«Μην τους κάνετε τη χάρη, ψηφίστε»

01/07/2012 - 05:56
Ο Γιάννης Ζερδελής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου με την «Αλλαγή Πορείας», καταθέτει την πολύχρονη εμπειρία του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μιλώντας για τον «Καλλικράτη» και το μνημόνιο, για πολιτικά και απολιτικά συνθήματα, για την Αριστερά και τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουν οι υποψήφιοι.
Από επικεφαλής, υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης με την «Κίνηση Πολιτών» το 2006, σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου με την «Αλλαγή Πορείας». Έχοντας διατελέσει και δύο συνεχείς τετραετίες, πριν τη δημοτική του θητεία, νομαρχιακός σύμβουλος, ο Γιάννης Ζερδελής καταθέτει την πολύχρονη εμπειρία του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μιλώντας στη συνέντευξη που ακολουθεί για τον «Καλλικράτη» και το μνημόνιο, για πολιτικά και απολιτικά συνθήματα, για την Αριστερά και τα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουν οι υποψήφιοι.
Ο γνωστός γιατρός δεν παραλείπει, τελειώνοντας, να προτρέψει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές, επιδοκιμάζοντας και αποδοκιμάζοντας με το δικαίωμα της ψήφου τους, κατά την κρίση τους.


Από δήμαρχος… σύμβουλος; Πώς αποφασίσατε από επικεφαλής συνδυασμού το 2006, σε αυτές τις εκλογές να μην ηγηθείτε του ψηφοδελτίου;

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση έχω μια 12χρονη πορεία, πάντα εκλεγμένος με ψηφοδέλτια που στήριξε η ριζοσπαστική Αριστερά. Νιώθω ότι το πολιτικό σκηνικό στην αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, που να συνδυάζουν τη φρεσκάδα των ιδεών με την ορμή της νιότης. Αν δεχόμουν τη θέση τού επικεφαλής, αρκετοί από τους πολίτες θα έλεγαν “πάλι αυτός, δεν έχουν άλλον;”. Η απάντηση είναι ότι έχουμε και άλλον και άλλους πολλούς. Θεωρώ ότι τα έμπειρα στελέχη που διαθέτει η Αριστερά δεν πρέπει να επιζητούν ρόλους αυθεντίας, αφ’ υψηλού θεώρησης των πραγμάτων με δασκαλίστικο τρόπο, αλλά να σταθούν πλάι, σαν ίσοι προς ίσους. Ακόμη, ως επικεφαλής η εκλογή μου θα είχε το μικρότερο δυνατό ρίσκο, πράγμα που δεν επιθυμώ. Θα είναι τιμή για μένα, όσοι από τους πολίτες πιστεύουν ότι η θητεία μου στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια, να με επιλέξουν.»

Θα κάνατε το ίδιο αν δεν επρόκειτο για το Γιώργο Πάλλη;
«Ο Γιώργος επιλέχθηκε από εμάς δημόσια και δημοκρατικά και δεν επιβλήθηκε από κέντρα κομματικής εξουσίας. Στη θέση του θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Όταν ένας νέος άνθρωπος, όποιος και αν είναι, θέτει εαυτόν στη δοκιμασία να διεκδικεί για την Αριστερά δημόσιο λόγο και παρουσία, ο “παλιός” έχει υποχρέωση να μην τον αφήνει μόνο, να βάζει πλάτη και να δίνει ό,τι το καλύτερο που ως εμπειρία έχει καρπωθεί.»

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό πλεονέκτημα του συνδυασμού σας; Ποια αρχή πρεσβεύετε ως βασική στην πολιτική σας; Αλήθεια, πώς στην πράξη διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που έλεγαν ότι δε θα μπορέσει ούτε ψηφοδέλτιο να καταρτίσει;
«Για όσους έλεγαν ότι ο κοινωνικός χώρος που συναντώνται οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της οικολογίας δε θα μπορέσει να εμφανίσει ψηφοδέλτιο που να τον εκφράζει στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Λέσβου, προφανώς δε μας γνωρίζουν. Μάλλον το εύχονταν γιατί η φωνή και η παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς ενοχλεί.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω για το ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα του συνδυασμού μας με μια αναφορά στην προεκλογική συνθηματολογία. Να μερικά από τα συνθήματα που αφορούν συλλογικότητες ή μεμονωμένους υποψηφίους. “Για να πάμε μπροστά”, “Για το καλό του τόπου”, “Μάχη για τη νίκη”, “Με νέες ιδέες”, “Για μια σύγχρονη πορεία”, “Νικητής θα είναι ο τόπος”. Τα συνθήματα αυτά εύκολα, υιοθετούνται από όλους χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι φανερό ότι το ακριβώς αντίθετο του συνθήματος εννοιολογικά είναι απορριπτέο. Έτσι, κανένας δε θα διεκδικούσε την ψήφο “Για να πάμε πίσω”, “για το κακό του τόπου”, “δίνοντας μάχη για την ήττα”, “με παλιές ιδέες”, “σε μια ξεπερασμένη στασιμότητα”, όπου “χαμένος θα είναι ο τόπος”! Όσοι από τα συνθήματα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ένα απολιτικό ευχολόγιο αόριστης γενικολογίας, με βρίσκουν σύμφωνο.

Πολιτικά συνθήματα
»Μια παραπέρα σκέψη αυτής της συγκάλυψης με συνθηματολογία που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά τής μη ουσιαστικής διαφοράς ανάμεσα σε συνδυασμούς, δηλαδή μια συνθηματολογία τής μη διαφορετικότητας, δεν είναι δύσκολο να προταθεί και να διεκδικεί τουλάχιστον την προσοχή των πολιτών που θα κληθούν με την ψήφο τους να επιλέξουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Να η ουσιαστική και μεγάλη διαφορά μας. Να το πλεονέκτημα, ή αν θέλετε η ειδοποιός διαφορά. Τα συνθήματά μας είναι πολιτικά, είτε αφορούν την κοινωνική πολιτική και πρόνοια είτε το περιβάλλον είτε την ανάπτυξη. Και το πιο σημαντικό, είναι συνθήματα αριστερά που έχουν σφυρηλατηθεί στους κοινωνικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα. Δείτε το πρόγραμμά μας και εύκολα αυτά που ισχυρίζομαι θα είναι κατανοητά. Δείτε και ποιοι κοσμούν κυριολεκτικά με την παρουσία τους το ψηφοδέλτιό μας και με κάνουν περήφανο που είμαι και εγώ μαζί τους.»

Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες εντοπίζετε σε αυτές τις καλλικρατικές δημοτικές εκλογές στο δήμο Λέσβου, σε σχέση με τις προηγούμενες καποδιστριακές στο δήμο Μυτιλήνης;

«Στις προηγούμενες εκλογές είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που στηρίχθηκε κύρια από το ΣΥΡΙΖΑ. Δε θεωρώ ευκαταφρόνητο το ότι ένας στους 11 πολίτες αυτού του δήμου στήριξε επάνω μας τις προσδοκίες του για το δήμο Μυτιλήνης. Τώρα ο δήμος Μυτιλήνης είναι παρελθόν. Αποτελεί έναν από τους 13 δήμους ενός υπερδήμου, του μεγαλύτερου σε έκταση και του 18ου σε πληθυσμό, με σημαντικό έλλειμμα υποδομών. Τους πολίτες του νέου δήμου, στην ουσία όλου του νησιού, θα εξυπηρετούν οι δημοτικές υπηρεσίες που ακόμη στη νέα τους σύνθεση και λειτουργική δομή δεν είναι ούτε στα σπάργανα. Ακόμη, ο νέος καλλικρατικός δήμος θα χρεωθεί με αρμοδιότητες, που, για να αντεπεξέλθει απλώς οριακά σε αυτές, θέλει στελέχη με γνώση και πείρα.
Δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασα την αντίθεσή μου τόσο στον τρόπο που έγινε η συνένωση των δήμων, χωρίς διάλογο και με την τοπική κοινωνία στο περιθώριο (ο Ραγκούσης δε δέχθηκε την αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ), όσο και επί της ουσίας του Νομοσχεδίου, τότε πριν ψηφισθεί και γίνει νόμος. Τόσο για το δημοκρατικό έλλειμμα, όσο και για το ότι ο νόμος έγινε πάνω στην προκρούστεια κλίνη του μνημονίου. Πέρα από το μνημόνιο, όμως, υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Τίποτα από την 1η/1/2011 δε θα μοιάζει με τον προηγούμενο δήμο Μυτιλήνης που ξέραμε.»

Γαρνιτούρα το μνημόνιο;

Ποια ζητήματα είναι εκείνα που κατά την άποψη και την αυτοδιοικητική σας εμπειρία πρέπει να αναδειχθούν σε αυτές τις εκλογές; Το μνημόνιο και η κριτική απέναντι στον «Καλλικράτη» αρκούν για να μονοπωλήσουν το δημόσιο διάλογο;

«Κυρία Πολλάτου, η οικονομική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση της κυβέρνησης δεν αποκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τις επιταγές του μνημονίου. Μια απλή ανάγνωση των “υποχρεώσεων” της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές τού Δ.Ν.Τ. θα βάλει σε υποψία, πιστεύω, και τον πλέον απληροφόρητο πολίτη για το τι μας αναμένει ως τοπική αυτοδιοίκηση. Απολύσεις, δανεισμός, φόροι και τέλη δυσβάστακτα, παραπάνω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αρχίζουν να προβάλλουν στο προσκήνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές. Επομένως, δεν μπορεί να είναι έξω από την ατζέντα του διαλόγου ο “Καλλικράτης” και το μνημόνιο. Αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία για τα οποία η αντιπαράθεση όχι μόνο δεν πρέπει να παρακαμφθεί ή να γίνει σε χλιαρό περιβάλλον διαλόγου, αλλά να ενισχυθεί με πλούτο ιδεών και επιχειρημάτων. Και από αυτά η Αριστερά διαθέτει πραγματικά πυρηνικό οπλοστάσιο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν εκλογές στην αυτοδιοίκηση με το μνημόνιο απλή γαρνιτούρα στο κυρίως πιάτο των εκλογών.
Για μας το μνημόνιο και ο “Καλλικράτης” είναι το μάτι του κυκλώνα που θα σαρώσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης, χωρίς να είναι το μοναδικό.
Κυρίαρχα ζητήματα είναι η ενεργειακή αυτάρκεια του νέου δήμου, η χωροταξία, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις της, η ανάπτυξη μιας οικονομίας που έχει προβλήματα και στρεβλώσεις λόγω νησιωτικότητας, οι θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες, για να αναφέρω ένα μέρος από αυτά.»

Τι θα λέγατε στους πολίτες για τις επικείμενες εκλογές;
«Να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Η ψήφος κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Η αποχή συμφέρει όσους αγωνιούν να μην αποδοκιμασθούν. Συμφέρει αυτούς που έχουν την ευθύνη για την κατάντια της πατρίδας μας. Μην τους κάνετε τη χάρη.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey