τη θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση όταν δεν ακούν τις προτάσεις της, είτε πρόκειται για συνενώσεις είτε πρόκειται για αποφυγή συνενώσεων; Ακόμα, υπάρχει η επιμονή του υπουργού για αντιστοίχιση ενός δήμου σε κάθε νησί. Είτε πρόκειται για μικρά νησιά όπως η Γαύδος και η Αντίπαρος, είτε πρόκειται για μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Όπου φτιάχνονται δήμοι-“μαμούθ”. Έξω από κάθε λογική επικουρικότητας και εγγύτητας. Εκεί, ασφαλώς, δε θα έχουμε ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση… Αυτά είναι λίγα από τα πολλά, παραπολλά, παραδείγματα, είτε προχειρότητας είτε κομματικών σκοπιμοτήτων είτε δογματισμού. Διαλέξτε για τι από τα τρία πρόκειται. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι και τα τρία…»
100 χιλιόμετρα απόσταση…
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του υπεύθυνου του Τομέα Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ν.Δ. και τέως υφυπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Ζώη, σε αυτοδιοικητική έκδοση, όπου μεταξύ άλλων το στέλεχος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δε σεβάστηκε ιστορικούς δήμους όπως οι Μυκήνες, ο Μυστράς, τους οποίους καταργεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών στο δόγμα “νησί και δήμος” σε περιπτώσεις μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σάμος κ.λπ.. Δηλαδή, ο κάτοικος της Λέσβου που θα πρέπει να διανύσει 100 χιλιόμετρα για να πάει στην έδρα του δήμου στη Μυτιλήνη, ποια αλλαγή προς το καλύτερο βλέπει με τον “Καλλικράτη”;».
Βολές Πετσάλνικου
Απ’ τη συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να σημειώσουμε την προχθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών, με φόντο τη χωροθέτηση στο νομό Καστοριάς και βολές εκατέρωθεν για τον «Καλλικράτη». Αφορμή υπήρξε η μείωση του αριθμού των δήμων στο νομό Καστοριάς, πατρίδα του κ. Πετσάλνικου, από τέσσερις που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, σε τρεις. Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε διαμαρτυρία με υπογραφές χιλιάδων πολιτών της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο δήμος Μακεδνών πρέπει να παραμείνει αυτόνομος. Μάλιστα, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι υποστηρίζει το αίτημά τους για ιστορικούς λόγους, καθώς «ο δήμος Μακεδνών θα είναι ο μοναδικός με αυτό το όνομα σε όλη την Ελλάδα», αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι «το θέμα στην πολιτική δεν είναι να επιβάλλεις την άποψή σου, αλλά να ακούς. Τότε εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της μεταρρύθμισης. Κανείς δεν έχασε ποτέ ακούγοντας. Όχι υποκρινόμενος ότι ακούει. Αλλά ακούγοντας προσεκτικά. Δύναμη είναι να ακούς. Δύναμη είναι να διορθώνεις και τα μικρολάθη όπου υπάρχουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής.».
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε «ότι δεν είναι πολιτικά ορθό μια πολύ μεγάλη, κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση να υποσκελίζεται σε επιμέρους ζητήματα. Το ότι οφείλουμε να ακούμε, αφορά όλους. Και εμείς και οι άλλοι.».
Ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας και σε σειρά αιτημάτων βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους 325 δήμους.
Απόρριψη Δωδεκανησίων
Ομοίως, προχθές, ο κ. Ραγκούσης έμεινε ακλόνητος στην απόφασή του να απορρίψει το αίτημα των φορέων της Δωδεκανήσου για τον καθορισμό της Ρόδου ως έδρας της γενικής διοίκησης Αιγαίου, αντί του Πειραιά που προτείνεται στο σχέδιο «Καλλικράτης». Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών με τους δημάρχους της Ρόδου, το νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, και τους βουλευτές του νομού στους διαδρόμους της Βουλής, φέρεται να επικαλέστηκε τις δυσκολίες του «συγκοινωνιακού» και αρνήθηκε οποιαδήποτε συνέχεια ακόμη κι όταν οι δήμαρχοι δήλωσαν πως θα παραιτηθούν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Ρόδου, το κείμενο που παρέδωσαν οι Δωδεκανήσιοι στον υπουργό «έφερε τις υπογραφές των βουλευτών του νομού και των βουλευτών Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα και Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού. Το αίτημα του νομού για τη μεταφορά της έδρας της γενικής διοίκησης στη Ρόδο υποστήριξε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης και οι βουλευτές Σ. Κιλτίδης της Ν.Δ., Φώτης Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης του Συνασπισμού.».
Στη συνέχεια του ίδιου δημοσιεύματος μεταφέρεται άποψη δημάρχου της περιοχής που δηλώνει ότι ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε να ακούσει το αίτημα των Δωδεκανήσων γιατί «έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αντιδράσεις των βουλευτών από τη Σάμο και τη Χίο και τις ενστάσεις της κ. Ελπίδας Τσουρή. Αξίζει να σημειωθεί πως από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Χίου κ. Τσουρή ισχυρίστηκε πως θα είναι καταστροφικό να μην είναι έδρα της γενικής διοίκησης ο Πειραιάς.».