Νέα απόφαση από τον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη για τις πληγείσες περιοχές της Λήμνου απ’ το αγριοκούνελο
Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση και φέτος, το κυνήγι του αγριοκούνελου, λόγω υπερπληθυσμού, σε περιοχές της Λήμνου, καθώς προκαλεί αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραΐτη υλοποιείται απ’ την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011, ενώ το κυνήγι θα γίνεται καθ’ όλο το 24ωρο.
Η Υπουργική Απόφαση εφαρμόζεται, μετά από απόφαση της γενικής γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, με όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση του υπερπληθυσμού θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι του αγριοκούνελου από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών, που θα συγκροτήσει η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Λέσβου, αντίστοιχα με την παρουσία δασικού οργάνου ή έμπειρου, πεπειραμένου και με λευκό, σχετικό με τη θήρα, ποινικό μητρώο κυνηγού, του οικείου κυνηγετικού συλλόγου, ως υπεύθυνου του συνεργείου.
Ως περιοχές ρύθμισης ορίζονται αποκλειστικά αυτές που έχουν χαρακτηριστεί πληγείσες από την Επιτροπή Διερεύνησης Προβλημάτων Αγριοκούνελου Λήμνου. Οι μέρες, οι ώρες και η περιοχή ρύθμισης καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια δράσης των συνεργείων. Για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη γνωστοποίηση της δραστηριότητας των συνεργείων, όπως ανακοινώσεις σε έντυπο Τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητοποίηση αρμόδιων φορέων κ.λπ.. Επίσης, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (Αστυνομία, δήμοι, ενώσεις αγροτών, κυνηγετικές οργανώσεις κ.ά.), λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης της περιοχής δράσης των συνεργείων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν.
Πολλά συνεργεία...
Η απόφαση του υφυπουργού ελήφθη έχοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε περιοχές της Λήμνου ο υπερπληθυσμός του είδους Oryctolagus cuniculus (αγριοκούνελο) προκαλεί αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της νήσου.
Όπως και το γεγονός ότι οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες έλαβαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αρμοδιότητάς τους, περιορισμού τόσο του πληθυσμού του αγριοκούνελου όσο και των επιπτώσεων στην αγροτική οικονομία, χωρίς όμως να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η ίδια απόφαση αφορά και το νησί Θηρασιά, το οποίο αντιμετωπίζει επίσης μεγάλο πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων.
Σχετικά με την απόφαση αυτή, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, τονίζει: «Ζητάμε ελευθερία στο κυνήγι του κουνελιού γιατί μόνο αυτό θα μπορούσε να αναστείλει τη δραστηριότητα. Τα συνεργεία που θα συγκροτηθούν σε κάθε χωριό πρέπει να είναι πολλά, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική η καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος.»