Μια σειρά από 10 προσωπικά γραμματόσημα με χαρταετούς κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ένας συμπολίτης μας. Ο Γιώργος Γουγούλας, μέλος της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου.
Μια σειρά από 10 προσωπικά γραμματόσημα με χαρταετούς κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ένας συμπολίτης μας. Ο Γιώργος Γουγούλας, μέλος της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, με την ιδέα του αυτή όχι μόνο εξέδωσε γραμματόσημα με ένα θέμα που δεν έχει τυπωθεί σε αντίστοιχη σειρά στη χώρα μας στο παρελθόν, αλλά κατάφερε επιπλέον, χάρη και σε σχετικό του κείμενο στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος», να διατηρήσει ζωντανό έργο του πεθερού του, ξυλουργού Γιώργου Μαλακού, που για πολλά χρόνια «σάρωνε» τα βραβεία στο διαγωνισμό χαρταετού που γινόταν στον Γαϊδαρανήφορο κάθε Καθαρά Δευτέρα, χάρη στους πρωτότυπους και μοναδικούς κάθε χρονιά χαρταετούς που κατασκεύαζε.
Οι χαρταετοί του Γιώργου Μαλακού, στους οποίους ο ίδιος αφιέρωνε πολύ χρόνο για να κατασκευάσει, ήταν πάντα εμπνευσμένοι από θέματα της επικαιρότητας και κατάφερναν να κερδίζουν κάθε χρονιά τα βραβεία των σχετικών διαγωνισμών, που από το 1953 περίπου διοργάνωνε είτε η Περιηγητική Λέσχη Μυτιλήνης είτε ο καλλιτεχνικός όμιλος «Το Μπουρίνι» στο Γαϊδαρανήφορο. Είχαν προσελκύσει, μάλιστα, το ενδιαφέρον όχι μόνο του τοπικού, αλλά και του αθηναϊκού Τύπου.
«Ιπτάμενα» γραμματόσημα
Ο Γιώργος Γουγούλας σκέφτηκε να απαθανατίσει τις φωτογραφίες από αυτούς τους διαγωνισμούς που είχε φυλάξει η πεθερά του, σύζυγος του Γιώργου Μαλακού, και «με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ειδικών της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ», όπως λέει, τις μετέτρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο σε προσωπικά γραμματόσημα, με ένα αποτέλεσμα που εκτός από πρωτότυπο είναι και πολύ ωραίο αισθητικά.
«Ήξερα για τον πεθερό μου, παρ’ όλο που ο ίδιος τον πρόλαβα στη ζωή για λίγους μήνες μόνο, και είχα δει κάποια μοντέλα χαρταετών που είχαν σωθεί. Πρόκειται για μια υπηρεσία των ΕΛΤΑ που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, ωστόσο ως φιλοτελιστής σκέφτηκα αυτόν τον τρόπο», εξηγεί στο «Ε».
Η σειρά περιλαμβάνει 10 γραμματόσημα με διαφορετικούς χαρταετούς το καθένα, που έφεραν τότε τα ονόματα: Μετεωρολογικός Σταθμός (1965), Λέσβος (1966), Αστροναύτες (1983), Ρουκέτα (1965), Αερόστατο (1964), Σεληνάκατος (1966), Σιαμαία αλεξίπτωτα (1984), Το ρομπότ (1967), Πολύχρωμος φανός (1983) και Σμήνος (1984).
Η προσωπική αυτή σειρά γραμματοσήμων έχει τυπωθεί σε 20 συνολικά φύλλα και, όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται μάλλον για τη μοναδική σειρά γραμματοσήμων με χαρταετούς στη χώρα.