Για δύο σημαντικότατες παρεμβάσεις του δημαρχιακού του έργου στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, μας μιλά ο Πολύδωρος Αμπατζής, απ’ τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή.
Για δύο σημαντικότατες παρεμβάσεις του δημαρχιακού του έργου στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, το βιολογικό και το υδροαιολικό σύστημα, μας μιλά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πολύδωρος Αμπατζής, απ’ τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Κι όπως επισημαίνει ο κ. Αμπατζής, για να αλλάξει ένας τόπος χρειάζεται να προηγηθεί η οριοθέτηση μεγάλων στόχων, των οποίων την επίτευξη να διεκδικήσουν οι τοπικοί άρχοντες.
Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στις πρώτες περιφερειακές εκλογές;
«Μέχρι τώρα ο περιφερειάρχης ορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι δε συνήθως ένα κομματικό στέλεχος, η καταλληλότητα του οποίου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ξεκινά από τα όρια της ασημαντότητας και δεν ξεπερνά τα όρια της μετριότητας. Άλλωστε, για τον τρόπο, τα μέσα και τις μεθόδους επιλογής των μέχρι τώρα διορισμένων περιφερειαρχών έχουν ακουστεί πολλά φαιδρά και χαριτωμένα, έως εξοργιστικά. Εξ άλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το όργανο που λαμβάνει τις πιο σοβαρές αποφάσεις για την πορεία της Περιφέρειας σ’ όλους τους τομείς, αποτελείται από διορισμένους εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, που κατά κανόνα επικυρώνουν με την ψήφο τους τις αποφάσεις του διορισμένου περιφερειάρχη, άρα της κυβέρνησης.
Όλα αυτά τώρα τελειώνουν! Ο περιφερειάρχης και οι σύμβουλοι εκλέγονται από τους πολίτες και αυτό είναι μια δραματική αλλαγή, που από μόνη της αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για όλους εμάς τους λεγόμενους “αυτοδιοικητικούς” που πιστεύουμε απόλυτα στο δημοκρατικό τρόπο εκλογής, με την προσφυγή στους πολίτες και την επιλογή τους. Πέραν τούτων, μεταφέρεται στην αιρετή Περιφέρεια μέγα πλήθος αρμοδιοτήτων, οι οποίες καθιστούν τον περιφερειάρχη πραγματικό κυβερνήτη, το δε Συμβούλιο ουσιαστικό κοινοβούλιο. Όλα αυτά συνθέτουν επίσης ένα σύνολο κινήτρων για την απόφαση της συμμετοχής μου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Πολιτεία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τόσο στο διαδικαστικό τομέα, με την έκδοση των Διαταγμάτων και Αποφάσεων που απαιτούνται, όσο και κυρίως στον οικονομικό τομέα, με την απόδοση των πόρων που ο ίδιος ο ιδρυτικός νόμος του “Καλλικράτη” προβλέπει.»
Τι έχετε αποκομίσει απ’ την πολύχρονη θητεία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση;
«Κατ’ αρχήν η επιστημονική μου ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, αλλά και η πολυετής υπηρεσία μου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τού ΥΠΕΧΩΔΕ, αποτέλεσαν και αποτελούν για μένα το βασικό υπόβαθρο γνώσεων και εμπειρίας, που με βοήθησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του δημάρχου Ερεσού - Αντίσσης επί δύο τετραετίες, από το 1999 έως το 2006. Από τη θητεία μου αυτή, πέραν της αυτονόητης εμπειρίας, απέκτησα κυρίως την επίγνωση της βαθύτατης αγάπης προς τον τόπο που μας γέννησε και στον οποίο ζούμε, καθώς και την ουσιαστική συνειδητοποίηση των προβλημάτων και των αναγκών των συνδημοτών μου, κι αυτό γιγαντώνει την εσωτερική παρόρμηση να καταβάλλω συνεχώς υπεράνθρωπες προσπάθειες και να αγωνίζομαι για την επίλυσή τους, ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους. Αντικρίζοντας τα πράγματα τώρα απ’ την απόσταση της τετραετίας, που καθιστά τη σκέψη ηρεμότερη και δικαιότερη, θεωρώ ότι, παρά τα λάθη που ασφαλώς έγιναν, υλοποιήθηκε ένα τεράστιο πλήθος έργων, μελετών και πάσης φύσεως δράσεων, που αποδίδουν μια συνολική εικόνα, γνωστή πλέον και αναγνωρισμένη σε παλλεσβιακό επίπεδο.
Δε θεωρώ σκόπιμο να προβώ σε αναλυτική περιγραφή τους, γιατί εις μεν τους παλιούς συνδημότες μου είναι γνωστές, στους δε καινούργιους όλου του νησιού είναι μεν άγνωστες, αλλά η περιγραφή τους προφανώς κουραστική. Για να μεταδώσω, όμως, το μέγεθος της προσπάθειας, της προσφοράς και του αποτελέσματος, θα αρκεστώ ενδεικτικά στην αναφορά ότι ο δήμος Ερεσού - Αντίσσης είναι ο μόνος που διαθέτει δύο ΚΕΠ (Ερεσού και Αντίσσης) και θα καταλήξω στο έργο που χωρίς ίχνος εγωισμού προβάλλω με περηφάνεια.
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ!
»Το έργο “Ύδρευση - Αποχέτευση - Διάθεση λυμάτων δήμου Ερεσού-Αντίσσης”, του οποίου το κόστος μελέτης υπερέβη τις 800.000 ευρώ, ο δε αρχικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ένταξης φτάνει τα 29,5 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό εντάχθηκε όχι στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου ή έστω στο τομεακό του υπουργείου όπου λειτουργούν προσωπικές σχέσεις, κομματικές πιέσεις και πάσης φύσεως επιρροές, αλλά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, δηλαδή απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες, μετά από υπερπήδηση εμποδίων που δεν περιγράφονται και προσπάθειες υπεράνθρωπες. Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει εντάξει δήμος αντίστοιχος σε όλη τη χώρα και έχει γίνει σημείο σύγκρισης και αναφοράς σε δήμους πολύ μεγαλύτερους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, αφού τέλειωσαν τα δίκτυα και οι λιθοστρώσεις των οδών, σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Πτερούντα, έναν οικισμό 100 κατοίκων - κι αυτό αποτελεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ!»
Παρακαταθήκη-εχέγγυο προσφοράς
«Πέραν τούτου, είχα δρομολογήσει την κατασκευή υβριδικού υδροαιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φράγμα Ερεσού. Ένα έργο ισχύος 64,4 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ, που εάν και όταν υλοποιηθεί θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα του ενεργειακού προβλήματος του νησιού, που τόσο ταλανίζει τις Αρχές και τους κατοίκους. Ήδη, όμως, βρίσκονται στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς πολλά προβλήματα λόγω εταιρικών αντικρουόμενων συμφερόντων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί αδιάκοπη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια. Μεγάλος στόχος βέβαια, αλλά ένας τόπος αλλάζει μόνο με την οριοθέτηση μεγάλων στόχων που αγγίζουν το ακατόρθωτο, μόνο με δημιουργικά, παραγωγικά αναπτυξιακά άλματα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παρακαταθήκη και εχέγγυο για τις δυνατότητες προσφοράς μου στο νέο στίβο αγώνων και προσπαθειών, εάν κι εφόσον βεβαίως οι συμπολίτες μας με επιλέξουν μεταξύ των τόσων άξιων και ικανών συνυποψηφίων να τους εκπροσωπήσω στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.»
Προσωπικά με τι θα επιδιώξετε να ασχοληθείτε ως περιφερειακός σύμβουλος;
«Είναι σαφής ο προσανατολισμός και των γνώσεων και των εμπειριών. Τα μεγάλα έργα, ο προγραμματισμός τους, οι αντίστοιχες μελέτες, η ενέργεια, η χωροταξία και το περιβάλλον αποτελούν ασφαλώς τους τομείς που μπορώ να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις και να προσφέρω χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο, όπως μέχρι τώρα. Η επιλογή, όμως, και η ανάθεση ευθυνών και καθηκόντων ανήκει στον περιφερειάρχη, του οποίου τη βούληση και απόφαση οφείλουμε όλοι ανεξαρτήτως να σεβαστούμε και να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα. Σε κάθε περίπτωση, ο τόπος, το Αιγαίο, τα νησιά μας και κυρίως η δική μας Λέσβος μάς χρειάζονται όλους, κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες και τον τόπο μας, με γνώση και εμπειρία, δύναμη και τόλμη, όραμα και φαντασία, μα κυρίως με σκληρή δουλειά, πίστη στους στόχους, ιδρώτα και υπεράνθρωπη προσπάθεια! Αυτό αποτελούν για μας όρκο τιμής, εμπιστευθείτε μας!»