Οργή Σκαλοχωριτών

01/07/2012 - 05:56
Περίπου 150 κάτοικοι του Σκαλοχωρίου και πολλοί Σκαλοχωρίτες που ζουν στη Μυτιλήνη, με μαύρες σημαίες και πανό μπήκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα της ρύπανσης της περιοχής τους από τα λύματα και το τυρόγαλο που ρίχνουν τα τυροκομεία σε ρέματα και ποτάμια.
Περίπου 150 κάτοικοι του Σκαλοχωρίου και πολλοί Σκαλοχωρίτες που ζουν στη Μυτιλήνη, με μαύρες σημαίες και πανό μπήκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα της ρύπανσης της περιοχής τους από τα λύματα και το τυρόγαλο που ρίχνουν τα τυροκομεία σε ρέματα και ποτάμια. Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στη νέα μονάδα της «Λεσβιγάλ», η οποία αυτή την περίοδο βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί στον ποταμό της Κάτω Πέτρας και των επόμενων αντιδράσεων των Σκαλοχωριτών.

Η απόφαση του νομάρχη, Παύλου Βογιατζή, έτσι όπως ανακοινώθηκε μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο, ήταν να δοθεί μια παράταση 15 ημερών στη μονάδα να συνεχίσει τη λειτουργία της για να διαπιστωθεί αν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να ρυπαίνει. Αν διαπιστωθεί το αντίθετο, τότε θα κλείσει μέχρι να αποκτήσει εκείνες τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για να πάψει να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μαζί με τους Σκαλοχωρίτες, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο βρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βατός και Τάκης Τσιριπλής.
Οι Σκαλοχωρίτες είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και σε κάθε ευκαιρία διατράνωναν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία του τυροκομείου της «Λεσβιγάλ» στην περιοχή τους, διότι, κατά την άποψή τους, όσα πρόστιμα και αν επιβληθούν στην επιχείρηση αυτή «ποτέ δεν πρόκειται να πάψει να ρυπαίνει το περιβάλλον».

Ποτισμένα με... τυρόγαλο

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που δήλωσαν ότι θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο διότι η ρύπανση που προκαλεί έχει καταστρέψει τα χωράφια τους. Σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα του χωριού, κ. Κόνσουλας, τόνισε ότι στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν 1.500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων τα οποία έχουν καταστραφεί από το τυρόγαλο που τα έχει ποτίσει.
Ακόμη ανέφερε ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις οι οποίες δίνουν νερό για την ύδρευση οικισμών. «Αυτές οι γεωτρήσεις σύντομα θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας, μιας και το τυρόγαλο θα περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης κατάγγειλε ότι στους ελέγχους που έγιναν, «βρέθηκαν παράνομοι αγωγοί που βγαίνουν από τη μονάδα και οδηγούν ως τον ποταμό της Κάτω Πέτρας». Εκτίμησή του είναι ότι «οι αγωγοί αυτοί χρησιμοποιούνται προκειμένου να διοχετεύονται στον ποταμό ανεπεξέργαστα τα λύματα και το τυρόγαλο που παράγεται από τη μονάδα».
Πάντως ο κ. Κόνσουλας, σε αντίθεση με τους άλλους κατοίκους του Σκαλοχωρίου, τόνισε ότι δεν τους απασχολεί η λειτουργία μόνο του τυροκομείου της «Λεσβιγάλ» αλλά όλων των τυροκομείων της περιοχής, με τη ρύπανση που αυτά προκαλούν. Αίτημά του είναι να λειτουργούν τα τυροκομεία χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Κατά την άποψη των κατοίκων του χωριού, ευθύνες για την παράνομη λειτουργία της «Λεσβιγάλ» έχει η νομαρχία. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, ανέχεται την παράνομη λειτουργία της. Στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έκαναν άφηναν να εννοηθεί ότι «η νομαρχία δεν τηρεί την ίδια στάση που κράτησε στην περίπτωση του “Κολιού”».

Κριτική κι από την αντιπολίτευση
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις των συμβούλων τους έκαναν κριτική για τη στάση της νομαρχίας απέναντι στο ζήτημα αυτό. Άφηναν κι αυτές να εννοηθεί ότι υπάρχει μεροληπτική στάση της νομαρχιακής αρχής προς την επιχείρηση του κ. Ρόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η διαδικασία των ερωτήσεων από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς το νομάρχη ήταν στην ουσία επικριτικές τοποθετήσεις.
Είναι ακόμη ενδιαφέρον ν’ αναφερθεί ότι, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως «ερωτήσεις», ήταν και το γιατί δεν έχει συμμετάσχει η νομαρχία στην προσπάθεια δημιουργίας συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος. Κι αυτό όταν το υπό συζήτηση θέμα ήταν η ρύπανση που προκαλούν τα τυροκομεία στην περιοχή της δυτικής Λέσβου...

Βογιατζής - Βαλσαμίδης
Ο νομάρχης, Παύλος Βογιατζής, και ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης στις τοποθετήσεις τους, που συχνά πυκνά διακόπτονταν από τους Σκαλοχωρίτες, προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι δεν μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη να αποφασίσουν το κλείσιμο της μονάδας. Κι ανέφεραν ότι εκείνο που κάνουν είναι να εφαρμόζουν το νόμο όσον αφορά τους ελέγχους, την επιβολή των προστίμων και τη διαδικασία για την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, η νομοθεσία προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα συνταχθεί η έκθεση ελέγχου, ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 10 ημερών για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σε όσα του καταλογίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Μετά την παρέλευση του 10ημέρου κι εφόσον δεν πεισθεί η υπηρεσία, επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο ανάλογο της ζημιάς που προκαλεί. Το ύψος του προστίμου δεν προσδιορίζεται αυθαίρετα αλλά από διαδικασία που προβλέπεται απ’ τη νομοθεσία. Ακόμη ανέφεραν ότι, πέρα από το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ, στην επιχείρηση έχουν υποβληθεί μηνύσεις για τη ρύπανση που προκαλεί από το λιμεναρχείο και από τη Διεύθυνση Υγιεινής.
Ως προς το αίτημα να γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στη μονάδα τονίστηκε ότι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε πολύ συχνά διαστήματα.

Ζητούνται λύσεις
Απευθυνόμενος, τόσο προς τους Σκαλοχωρίτες, όσο και προς τους νομαρχιακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ο νομάρχης θύμισε ότι έχει επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή και έχει διαπιστώσει με τα μάτια του το πρόβλημα, ενώ αποκάλυψε ότι, στην προσπάθειά του να βρει λύσεις στο πρόβλημα της διάθεσης του τυρόγαλου, είχε επικοινωνία με την εταιρεία «Πρωτεΐνη Ελλάς» για να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας του τυρόγαλου στη Λέσβο.
Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία είχε έρθει για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη με πρωτοβουλία της νομαρχιακής αρχής του κ. Βουνάτσου, αλλά η επένδυσή της δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του δήμου Μανταμάδου - όπως είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης, επικαλούμενος τα λεγόμενα του υπευθύνου της εταιρείας κ. Ραπανάκη. Μάλιστα ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν επιθυμεί να έχει απολύτως καμμία σχέση με τη Λέσβο και τους φορείς της, λόγω του τρόπου που αντιμετωπίστηκε.
Μια άλλη λύση που διερευνάται για τη διαχείριση του τυρόγαλου είναι η αξιοποίηση της πατέντας του κ. Βενετσάνου. Πρόκειται για πατέντα με την οποία η εταιρεία «Ελαιοζωμός» πιστεύει ότι θα δώσει λύση στο ζήτημα της διάθεσης του κατσίγαρου που παράγουν τα σημερινά τριφασικά ελαιοτριβεία. Η ίδια πατέντα, κάπως παραλλαγμένη, εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία του τυρόγαλου.
Τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη λύση, απαιτούν την πραγματοποίηση επενδύσεων και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, αύριο το πρωί.
Παρέμβαση στη συζήτηση αυτή έκανε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Σπύρος Γαληνός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα των τυροκομείων, στα πλαίσια των θεματικών συνεδριάσεων που έχει αποφασιστεί να γίνονται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey